Groene stad
Klimaat

Deze 5 materialen maken de wereld duurzamer 

Kende jij ze al?
17-04-2017
Duurzame materialen - NNRGY

Olifantsgras - NNRGY

Op allerlei plekken in ons land wordt er gewerkt aan nieuwe ontwerpen en circulaire materialen die de wereld een stukje mooier maken. Wij kunnen dit soort ontwikkelingen alleen maar toejuichen en daarom maakten we een lijstje van 5 duurzame materialen en toepassingen waar wij blij van worden. Wat is jouw favoriet?

Vibers maakt plastic zonder olie

Jan-Govert van Gilst droomt er van om materialen te vervangen die schade toebrengen aan de aarde. Daarom begon hij een paar jaar geleden een zoektocht naar nieuwe en groene grondstoffen met een lage en ecologische voetafdruk die we gewoon op Hollandse bodem kunnen verbouwen. Dat was nog een hele uitdaging maar hij heeft het gevonden.

Olifantsgras is een snelgroeiend gewas dat veel CO2 vastlegt: wel zo’n 30.000 kg/ha per jaar. Ter illustratie: dat is vier keer zoveel als een heel bos! Dit soort planten worden daarom ook wel energiegewassen genoemd. Vandaar dat Jan-Govert zijn bedrijf Vibers (voorheen NNRGY) heeft genoemd. Olifantsgras bevat waardevolle groene bouwstenen waaronder cellulose en lignine, de stof die het gras stevigheid geeft. Daar maakte het bedrijf eerder al papier van, maar nu ontwikkelen ze ook andere toffe materialen zoals beton zonder cement en plastic zonder olie. Klik hier om daar meer over te lezen.

Mestic® maakt kleding van koeienpoep

Ontwerper Jalila Essaïdi wil de aarde graag mooier doorgeven aan de generatie die na ons komt. Dat doet ze door een slimme oplossing aan te dragen voor het wereldwijde mestprobleem. Het door de EU vastgestelde fosfaatplafond wordt namelijk bij ons én bij onze buurtlanden overschreden. De overvloed van fosfaat is zeer schadelijk voor de natuur en het milieu.

Jalila ontwikkelde een revolutionaire techniek waarmee ze mest direct kan omzetten in bioplastic, biotextiel en biopapier. Zo wordt mest een grondstof voor nieuwe producten zoals kleding, tassen, boeken of bekers. De komende jaren wil zij met haar bedrijf, Mestic®, opschalen met een prototype fabriek waarin allerlei gave toepassingen worden gemaakt. Uiteindelijk hoopt ze een enorme positieve impact te maken op de wereldwijde klimaatdoelstellingen en een serieuze bijdrage te leveren aan een nieuwe circulaire wereld. Klik hier voor de site van Mestic®.

AIR:Ink maakt Inkt van uitstoot

Anirudh Sarma zag luchtvervuiling altijd als een groot probleem waar hij zich machteloos over voelde, totdat hij mede-oprichter werd van Graviky Labs. Graviky Labs is een spin-off van MIT dat werkt aan innovaties die een positieve impact op de wereld kunnen maken. Anirudh Sarma bedacht samen met zijn team een slimme manier om smog te transformeren tot iets nieuws.

Het team bouwde een apparaatje dat precies op de uitlaat van een auto past. Het apparaat vangt koolstof, roet en andere schadelijke stoffen op. Vervolgens wordt het opgevangen materiaal in het lab gezuiverd en omgezet tot inkt. Zo wordt niet alleen de smog uit de lucht gehaald, maar wordt er tegelijkertijd een nieuw product gemaakt. De eerste batch van deze bijzondere inkt is het afgelopen jaar gebruikt door allerlei kunstenaars en graffiti artiesten. Graviky Lab heeft namelijk de missie om uiteindelijk alle vervuiling uit de lucht te filteren zodat het niet langer in onze longen terecht komt, maar in inspirerende kunstwerken. Klik hier om meer te lezen over AIR:Ink.

Air:Ink duurzame materialen

Fruitleather maakt leer van fruit

Koen Meerkerk en Hugo de Boon studeerden onlangs af van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Beide ontwerpers hebben een enorme passie om waarde te creëren van materialen die door anderen vaak als waardeloos worden bestempeld. Toen ze een paar jaar geleden ontdekten dat er iedere dag meer dan 3000 kilo groenten en fruit overbleef van de lokale markt, besloten ze dat het de hoogste tijd was om daar iets mee te doen.

Koen en Hugo gingen aan de slag en ontwikkelden een leersoort gemaakt van fruit. Dat doen ze door het oude fruit te koken en te pureren. Het koken zorgt ervoor dat de suikers worden geactiveerd en dat er een stevige drab ontstaat. Deze drab wordt vervolgens uitgesmeerd en uitgedroogd waardoor er een leerachtig materiaal ontstaat. Dit materiaal kan net zo worden gesneden en genaaid als normaal leer en daar kunnen ze vervolgens een tas van maken. Het lab waar dit allemaal gebeurt zit in het oude Tropicana in Rotterdam: Blue City 010. Je kunt daar eind april een kijkje nemen tijdens het Blue Food Festival. Klik hier om daar meer over te lezen en hier voor de Facebookpagina van Fruitleather.

Hemelswater maakt bier van regenwater

We begrijpen natuurlijk dat bier geen materiaal is, maar we vinden het concept van Hemelswater een prachtige manier om mensen enthousiast te maken over duurzaamheid en de circulaire economie. We hopen daarom dat je onze nummer 5 door de spreekwoordelijke vingers wilt zien. Het zit namelijk zo:Joris Hoebe is sinds een paar jaar altijd vrolijk als het regent. Hij kwam er namelijk achter dat het heel wat liter water kost om bier te brouwen, en dat terwijl er in ons land behoorlijk wat uit de lucht komt vallen. Hij gebruikt al dat regenwater nu voor het brouwen van een bijzonder biertje: Hemelswater. Dat biertje smaakt niet alleen verdraaid lekker maar heeft ook een functie.

Joris ziet het namelijk als een taak van duurzame ondernemers om het verhaal van klimaatverandering goed over te brengen bij mensen die zich niet bewust zijn (of afwenden) van dit probleem. Volgens hem is bier en regen een geweldige ingang om het over klimaatverandering te hebben. Het lijkt hem ook tof om de wijken in te gaan en een biertje te doen met mensen die niet zo vaak in contact komen met duurzame initiatieven of hier sceptisch tegenover staan. Over een tijdje komt er ook een échte Hemelswater buurtbrouwerij waar ze met de bewoners in gesprek gaan en biertjes gaan brouwen. Zo kunnen zij hen op een leuke manier meenemen in de circulaire wereld, met een focus op (regen)water. Klik hier om meer te lezen over Hemelswater.

De afbeeldingen bij dit stuk zijn van NNRGY, Mestic door Mike Roelofs, AIR:Ink en Fruitleather.