Energie
Biodiversiteit
Mensenrechten
Sociaal
Tech

Deze app verbetert de wereld 

Een steentje bijdragen aan een mooiere wereld was nog nooit zó makkelijk.
20-12-2019 - door Birger
Impressie van de Global Goals app

Dit jaar lanceerde Samsung in samenwerking met de Verenigde Naties de Global Goals app dit jaar. | Foto: Samsung

Hoe mooi zou het zijn als we in een wereld leven waar er geen armoede meer is, waar mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen hebben en waar iedereen toegang heeft tot onderwijs en betaalbare, duurzame energie. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar hoe gaan we dat ooit klaarspelen? De nieuwe Global Goals app helpt ons hierbij een handje!

Wat zijn de SDG's?

De ‘es-die-djies’ zijn niet echt een household begrip voor de meeste aardbewoners. Laten we daarom bij het begin beginnen. Om de wereld een betere, mooiere plek te maken bedachten de Verenigde Naties aan het begin van dit millennium acht ontwikkelingsdoelen voor 2015. De focus van deze zogeheten Millenniumdoelen waren het bestrijden van extreme armoede, ongelijkheid, ziekte en honger. 

Vier jaar geleden hebben we de balans op kunnen maken: het aantal mensen dat in armoede leeft is gehalveerd, miljoenen meisjes hebben toegang gekregen tot onderwijs en meer dan een miljard mensen hebben toegang gekregen tot schoon drinkwater. Helaas hebben we niet alle doelen kunnen bereiken zoals het terugdringen van kindersterfte.

Na het aflopen van de deadline in 2015 moesten er nieuwe doelen worden gezet voor 2030: de SDG’s (Sustainable Development Goals - en in correct Nederlands de Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Via een online enquête gaven miljoen mensen aan welke thema’s zijn belangrijk vonden. Het resultaat was een nieuwe, ambitieuze ontwikkelingsagenda met 17 doelen die zich richten op thema’s als vrede, klimaat en veiligheid. Voor een compleet overzicht zie de infographic hieronder:

Wat betekenen de SDG's voor mij?

Je denkt misschien dat de SDG’s op het eerste gezicht een ver van je bedshow zijn, maar niets is minder waar. Toegegeven, in Nederland is de nood om honger te bestrijden een stuk minder dan in de sub-Sahara, maar ook hier is er nog veel werk aan de winkel: het behalen van gendergelijkheid, het tegengaan van klimaatverandering of het herstellen van de biodiversiteit.

Daarnaast leven er natuurlijk meer mensen op de aarde dan alleen Nederlanders. Die Primark-broek die je hier koopt is geproduceerd in een ander land waar kleding naaisters geen leefbaar loon krijgen. En we weten natuurlijk ook allemaal dat die vlucht naar Thailand eigenlijk niet zo goed is voor het milieu. Jouw acties hebben gevolgen voor anderen en andersom. 

Een betere wereld binnen handbereik

Om men meer bewust te maken van het belang van de SDG’s heeft Samsung in samenwerking met de Verenigde Naties de Global Goals app ontwikkeld. De app bevat onder andere wallpapers met feitjes en weetjes over de ontwikkelingsdoelen die elke keer verandert wanneer je je telefoon ontgrendeld. Verder kun je leren over de 17 ontwikkelingsdoelen en zien hoe je zelf actie kunt ondernemen om de wereld een betere plek te maken. Op dit moment is de app al meer dan 10 miljoen keer gedownload!

Ook biedt de app een makkelijke manier waarop iedereen zijn of haar steentje kunt bijdragen aan een betere wereld, zonder veel moeite te doen. Terwijl je de app gebruikt verschijnen er af en toe advertenties. Door deze advertenties te bekijken verdien je krediet. Dit "geld" kun je doneren aan één van de zeventien thema's. Zo kies je zelf waar je geld naartoe gaat. Ook is het mogelijk om direct een donatie te doen. Nog een mooie feature: je kunt de doelen steunen zelfs steunen terwijl je je telefoon oplaadt.

De app zal automatisch worden geïnstalleerd op de nieuwe toestellen van Samsung en is beschikbaar in 19 verschillende talen, waaronder Nederlands. Ook worden er binnenkort speciale telefoonhoesjes en draadloze opladers uitgebracht om de release van de app te vieren. Alle opbrengsten worden namens Samsung gedoneerd aan het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Een impressiefoto hoe de Global Goals app eruit ziet. | Foto: Samsung via Google Play.

Wat kan ik doen om bij te dragen aan een betere wereld

Geld doneren door middel van pop-up advertenties is natuurlijk erg makkelijk. Wat je misschien niet wist is dat er een nóg makkelijkere manier is om bij te dragen aan een betere wereld: het doen van je geldzaken bij een duurzame bank, omdat je veel invloed uitoefent met je geld. Zo investeert ASN Bank altijd met oog voor het welzijn van mens, dier en klimaat en niet in wapens en fossiele energie.

Een leuk weetje: met €1.000 op een betaalrekening bij ASN Bank bespaar je jaarlijks net zoveel CO2 als wanneer je 4 maanden niet zou douchen, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. En wij weten hoe lastig het is om alleen al korter te douchen in de ochtend!

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je nóg meer doen? Neem dan eens een kijkje op de website van SDG Nederland, vind een project bij je in de buurt en ontdek wat je als individu kunt betekenen voor de wereld van morgen.

Dit wil je ook lezen

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.