Geldzaken
Plastic

Deze digitale kassabon bespaart miljoenen kilo's afval 

Die bonnetjes die je altijd kwijtraakt zijn ook nog eens heel onduurzaam. Gelukkig bedacht Digibon een alternatief.
17-08-2018 - door Jessie
Kassabonnen lijken klein en onschuldig, maar stapelen zich razendsnel op. Foto: Carli Jeen

Kassabonnen lijken klein en onschuldig, maar stapelen zich razendsnel op. Foto: Carli Jeen

Een koffietje, een laptop of een tas vol boodschappen: voor je het weet krijg je een bon in je handen gedrukt. En dat zorgt voor afval. Heel veel afval. Om precies te zijn: 30 miljoen kilo afval. En voor de productie van al deze bonnetjes wordt alleen in Nederland al jaarlijks 13 miljoen liter olie en 55 miljoen liter water gebruikt.

De jonge ondernemers van Digibon vonden dat dit anders moest. En dus besloten ze een slim én digitaal alternatief te bedenken. Met hun uitvinding, de Klippacast, wonnen ze in 2017 de ASN Bank Wereldprijs. Inmiddels is er van alles gebeurd met deze toffe start-up. Hoog tijd om bij te praten dus!

Digitale bonnen voor minder afval

De cijfers liegen er niet om: kassabonnen zorgen voor heel veel afval. Maar hoeveel kan Digibon daar eigenlijk op besparen? “Uiteindelijk hopen we natuurlijk alles op te kunnen lossen, maar dat gaat met kleine stapjes”, vertelt Yeelen Knegtering van Digibon. “Een gemiddelde locatie print enkele honderden bonnen per maand en dus tussen de 1.000 en 5.000 bonnen per jaar. Per locatie die over gaat naar digitaal levert dit dus een mooie stap aan verminderd afval op”.

Testen dankzij ASN Bank Wereldprijs

Gelukkig sluiten steeds meer organisaties zich aan, met dank aan de financiële bijdrage die de ondernemers tijdens de finale van de ASN Bank Wereldprijs kregen. “Na het winnen van de ASN Bank wereldprijs hebben we op allerlei plekken testen kunnen uitvoeren en daar hebben we veel van geleerd”, vertelt Yeelen. “Daar hebben we onze systemen vervolgens weer mee kunnen verbeteren om klaar te zijn voor de grotere klanten. Daarom is het bijvoorbeeld super dat we nu bij de Valk Exclusief hotels en restaurants aan het uitrollen zijn. Echt iets om trots op te zijn!”.

Klippa tijdens de ASN Bank Wereldprijs

Digibon met hun uitvinding Klippa tijdens de ASN Bank Wereldprijs

Geen app nodig, wel bonnen besparen

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het systeem slim en soepel werkt. “Onze digitale kassabon werkt via een QR-code. Deze code kun je scannen met je telefoon om de bon digitaal uit de kassa op te halen. Er is geen app nodig om gebruik te maken van het systeem. De meeste telefoons hebben tegenwoordig een QR-code scanner ingebouwd in de camera van hun telefoon. Daarbij kan je de Digibon QR-code scannen en digitaal de bon downloaden. Straks gaan we zelfs nog een stap verder en hoef je alleen nog met pin te betalen en krijg je de bon automatisch digitaal”, vertelt Yeelen over het proces. Easy!

 Waar geef jij je geld aan uit? 

Van het kastje naar de muur

Maar waarom heb je dan nog een zogenaamde KlippaCast nodig, als alles via de app verloopt? “Helaas zijn veel kassa's relatief oud. Die hebben geen mogelijkheden voor digitale verbinding. Daarvoor gebruiken we de KlippaCast, een one size fits all oplossing waardoor kassa's hun transactiegegevens kunnen delen. Zo kunnen zelfs ouderwetse kassa's relatief eenvoudig aangesloten worden”, legt Yeelen uit.

En door de techniek zo makkelijk mogelijk te maken is the sky the limit. “Eigenlijk is onze doelstelling om in heel Europa de kassabon digitaal te maken. Daarbij is het natuurlijk zo simpel als hoe meer kassabonnen ergens geprint worden, hoe beter het is om daar Digibon te gaan gebruiken. In Nederland staan bijvoorbeeld de Jumbo of Lidl hoog op ons wensenlijstje aangezien we nog geen supermarkt hebben kunnen aansluiten”.

Het team van Digibon | Foto: Klippa

Bomen planten voor minder uitstoot

Het gebruik van de KlippaCast kost wel energie, en e-waste is tegenwoordig bijna een groter probleem dan ‘gewoon’ afval. Daarom geeft Digibon haar dienstverlening nog een extra duurzame dimensie. “Voor elke 100 geplaatste kastjes planten wij 100 bomen. Hierdoor compenseren we de uitstoot en energie die het kastje en de servers bij hun productie en gedurende hun levensduur gebruiken ruimschoots. Zo zorgen we dat we bijdragen aan een groenere toekomst en zelfs een stukje van de schade uit het verleden kunnen compenseren”.

Wil jij ook een boost geven aan je duurzame idee? Meld je dan nu aan voor de ASN Bank Wereldprijs!

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.