Biodiversiteit
Natuur

Deze 5 ondernemers herstellen de biodiversiteit 

Maak kennis met de leukste, beste initiatieven en ideeën van ondernemers die bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit wereldwijd.
15-04-2020 - door Birger
Hommel

Een hongerige hommel tankt even bij op een heideveld | Foto: Josephine Amalie Paysen

In het kinderboek De Lorax heeft een ondernemer er spijt van dat hij alle Boffola-bomen heeft omgehakt voor zijn fabriek voor de winst op korte termijn. Aan het einde van het welbekende kinderverhaal van Dr. Seuss vertelt de Eens-ling, de man verantwoordelijk voor al het hakwerk, tegen een jong kind: “Tenzij er iemand is zoals jij die er veel om geeft, zal er niets beter worden. Zeker niet.”

Op dezelfde wijze lijken veel bedrijven die profiteren van de overvloed aan natuur en biodiversiteit tot een vergelijkbare conclusie te zijn gekomen. Ze beseffen dat het tijd is om in actie te komen en om meer te doen aan natuurbehoud en -herstel. Deze positieve trend verdient alle aandacht en daarom delen we hier 5 inspirerende initiatieven en ideeën die de (Nederlandse) biodiversiteit herstellen.

Waarom is de natuur belangrijk voor bedrijven?

Alle bedrijven zijn in zekere mate afhankelijk van de natuur. Ze gebruiken natuurlijke grondstoffen zoals voedsel, brandstof en mineralen of vertrouwen op onze ecosystemen voor schoon water, lucht en een vruchtbare grond. Onze planeet levert het gratis en voor niets. Maar in plaats van zorgvuldig om te gaan met deze overvloed, putten veel ondernemingen onze planeet uit.

Echter begint het steeds duidelijker te worden dat de toekomst van bedrijven afhangt van de stabiliteit van de natuur: de een kan niet zonder de ander. Nu al hebben ondernemingen te maken met negatieve effecten als afnemende bijenpopulaties, bossen en mangroven. Zo ziet een supermarktschap er bijvoorbeeld uit als we geen bijen en andere bestuivers meer hebben. Gelukkig zijn er ook ondernemers die zich juist inzetten voor het herstellen van de biodiversiteit!

Kijktip van de redactie: deze documentaire van het WNF die uitlegt waarom natuur en biodiversiteit zo belangrijk zijn voor bedrijven.

Wilder Land

Een erg mooi en smakelijk initiatief dat zich inzet om de Nederlandse biodiversiteit te herstellen is Wilder Land (voorheen ptthee), winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2019. Ondernemers Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen zaaien inheemse kruidenmengsels in op de randen van akkers en weilanden van biologische boeren. Zo maken ze weer een fijne plek voor kwetsbare insecten zoals vlinders en bijen die onmisbaar zijn voor onze voedselvoorziening. En de boeren zijn ook enthousiast, er is zelfs een wachtlijst van boeren die mee willen helpen!

Wanneer het tijd is om te oogsten, laat Wilder Land minimaal de helft van de kruiden staan. Zo kunnen de insecten van hun voedsel blijven genieten. Na de bloeiperiode verspreidt de wind de zaden over de akker, waardoor er in het voorjaar daarop nog meer kruiden en bloemen zijn. 

Niet alleen geeft Wilder Land hiermee de Hollandse biodiversiteit een flinke boost, ze bieden hiermee ook een alternatief voor het grotendeels buitenlandse aanbod van kruidenthee.De meeste kruiden en planten die je nodig hebt voor kruidenthee kun je namelijk ook gewoon in Nederland laten groeien. Dit initiatief bespaart dus ook nog eens een hoop transportkilometers!

Wil jij ook bijdragen aan het herstel van de Hollandse natuur door een kopje thee op te drinken? Lees dan meer over Wilder Land in dit eerdere blog en bezoek hun website om kruidenthee van eigen model te bestellen.

Slurp net als Matthijs en Daan een kop kruidenthee van Wilder Land en help mee om de Nederlandse biodiversiteit te herstellen.

Rooftop Revolution

Rooftop Revolution brengt de natuur terug naar de stad door gebruik te maken van het grootste braakliggende terrein: onze daken. Een groen dak ziet er niet alleen mooi(er) uit, het is ook nog eens goed voor de natuur. Het zorgt voor meer biodiversiteit, dempt de geluiden van de stadse drukte en filtert fijnstof uit de lucht.

Volgens Micky Westerbeek van Rooftop Revolution is er aan ruimte geen gebruik. Neem bijvoorbeeld Amsterdam. Er ligt zo'n 12 vierkante kilometer aan onbenut plat dak in de hoofstad. Een oppervlakte waar het Vondelpark ruim 25 keer in past. Kansen genoeg dus. In 2020 wil het bedrijf maar liefst 10% van alle daken in de Nederlandse steden vergroenen.

Wil jij je eigen dak omtoveren tot groene oase? Dat kan, zelfs als je geen plat dak op je eigen huis hebt. In dat geval kan je er voor kiezen om een groen dak te "adopteren". In een eerder blog gaf Micky een vijfstappenplan om het dak boven jouw hoofd te vergroenen.

Luistertip: Luister naar de podcast over Rooftop Revolution en ASN Bank over biodiversiteit en de impact die je daarop hebt als duurzame ondernemer.

Een groene dakenoase is niet alleen mooi om te zien, maar geeft ook een enorme boost aan de biodiversiteit. | Foto: Rooftop Revolution - Alice Wielinga 

Sprinklr

Sprinklr levert het groenste inheemse groen voor buiten, wat de Hollandse biodiversiteit een echte boost geeft. Ook al heb je alleen maar een frans balkon, een postzegeltuintje of een stadstuin, het is een goed idee om er een biologische, gifvrije plant neer te zetten, zodat vlinders en andere insecten even kunnen relaxen en bijtanken. Zo komt er meer geritsel, gezoem en leven in de Nederlandse natuur en rondom je huis.

Het bedrijf selecteert en kweekt kamer- en tuinplanten op biologische wijze en levert deze bij klanten aan huis. Verder krijg je toegang tot de Sprinklr App, een persoonlijke plantencoach met praktische tips en informatie die je helpt om je planten te verzorgen en in leven te houden.

In 2016 deed Suzanne van Straaten, de oprichter van het bedrijf, mee aan de crowdfunding van Voor de Wereld van Morgen. Ze behaalde haar doelbedrag en de onderbeming kreeg een vliegende start. Sindsdien is de faam van Sprinklr groeiende en hebben ze al velen overtuigd van het belang van biologische planten. Meer weten? Lees dan ons eerdere interview met haar. Voor een overzicht van het hele assortiment kun je de website van Sprinklr bekijken.

Tover jouw balkon of gazon om tot een paradijs voor vlinders en bijen door de biologische, gifvrije planten van Sprinklr. | Foto: Sprinklr

Mot in Mokum

Sinds begin vorig jaar is er een nieuwe hotspot voor de natuur in Amsterdam: vlindertuin Mot in Mokum. Hier kun je overnachten, vergaderen, een groene workshop volgen of je eigen unieke feestje bouwen. De tuin is openbaar en staat vol met weetjes over het leven van vlinders en rupsen.

Door Mot in Mokum open te stellen voor het grote publiek wil Nicky Castricurm, de oprichter, mensen inspireren om zelf aan de slag te gaan voor vlinders. Nicky: "Wie tussen de vlinders slaapt, kan niet weggaan zonder een ambassadeur te worden voor échte natuur in de stad: zonder kaalgeschoren bermen en liefde voor de beestjes!"

Voor tuiniertips om meer vlinders aan te trekken en meer informatie over Mot in Mokum, lees ons eerdere interview met Nicky en bekijk de website.

De vlindertuin Mot in Mokum in bloei op het terrein van NoordOogst in Amsterdam | Foto: Mot in Mokum

Achilles and the Tortoise

Naast kruidenthee van eigen bodem, groene daken, vlindertuinen en biologische kamer- en tuinplanten draagt ook kleding van het duurzame lifestyle-merk Achilles and the Tortoise bij aan het herstel en behoud van biodiversiteit. Hoe doet dit duurzame streetwear merk dit? Via het ondernemersconcept “The Rule of Thirds”.

De prijs van elk item wordt in drie gelijke stukken opgedeeld: een derde van het bedrag wordt gebruikt om productiekosten te dekken, een derde is winst en wordt gebruikt voor herinvestering, en een derde wordt gebruikt voor het herstellen van de biodiversiteit. In de eerste collectie van Achilles and the Tortoise staat het Amoerluipaard centraal en wordt er een bedrag overgemaakt naar een WNF-project dat het leefgebied van dit luipaard beschermd.

In de volgende collectie zal het schubdier centraal staan. Dit relatief onbekende dier wordt met uitsterven bedreigd, omdat stropers het beest verhandelen als zeldzame, exotische lekkernij of voor traditionele Chinese  medicijnen. Alle kleding van het merk heeft het GOTS-certificaat, een standaard en keurmerk voor biologisch textiel. Dubbel duurzaam dus.

Benieuwd naar de collectie? Bekijk dan eens de website van Achilles and the Tortoise.

De eerste collectie van Achilles and the Tortoise vroeg aandacht voor de Amoerluipaard. | Foto: Achilles and the Tortoise

Drieluik biodiversiteit

Deze blog was het laatste deel in een drieluik over het onderwerp biodiversiteit. We hebben het gehad over

Wij hopen dat je iets hebt geleerd en vooral dat je bent geïnspireerd en gemotiveerd om mee te helpen om dit belangrijke probleem op te lossen. 

Dit wil je ook lezen...

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.