Energie
Duurzaam wonen
Duurzaam ondernemen

DeWarmte verwarmt huizen met douche- en badwater 

Met de HeatCycle is je huis circulair verwarmen binnen handbereik.
04-11-2020 - door Redactie
Sander Wapperom

Sander Wapperom van DeWarmte

Ongemerkt spoel je dagelijks tientallen liters water door het riool. Douchen, het toilet doorspoelen, een wasje draaien, noem het maar op. Wanneer het water door het putje spoelt, is het gemiddeld nog 27 °C. En met deze warmte kan je nog veel goede dingen doen. Gebruiken voor de verwarming van je huis bijvoorbeeld en zo veel energie besparen.

DeWarmte, opgericht door Auke de Vries en Sander Wapperom, heeft een innovatief, nieuw systeem bedacht voor elk huishouden. Met de HeatCycle wordt warmte teruggewonnen uit alledaags afvoerwater en telkens weer hergebruikt: circulaire warmte noemen ze dit. Wij spraken met Auke en Sander over hun onderneming en plannen voor de toekomst.

DeWarmte is de winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2020 en kreeg €25.000 van ASN Bank om hun onderneming te laten groeien. Benieuwd naar de andere winnaars en finalisten? Lees ook de interviews met BESE, FALAFVAL, Forest Wool, Kumasi en Natulatte.

DeWarmte ontstaan op TU Delft

Het idee voor DeWarmte ontstond tijdens de studies van Auke en Sander, Werktuigbouwkunde en Duurzame Energie Technologie aan de TU-Delft. Eens per week hielden de studievrienden een brainstormsessie over duurzame ondernemingen die positief zouden bijdragen aan de energietransitie.

Uit een lange lijst met ideeën kozen ze uiteindelijk DeWarmte vanwege de grote impact die hun uitvinding kan maken. Als alle geschikte woningen in Nederland zouden worden verwarmd met de HeatCycle, dan wordt er 6,7 megaton aan CO2-uitstoot voorkomen. Een verlaging die vergelijkbaar is met het sluiten van 2 steenkolencentrales (!).

Warmteterugwinning uit rioolwater

De HeatCycle is een alternatief voor een lucht-water warmtepomp, die aan het eind van je riolering wordt geïnstalleerd. Daar wint het apparaat restwarmte terug van het warme water dat jij wegspoelt.

Afvoerwater is gemiddeld 27 °C en de HeatCycle koelt dit af tot zo'n 2 tot 5 °C. Deze teruggewonnen warmte slaat het apparaat vervolgens op in een boiler, die in het systeem zit. De ingebouwde warmtepomp verhoogt vervolgens de restwarmte naar 60 °C.

De gerecyclede warmte kan direct gebruikt worden als warm kraanwater of om je huis mee te verwarmen. De boiler zorgt ervoor dat er altijd warm water beschikbaar is, ook als je even niet onder de douche staat of de vaatwasser aan hebt.

Zo werkt de HeatCycle: het vangt warmte op uit afvalwater en hergebruikt dit voor de opwarming van kraanwater en de verwarming. | Foto: DeWarmte

Circulaire warmte voor iedereen

Het grootste deel van de installatie past in de kruipruimte, waardoor de HeatCycle weinig woonruimte in beslag neemt. Ook is het systeem eenvoudig te combineren met andere vormen van warmteterugwinning, zoals een zonneboiler of lucht-water warmtepomp.

De innovatieve oplossing van Auke en Sander is hartstikke goed voor het milieu, maar levert jou ook geld op. Zo kan een gemiddeld huishouden volgens de ondernemers tot wel 40% op de energiekosten besparen met een HeatCycle. De kosten van een HeatCycle liggen zo rond de 3.000 euro, maar dit is inclusief ISDE subsidie. Voor een gemiddeld Nederlands gezin verwachten de ondernemers een terugverdientijd tussen de 5 tot 7 jaar.

De HeatCycle wordt momenteel getest in The Green Village op de campus van de TU Delft. | Foto: DeWarmte

Hoofdprijs zorgt voor 10 HeatCycles

Momenteel is het team DeWarmte bezig met het testen van de techniek in een pilot in The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft.

"Met het gewonnen prijzengeld kunnen we 10 HeatCycles volledig produceren en dus 10 huishoudens voorzien van circulaire warmte", zeggen de ondernemers. Volgend jaar wil DeWarmte de eerste commerciële producten gaan leveren aan zowel particulieren als woningcorporaties.

Dit zijn de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen

Afgelopen jaren bungelde Nederland onderaan de lijstjes met Europese landen als het gaat om duurzame energieopwekking. Niet best! Maar gelukkig zijn 'we' bezig met een grote inhaalslag. In dit overzicht op de website van ASN Bank zie je op welke hernieuwbare energiebronnen Nederland inzet. Ook vind je er nog veel meer interessante artikelen over duurzame energie. 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.