Groene stad
Duurzaam ondernemen
Duurzaam wonen

Deze bieb leent ook spullen uit 

Ze worden steeds populairder, de 'Library of Things' oftwel een bibliotheek voor spullen. Ook in Nederland bestaat deze al!
06-01-2017 - door Maartje
Spullen delen via deDeelkelder

Foto: deDeelkelder

De openbare bilbiotheek in Sacramento, California heeft haar aanbod uitgebreid. Sinds een jaar kun je er ook terecht als je een muziekinstrument, naaimachine of zelfs een GoPro camera wilt lenen. Een heuse 'Libary of Things' dus.

De leden van de bibliotheek konden stemmen welke producten ze graag in de 'library of things' wilden hebben. Om te zorgen dat iedereen kan genieten van de spullen mag je slechts één item per keer lenen. In de bibliotheek zelf is ook een 3D printer en een scanner aanwezig die je ter plekke kunt gebruiken. En ze hebben een heus fiets-reparatie punt ingericht. Hoewel het zeker niet de eerste bibliotheek voor spullen is, is het wel uniek dat een bestaande bibliotheek haar aanbod uitbreidt met spullen.

Gereedschap lenen?

Het concept van een spullenbieb is steeds populairder aan het worden, je vindt ze al in Engeland, Canada en Amerika maar ook in Nederland! In Nederland kun je uiteraard terecht bij online platform initiatief Peerby als je spullen wilt lenen maar ook bij VDWVM-community lid DeDeelkelder.

DeDeelkelder is begonnen met het delen van gereedschap maar inmiddels kun je bij deze spullenbieb ook feest- en woonartikelen lenen. Er is nu nog maar één vestiging, in Utrecht, maar initiatiefnemers Claire en Michiel hopen dat er binnenkort ook in andere steden een Deelkelder komt.

Enthousiast over de spullenbieb en wil je er zelf een starten in jouw stad? Neem dan even contact op met DeDeelkelder, zij kunnen je er meer over vertellen.

Meer delen

In Nederland kun je via meer toffe iniatieven zaken delen. Zo kun je voor kleding terecht bij LENA Fashion Library die onlangs een succesvolle crowdfunding campagne hebben afgerond om nog meer deelpunten te realiseren. En zelfs een tuin kan worden gedeeld dankzij VDWVM-community lid TuintjeDelen!

Delen is niet alleen een stuk socialer, het is ook veel beter voor onze planeet omdat we zo minder grondstoffen en energie verbruiken. Deel het voort! 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!