Tiny houses

Deze 6 tiny houses staan in Nederland 

De tiny house trend is still going strong. Kende jij deze gave exemplaren al?
05-03-2017
De Ministek heeft zonnepanelen en draait met de zon mee | Afbeelding MiniStek

De Ministek heeft zonnepanelen en draait met de zon mee | Afbeelding MiniStek

De Tiny House Movement heeft heel wat harten veroverd. Zo waren er anderhalf jaar geleden nog amper tiny houses op Nederlandse bodem te vinden en lijken ze nu overal op te duiken. Er is sinds kort zelfs een Funda voor tiny houses: Tiny Findy! Wij vinden deze woonvorm erg inspirerend en maakten daarom een lijstje van onze 6 favoriete tiny houses. Omdat we begrijpen dat niet iedereen zo klein wil wonen hebben we er ook 3 duurzame prachthuizen bij gezet die een slagje groter zijn. Welke is jouw favoriet?

Zes tiny houses

MiniStek (te zien op de afbeelding bovenaan dit artikel) is op dit moment druk aan het bouwen aan een bijzonder rond huisje. Dit huisje wordt 22m2 en krijgt een schuin dak zodat het optimaal benut kan worden voor zonnepanelen. Daarnaast kan het huisje met de zon meedraaien en krijgt het een grote glazen gevel zodat de bewoner altijd kan genieten van een ander uitzicht. Prijskaartje: vanaf €60.000.

De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is ongeveer 13 m2 groot en volledig autarkisch. De Tiny TIM heeft o.a. een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een hele slimme inrichting. Prijskaartje: vanaf €50.000.

Het Waterland-huisje is 10m2 en staat op Strijp-S in Eindhoven. Daar wordt het verhuurd als werkplek of bed & breakfast. Alle ervaringen van tijdelijke bewoners worden benut om het huisje te verbeteren. Het ultieme doel van de makers is om een off-grid en zelfvoorzienend huisje te creëren. Prijskaartje voor een overnachting: €75.

Fotografie: Maartje Meesterberends Concept & Styling: Ingrid Hamels

Tiny House expert Marjolein Jonker woont sinds de zomer van 2016 in haar eigen prachtige tiny house in Alkmaar. Dit huisje is 15m2 en werd gebouwd door Dimka Wentzel en Studio Walden. In dit huisje schrijft ze over haar tiny house avontuur en houdt ze eens per maand open huis voor geïnteresseerden. Prijskaartje: vanaf €40.000.

Irene Ubeda en Martijn Wenting wonen nu bijna een jaar in een tiny house voor twee. Het paleisje op wielen is 15m2 en bevat alles wat ze nodig hebben. Op dit moment staat het huisje op een camping in Ouddorp maar ze zoeken nog een vaste plek. Prijskaartje: onbekend.

De heren van Woonpioniers bouwden een wonderschone mobiele woonunit: de Porta Palace. Dit huisje van 15m2 is van alle gemakken voorzien en zal uiteindelijk volledig autarkisch zijn. Daarnaast zoeken ze nog pioniers voor hun Tiny Village. Prijskaartje: vanaf €15.000.

Een slagje groter

Wil jij wel duurzaam en zelfvoorzienend wonen maar vind je een tiny house wel erg klein? Wellicht passen deze woonvormen dan beter bij je:

De Heijmans ONE is een tijdelijke en verplaatsbare huurwoning voor jonge starters. De woning is 38m2, ziet er geweldig uit en is van alle gemakken voorzien. Het huis kan in slechts 1 dag opgebouwd worden en is bedoeld voor plaatsing in leegstaande gebieden. Zo worden er twee problemen opgelost: het tekort aan huurwoningen én het leegstaan van een terrein. Prijskaartje: te huren vanaf 700 euro per maand.

Wikkelhouse is een designhuis van golfkarton met alles er op en er aan. Dat klinkt misschien wat krakkemikkig maar deze prachtige woning gaat langer mee dan een nieuwbouwhuis! Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kan je het huis zelf vormgeven (de grootte hangt dus af van jouw wensen), verplaatsen en inrichten. Prijskaartje: vanaf €50.000.

De Sustainer Homes is helemaal zelfvoorzienend en bestaat uit verschillende modules die in een fabriek worden gemaakt op basis van houtskeletbouw. In 2015 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs en sindsdien timmeren ze flink aan de weg. De gevel is goed geïsoleerd en in de houten kozijnen zit driedubbel glas. De verschillende modules zijn erg makkelijk te combineren: zo kan je jouw woning of kantoor precies op maat maken. De grootte van deze woning hangt dus ook af van jouw wensen. Prijskaartje: vanaf €80.000.

Een tiny house van afvalplastic

Té leuk om niet toe te voegen: dit tiny house, de Save Home genoemd, is volledig zelfvoorzienend en gemaakt van afvalplastic! De muren van het huisje zijn gemaakt van plastic dat lokaal in Arnhem opgehaald wordt. Hierdoor is de isolatiewaarde hoger, waardoor het huis minder energie nodig heeft om te verwarmen. Ook vind je zonnepanelen op het dak. 

Foto: SaveHome

Foto: SaveHome

Je kunt je Tiny House financieren met een hypotheek van ASN Bank mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees hier meer over duurzaam wonen met de ASN Hypotheek.

Wil jij meer lezen over tiny houses? Waar je moet beginnen als je een tiny house zou willen bijvoorbeeld. Of wat er allemaal bij komt kijken als je er zelf eentje wilt bouwen. Of hoe je een geschikte locatie vindt? Geen tiny house maar toch liever een ecodorp? Aan deze toffe ecodorpen in Nederland wordt op dit moment gewerkt.