Tiny houses

Deze 6 tiny houses staan in Nederland 

De tiny house trend is still going strong. Kende jij deze gave exemplaren al?
05-03-2017
Het tiny house van Martijn en Irene

Het tiny house van Martijn en Irene

De Tiny House Movement heeft heel wat harten veroverd. Zo waren er eerst nog amper tiny houses op Nederlandse bodem te vinden en lijken ze nu overal op te duiken. Er is zelfs een tv-programma over tiny houses (Tiny House Battle, aanradertje!) en een Funda voor tiny houses: Tiny Findy! Wij vinden deze woonvorm erg inspirerend en maakten daarom een lijstje van onze 6 favoriete tiny houses. Omdat we begrijpen dat niet iedereen zo klein wil wonen hebben we er ook 3 duurzame prachthuizen bij gezet die een slagje groter zijn. Welke is jouw favoriet?

Zes tiny houses

Tiny house 1: MiniStek 

Bij MiniStek koop je een bijzonder rond huisje. Er zijn twee modellen: een basismodel en een zelfvoorzienend model. Bij elk model kun je kiezen uit verschillende opties voor bijvoorbeeld de gevelbekleding, draaibaarheid en installaties. "We hebben op het Zwitsalterrein in Apeldoorn een oud model staan. Aan de hand van onze ervaringen bij de productie en bouw van dat model is het ontwerp aangepast", vertelt Mireille ons als we eind 2021 naar een update vragen. Het huisje is zo'n 22m2 en heeft een schuin dak zodat het optimaal benut kan worden voor zonnepanelen. Daarnaast kan het huisje met de zon meedraaien en heb je een grote glazen gevel zodat de bewoner altijd kan genieten van een ander uitzicht. Prijskaartje: vanaf €100.000. MiniStek wil de huisjes ook gaan leasen, maar nu (dec 2021) is dat nog niet mogelijk. Ze bieden wel al een statiegeldregeling op het hout aan. 

De Ministek heeft zonnepanelen en draait met de zon mee | Afbeelding MiniStek

Tiny house 2: Tiny TIM

De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is ongeveer 13 m2 groot en volledig autarkisch. Het nieuwe model is de Tiny TIM Model S (van 27m2) en is het eerste tiny house dat voldoet aan het permanente bouwbesluit. Dit is ideaal voor woningcorporaties. Ook kun je twee Tiny TIMS aan elkaar koppelen (de Tiny TWIN) óf een vaste kap en vide aan je huisje toevoegen. De gevel kan voorzien worden van Shou Sugi Ban: een toplaag naar eeuwenoude Japanse traditie, waarbij de toplaag verbrand wordt. Ook fijn: je vervoert de Tiny TIM met een dieplader. Prijskaartje: vanaf €50.000. Het eerste Tiny TIM is Village in Haarlem te bewonderen. 

Tiny house 3: het Waterland-huisje

Het Waterland-huisje is 10m2 en staat op Strijp-S in Eindhoven. Daar wordt het verhuurd als werkplek of bed & breakfast. Boeken kan via de website. Alle ervaringen van tijdelijke bewoners worden benut om het huisje te verbeteren. Het ultieme doel van de makers is om een off-grid en zelfvoorzienend huisje te creëren. Prijskaartje voor een overnachting: €50 voor twee personen, 25 euro schoonmaakkosten per keer en 3,50 toeristenbelasting per persoon per nacht (tarieven 2022/wijzigingen mogelijk).

Fotografie: Maartje Meesterberends Concept & Styling: Ingrid Hamels

Tiny house 4: Marjolein in het klein 

Tiny House expert Marjolein Jonker woonde vijf jaar in haar eigen prachtige tiny house in Alkmaar. Dit off-grid huisje is 20m2 en werd gebouwd door Dimka Wentzel en Studio Walden. In dit huisje schreef Marjolein over haar tiny house avontuur en zette ze Tiny House Nederland op. Inmiddels heeft ze haar huisje verkocht (het huisje is verhuisd naar Zuid-Holland) en woont ze in een nieuw tiny huisje, op een eigen kavel in Olst. 

Tiny house 5: Irene en Martijn

Irene Ubeda en Martijn Wenting wonen nu al een aantal jaar in een tiny house voor twee. Het paleisje op wielen is 15m2 en bevat alles wat ze nodig hebben. Op dit moment staat het huisje in Brouwersdam. "Wij hebben het nog steeds enorm naar de zin in ons huisje", vertelt Martijn. "In 2021 waren we in de Toyota reclame te zien!".  Prijskaartje: onbekend.

Het tiny house van Martijn en Irene

Tiny house 6: Porta Palace

De heren van Woonpioniers bouwden een wonderschone mobiele woonunit: de Porta Palace. Dit huisje van 15m2 is van alle gemakken voorzien en zal uiteindelijk volledig autarkisch zijn. Daarnaast houden ze zich bezig met gebiedsontwikkeling en tiny houses in de openbare ruimte. Nog leuker: de Woonpioniers hebben ook het nieuwe huisje van Marjolein in het Klein gebouwd: de Sprout. Met een compacte basis en ruime kas is dit een échte eyecatcher. 

Een slagje groter

Wil jij wel duurzaam en zelfvoorzienend wonen maar vind je een tiny house wel erg klein? Wellicht passen deze woonvormen dan beter bij je:

De Heijmans ONE is een tijdelijke en verplaatsbare huurwoning voor jonge starters. De woning is 38m2, ziet er geweldig uit en is van alle gemakken voorzien. Het huis kan in slechts 1 dag opgebouwd worden en is bedoeld voor plaatsing in leegstaande gebieden. Zo worden er twee problemen opgelost: het tekort aan huurwoningen én het leegstaan van een terrein. Prijskaartje: te huren vanaf 700 euro per maand.

Wikkelhouse is een designhuis van golfkarton met alles er op en er aan. Dat klinkt misschien wat krakkemikkig maar deze prachtige woning gaat langer mee dan een nieuwbouwhuis! Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kan je het huis zelf vormgeven (de grootte hangt dus af van jouw wensen), verplaatsen en inrichten. Je kunt op verschillende plekken overnachten in een Wikkelhouse! Prijskaartje: vanaf €50.000.

De Sustainer Homes is helemaal zelfvoorzienend en bestaat uit verschillende modules die in een fabriek worden gemaakt op basis van houtskeletbouw. In 2015 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs en sindsdien timmeren ze flink aan de weg. Inmiddels staan er meer dan 100 Sustainers in Nederland in meer dan 30 verschillende gemeenten! De gevel is goed geïsoleerd en in de houten kozijnen zit driedubbel glas. De verschillende modules zijn erg makkelijk te combineren: zo kan je jouw woning of kantoor precies op maat maken. De grootte van deze woning hangt dus ook af van jouw wensen. Prijskaartje: vanaf €80.000.

Een tiny house van afvalplastic

Té leuk om niet toe te voegen: dit tiny house, de Save Home genoemd, is volledig zelfvoorzienend en gemaakt van afvalplastic! De muren van het huisje zijn gemaakt van plastic dat lokaal in Arnhem opgehaald wordt. Hierdoor is de isolatiewaarde hoger, waardoor het huis minder energie nodig heeft om te verwarmen. Ook vind je zonnepanelen op het dak. 

Foto: SaveHome

Foto: SaveHome

Een hypotheek voor je tiny house

Je kunt je Tiny House financieren met een hypotheek van ASN Bank mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees hier meer over duurzaam wonen met de ASN Hypotheek. Heb je al een huis en wil je een tiny house als recreatiewoning voor erbij? Dan financiert ASN Bank bijvoorbeeld maximaal 70% van de marktwaarde van de recreatiewoning, mits hij van steen is en op eigen grond is gebouwd. 

Wil jij meer lezen over tiny houses? Waar je moet beginnen als je een tiny house zou willen bijvoorbeeld. Of wat er allemaal bij komt kijken als je er zelf eentje wilt bouwen. Of hoe je een geschikte locatie vindt? Geen tiny house maar toch liever een ecodorp? Aan deze toffe ecodorpen in Nederland wordt op dit moment gewerkt.