Eten en drinken

Deze boeren hebben jou nú nodig 

Doordat er niet meer aan horeca geleverd kan worden, zitten veel boeren met overgebleven oogst. Jij kunt ze helpen!
31-03-2020 - door Jessie
Heel veel aardappels blijven over

Aardappels moeten gered worden

Eerder deze week schreven we al over de sla van Boer Bas, maar inmiddels hebben nog meer boeren aan de bel getrokken. Omdat ze niet meer aan restaurants, cafés en lunchzaken kunnen verkopen zitten ze met overgebleven oogst. Een deel van de oogst gaat naar de voedselbanken, maar daar zitten voor boeren hoge kosten aan verbonden (oogsten, vervoer en meer). Daarom proberen ze een deel van hun oogst nog te verkopen, onder andere via een speciale box met lekkers uit de buurt. Woon je toevallig in de buurt of ken je iemand in de omgeving? Help door het eten te redden!

Koop Onze Oogst: samen voedsel redden

Omdat veel boeren in de problemen raken door Corona is de campagne Koop Onze Oogst weer actief geworden. Eerder redden zij al duizenden kilo's groenten en fruit tijdens de hete zomer. Met de hashtag #KoopOnzeOogst delen boeren hun verse voorraad die gered moet worden. Dit zijn acties, die over het hele land verspreid zijn. We lichten hier een aantal actuele acties uit, maar je kunt ook regelamtig even op de Facebookpagina van Koop Onze Oogst kijken.

Flevoland: Quarantainepakketten kopen bij de drive-through

In Zeewolde is aan de Wulweg 33 (vlakbij Almere-Hout, aan de A27) een heuse drive-through opgezet. Terwijl je in de auto zit wordt de bestelling in je kofferbak gelegd. Voor 55 euro krijg je een enorm pakket met 20 kilo Agria aardappels, 10 kilo gele uien, 5 kilo winterpenen, 5 kilo bietjes, 20 verse eieren en 5 kilo appels. In de supermarkt zou je ongeveer 70 euro kwijt zijn, aldus de initiatiefnemers. Het eerste ophaalmoment is Tweede Paasdag 13 april tussen 13.00 en 15.00 uur. Je kunt een pakket reserveren en bekijken (verplicht, want op=op) via de site. 

Support Your Locals: boodschappenpakketten van de boer

Supportyourlocals Amsterdam en Food Cabinet zagen duizenden kilo's voedsel, bestemd voor de horeca, verloren gaan en besloten er iets aan te doen. Daarom zijn ze een campagne gestart. Samuel Levie en Miljuschka Witzenhausen zijn ambassadeurs van de campagne. In Amsterdam kun je een pakket aanschaffen met onder andere brood van Mama bakkerij, melk van Martin de melkboer 2.0 en lekkers van Instock. 

Hier vind je inmiddels pakketten, check voor de adressen en informatie de site van Support Your Locals

 • Ik Blijf Thuis Box, heel Nederland
 • Amsterdam
 • Delft
 • Den Bosch
 • Deventer
 • Eindhoven
 • Haarlem
 • Leiden
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Twente
 • Utrecht 
 • Zuidwolde
 • Zeeuws-Vlaanderen

Zeeland: aardappelen te koop

In Middelburg zijn de aardappelen van Anja Veldhorst onverkoopbaar geworden.  De aardappelen werden verkocht om friet en aardappelgerechten van te maken. Nu kun je de boer helpen door een zak van 5 kilo aardappelen te kopen voor 2,50, bij het kraampje naast de boerderij. Het adres is Abeelseweg 9 in Middelburg. Kun je meer dan 20 kilo redden? Bel dan 06 405 86 267. 

Aardappelen te koop

Ook kun je een pakket kopen via Support Your Locals Zeeuws-Vlaanderen, waarbij je een mooie box met lekkere verse Zeeuws-Vlaamse etenswaren krijgt. 

Noord-Holland: eten afhalen bij een stalletje & tulpen kopen

Een makkelijke manier om eten te redden bij het erf van de boer, is door langs een verkoopstalletje te fietsen of rijden. Zo houd je ook de regels voor social distancing intact. Op de website van Verkoopstalletjes zijn alle stalletjes in Noord-Holland handig bij elkaar verzameld. Voor een overzicht van heel Nederland kun je ons blog 'Eten kopen bij de lokale boer' raadplegen. 

Bij tulpenkweker Corno Entes kun je bovendien voor €5 per 5 bosjes tulpen halen. Het adres is Woudmeerweg 21 in Dirkshorn. 

In Kortgene kun je bovendien terecht voor aardappelen: Hoeve Noord-Holland biedt Agria-aardappelen aan voor 30 cent per kilo. Stuur wel even een berichtje naar fmvanoeveren@gmail.com voordat je komt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer acties. Kijk eens in jouw buurt! Je kunt ook, via Support Your Locals, zelf een actie opzetten in jouw buurt. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.