Deze 5 initiatieven maken festivals duurzamer 

Wij zijn dol op festivals maar nog meer op de aarde. Deze 5 initiatieven maken festivals duurzamer.
07-08-2017
Festival innovatie Festipi

Festipi

Wist je dat er in Nederland elk jaar wel zo’n 800 festivals worden georganiseerd? Dat is natuurlijk erg gezellig, maar al die festivals zorgen ook voor een flinke belasting op de omgeving én een enorme berg afval. Gelukkig zijn er allerlei gave initiatieven die hun best doen om duurzame en toffe concepten neer te zetten waarmee je met een gerust hart naar je favoriete festival kunt. Wij zetten er 6 voor je op een rijtje. Kende jij ze al?

Comp-A-Tent

Comp-A-Tent door James Molkie

Comp-A-Tent door James Molkie.

Wist je dat één op de vier tentjes op festivals wordt achtergelaten? Dat zorgt natuurlijk voor een flinke berg afval. De initiatiefnemers van Comp-A-Tent hebben daar iets op bedacht. Comp-A-Tent is een composteerbaar tentje die je na een festival kunt inleveren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het milieu. Deze tent composteert namelijk na 120 dagen in CO2, water en grond. Innofest is i.s.m. studenten van noordelijke kennisinstellingen druk bezig met onderzoeken hoe deze tent eigenlijk slaapt, of de stof van deze tent ook voor andere doeleinden te gebruiken is en nog veel meer andere dingen. We houden je op de hoogte!  Klik hier om meer te lezen over de Comp-A-Tent.

Henneptegels

Henneptegels door OOG TV

Henneptegels door OOG TV.

Een festival is erg gezellig maar is ook een flinke belasting op te omgeving. Als er duizenden mensen op een stuk gras hebben staan dansen blijft er vaak weinig van over. De initiatiefnemers van de henneptegel willen daar verandering in brengen. De henneptegel is een natuurproduct dat is gemaakt van halffabrikaat hennep, klei en zetmeel. Deze tegels bevatten minerale voedingsstoffen en graszaadjes. Na het festival vergaan de biologische henneptegels in 4 tot 6 weken en vormen een vruchtbare voedingsbodem voor het nieuwe (en oude!) gras! Klik hier om meer te lezen over henneptegels. 

Solar Snacks

Solar Snacks

Solar Snacks.

Deze toko kom je helaas niet op elk festival tegen, maar we werden er zo blij van dat we het toch even noemen. De initiatienemer van Solar Snacks wil namelijk duurzaamheid op een gezellige én smakelijke manier aan de man brengen. Dat doet hij met een foodtruck met zonnepanelen, waarin hij vegetarische snacks klaarmaakt.  Alles wordt (waar mogelijk) gemaakt op zonne-energie en smaakt verdraaid lekker. Zo maakt hij bijvoorbeeld krokant gepaneerde aubergines, falafelburgers en Bieterballen. Oe la la!  Klik hier voor de Facebookpagina van Solar Snacks.

Festipi

Festipi festival innovatieD

Festipi.

De initiatiefnemers van Festipi willen festivalgangers inspireren om minder troep te maken en minder fossiele energie te gebruiken. Festipi zet daarom toffe en comfortabele kampementen op allerlei festivals, waar de meest idyllische tipi’s staan: Festipi’s. Deze tenten zijn geïnspireerd op het eeuwenoude concept van de tipi, maar dan in een feestelijk en modern jasje. Zo maken deze prachtige tenten bijvoorbeeld gebruik van zonne-energie, zodat je ’s nachts je mobiel op een schone manier kunt opladen! Als jij na het festival weer huiswaarts gaan, ruimen zij de tenten weer netjes op.  Klik hier voor de website van Festipi.

ECO COIN

Als we een meer duurzame, groene en eerlijke wereld willen, dan moet de hele samenleving meedoen. Volgens de bedenkers van de ECO COIN kan dat als je waarde gaat toekennen aan duurzaam gedrag en dit gaat belonen. Dit is dan ook precies wat de ECO COIN doet. Zo kan je deze alternatieve munteenheid bijvoorbeeld als beloning krijgen als je elke dag met je fiets naar je werk gaat. Als je genoeg hebt verdiend kan je er een zonnepaneel van kopen. Zo krijgen al je acties opeens een ecologische waarde. Deze zomer is Innofest druk bezig om deze groene munt te implementeren in de tijdelijke samenleving van een festival! Wij zijn heel benieuwd naar hoe dat precies in zijn werk gaat en naar de resultaten!  Klik hier om meer te lezen over de ECO COIN.