Deze Afrikaanse start-ups bouwen aan de toekomst 

Van Ghana tot Lesotho, overal in Afrika schudden jonge, duurzame ondernemingen de boel op.
04-12-2018
SolarTurtle

SolarTurtle

Zonne-energie opwekken in afgelegen dorpen, de nieuwste 3D-printing innovaties in het onderwijs en een app die gezondheidszorg en zorgverzekering toegankelijk maken: de innovaties van morgen komen uit Afrika. In deze blog stellen we je voor aan vijf van de meest veelbelovende, duurzame start-ups ten zuiden van de Sahara.

African Clean Energy - Lesotho

Door het inademen van rook en giftige stoffen die vrijkomen tijdens het koken, overlijden ieder jaar vier miljoen mensen. Om dit probleem op te lossen heeft African Clean Energy een kooktoestel ontwikkeld dat veiliger, efficiënter en duurzamer is.

De Ace1 Cookstove werkt op biobrandstof en wordt daarnaast gebruikt om zonne-energie op te wekken. Omdat huishoudens geld besparen op energiekosten en African Clean Energy een laagdrempelig afbetalingssysteem heeft geïntroduceerd, wordt het makkelijker gemaakt voor gezinnen om een kooktoestel aan te schaffen. Het bedrijf is opgericht door een Nederlands-Zuid-Afrikaanse familie, wordt gerund vanuit Nederland en is actief in Lesotho, Cambodja en Oeganda.

Farmerline - Ghana

Deze Ghanese start-up ondersteunt kleinschalige boeren met een app die ze relevante marktinformatie biedt. Zo krijgen ze inzicht in actuele marktprijzen, weersvoorspellingen, duurzame landbouwpraktijken en internationale industrienormen.

Niet alleen verhoogt dit de productiviteit en inkomens van boeren, ook zorgt de app voor minder mislukte oogsten en meer voedselzekerheid. Op deze manieren wil het team achter Farmerline kleinschalige boeren transformeren tot succesvolle ondernemers met een duurzame werkwijze.

AB3DAfrica - Kenia

AB3DAfrica bouwt betaalbare, state-of-the-art 3D printers van elektronisch afval in Nairobi, Kenia. Met het verkopen van printers aan lokale bedrijven en scholen wil AB3DAfrica de creatieve mogelijkheden voor lokale gemeenschappen, scholen, ziekenhuizen en bedrijven vergroten.

Volgens oprichter Roy Mwandi is het uiteindelijke doel van AB3DAfrica dan ook sociale impact. Door 3D-printtechnologie te integreren in lokale behoeftes en uitdagingen, wil de start-up het printen van oplossingen overal in Afrika mogelijk maken.

Medbit - Kenia

Het jonge team van Medbit heeft een app ontwikkeld die de Keniaanse gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk maakt. Gebruikers kunnen op een eenvoudige manier dokters en ziekenhuizen vinden, afspraken maken en betalen voor zorg.

De app draagt op die manier bij aan vernieuwing binnen de zorgsector. De overgrote meerderheid van Kenianen is in het bezit van een smartphone, waardoor de app steeds populairder wordt, zowel in de hoofdstad Nairobi als in afgelegen dorpen.

SolarTurtle - Zuid-Afrika

SolarTurtle brengt duurzame energie naar de uithoeken van Zuid-Afrika zonder toegang tot elektriciteit. James van der Walt en Lungi Tyali, de oprichters van SolarTurtle, hebben een mobiele kiosk bedacht en ontworpen die overdag uitklapt en energie opwekt met zonnepanelen. Om diefstal en vandalisme te voorkomen klappen de zonnepanelen weer in als het donker begint te worden, net als een schildpad.

Deze Zuid-Afrikaanse start-up richt zich met name op gemeenschappen met scholen, zodat gezinnen en scholieren batterijen en telefoons kunnen opladen, en vrouwelijke ondernemers. Er zijn nu vijf SolarTurtles actief in Zuid-Afrika en binnenkort komen daar nog maar liefst tien bij in Lesotho.

Meer duurzame ontwikkelingen en innovaties (met inspiratie) uit Afrika?