Deze drie voorbeelden van de circulaire economie mag je niet missen 

03-02-2016

Tom en Dorus, initiatiefnemers van de circulaire koptelefoon Pelican House (afbeelding Want.nl)

In de laatste week van januari stond Nederland in het teken van de Week van de Circulaire Economie. In de circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. Om de beste voorbeelden in het zonnetje te zetten heeft Nederland Circulair! een boekje uitgebracht met 50 voorbeeldprojecten: van de voedsel- tot de textielindustrie en van de interieurwereld tot aan de bouwindustrie. Hier een (veel te) kleine selectie.

Net-Works: Wat te doen met visnetten?

Tapijt gemaakt van afgedankte visnetten, dat is het resultaat van Net-Works. Een circulair project waarbij ‘s werelds armste, afgelegen kustgemeenschappen hun eigen bedreigde omgeving helpen beschermen. 'In plaats van naar vis, wordt er nu naar de afgedankte netten gevist. Na recycling worden ze verwerkt in de tapijttegelcollectie Net Effect. Hergebruik is voor ons vanzelfsprekend, aangezien grondstoffen steeds schaarser worden.' Liet directeur van intiatiefnemer Interface Ton van Keken eerder aan MVO Nederland weten. Niet alleen krijgen oude visnetten een nieuwe bestemming, het touw vormt bovendien niet langer een bedreiging voor het leven onder water. Twee vliegen in één klap. Daarnaast geeft het project de plaatselijke economie een impuls omdat de arme kustgemeenschappen per kilo betaald krijgen. De resultaten zijn indrukwekkend: sinds 2013 hebben plaatselijke vissers bijna 70.000 kilo aan netten ingezameld.

Pelican House: Daar zit muziek in

Jaarlijks gooien we wereldwijd ongeveer 15 miljoen koptelefoons weg. Dat kan anders, dachten de oprichters van Pelican House. Zij ontwierpen een headphone waarvan alle onderdelen vervangbaar zijn. Gebruikers betalen €5 per maand voor de headphone, maar als er onverhoeds iets kapot gaat of versleten raakt, vervangt Pelican dit onderdeel gratis binnen vier dagen. En nu denk je vast dat ie lelijk is, of slecht geluid heeft. Maar niks daarvan! Een heerlijke sound en een klassiek Dutch Design maken van deze koptelefoon een waar pareltje. Aan het eind van de levensduur recyclet de start-up bovendien vrijwel alle onderdelen.

Van Hulley: Groningse boxers met een verhaal

Hoevaak komt het niet voor: je overhemd is eigenlijk net niet mooi genoeg meer om te dragen, maar de stof is nog prima. Bij naaiatelier Van Hulley maakt een groep van zo’n 15 vrouwen van overhemden nieuwe boxershorts. Zo hoef je geen definitief afscheid te nemen van dat favoriete overhemd en bespaar je op het milieubelastende productieproces van katoen. Van Hulley heeft ook een maatschappelijk aspect: de naaisters kenmerken zich door een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Ze werken twee dagen in de week aan de boxershorts, en anderhalve dag zijn ze bezig met hun opleiding op het ROC in Groningen,’ legt oprichtster Jolijn Creutzberg in een eerder interview met VDWVM uit. ‘Ze studeren voor een startkwalificatie voor het MBO, een soort vervanging van het VMBO.’ En wat als ze hun diploma gehaald hebben? ‘Dan begeleiden we ze naar de arbeidsmarkt,’ vertelt Jolijn. 'Daarna hebben we weer ruimte voor een nieuwe groep vrouwen.’

Check ze alle 50!

Net-Works, Pelican House en van Hulley zijn slechts 3 voorbeelden die laten zien wat de circulaire economie te bieden heeft. De mogelijkheden van de circulaire economie zijn enorm. Net-Works, Pelican House en van Hulley zijn 3 mooie voorbeelden, maar vertellen nog niet het hele verhaal. Check ze daarom vooral alle 50!