De duurzame baan

Dennis strijdt bij Urgenda voor klimaatrechtvaardigheid 

Als klimaatjurist bij Urgenda werkte Dennis aan dé Klimaatzaak. Nu helpt hij anderen ook dit soort rechtszaken starten.
04-01-2021 - door Pien
Dennis van Berkel is klimaatjurist bij Urgenda

Dennis van Berkel werkt als klimaatjurist bij Urgenda

Écht positieve impact maken met ons werk. Dat willen we allemaal wel, toch? In deze rubriek spreken we met mensen die werkzaam zijn in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht en wat is hun achtergrond? Was de duurzame sector een bewuste keuze en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar een ‘groene baan'? Deze keer spreken we Dennis van Berkel, klimaatjurist bij Urgenda en director van het Climate Litigation Network.

Vrijdag 20 december 2019 deed de Hoge Raad een historische uitspraak: de Nederlandse Staat moest meer doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, met 25% ten opzichte van 1990. De Hoge Raad stelde daarmee Urgenda, die de Staat voor de rechter sleepte samen met 886 mede-eisers, in het gelijk. Dennis was een van de juristen die aan deze beroemde zaak werkte. De Klimaatzaak van Urgenda effende het pad voor vergelijkbare klimaatzaken wereldwijd, zoals de pas gestarte rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell.

Het onrecht van klimaatverandering

Werken als klimaatjurist aan baanbrekende zaken was niet altijd al het plan van Dennis. Tijdens zijn studie rechten aan de Universiteit Leiden en de London School of Economics was hij helemaal niet met duurzaamheid bezig. “Het onderwerp was me simpelweg onbekend. Al was ik wel altijd bij de publieke zaak betrokken en wilde ik graag mijn steentje bijdragen aan een betere maatschappij.”

Na zijn studie ging Dennis eerst aan de slag bij een groot advocatenkantoor op de Zuidas en werkte daarna een periode bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit gewerkt (nu de Autoriteit Consument en Markt). In die tijd begon Dennis zich steeds meer met het onderwerp klimaatverandering bezig te houden. “Het onderwerp greep me door het enorme onrecht waarmee dit probleem gepaard gaat. Het rijke westen veroorzaakt het probleem terwijl de mensen in de armere delen van de wereld het hardst worden getroffen. Ik voelde dat ik niet aan de zijlijn wilde blijven zitten. Dus besloot ik mijn baan op te zeggen en de rest van mijn carrière te wijden aan het leveren van aan bijdrage een de oplossing van dit grote onrecht”.

Als eerste stap is Dennis een masteropleiding gaan volgen in het recht, de economie en de wetenschap van klimaatverandering aan New York University Law School. “Een heel intensieve opleiding die mij een goed inzicht gaf in wat er qua recht en politiek allemaal mis gaat bij de omslag naar een duurzame economie waarmee we de klimaatcrisis te kunnen beteugelen”. 

Urgenda-directeur Marjan Minnesma en advocaten Koos van den Berg en Freerk Vermeulen na de uitspraak van de Hoge Raad. Foto: Urgenda / Chantal Bekker

Werken aan een baanbrekende zaak

Na zijn masteropleiding in New York is Dennis teruggekeerd naar Nederland, op zoek naar een plek waar hij verschil kon maken. “In eerste instantie heb ik gewoon met veel mensen gepraat en vrijwilligerswerk gedaan voor projecten die ik zinnig vond. In de VS had ik de impact van de Fossielvrij-beweging van dichtbij gezien, dus ben ik in Nederland voor hen wat dingen gaan doen. Zo kwam ik ook in aanraking met Urgenda”.

Op dat moment was Urgenda in de voorbereidende fase van de Klimaatzaak. Na een paar goede gesprekken met Marjan Minnesma, de directeur van Urgenda, en de advocaten op de zaak ging Dennis meewerken aan de Klimaatzaak, in eerste instantie op vrijwillige basis. “Het klikte ontzettend goed tussen ons. Dus op een gegeven moment hebben Marjan en ik besproken dat het een goed idee was dat ik me permanent met die zaak ging bezighouden”.

In 2015 won Urgenda de Klimaatzaak voor de rechtbank. “Dat was een ongelooflijk moment. Niet alleen heeft de Klimaatzaak heel veel in Nederland veranderd, vanuit alle hoeken in de wereld kwamen mensen op ons af. Ze wilden weten hoe wij dit voor elkaar gekregen hebben en hoe zij ook hun eigen overheid voor de rechter konden brengen voor hun falende klimaatbeleid”. Sinds die tijd werkt Dennis niet alleen meer aan de Nederlandse Klimaatzaak, die Urgenda uiteindelijk in december 2019 voor de Hoge Raad definitief won, maar staat hij ook heel veel mensen uit de hele wereld bij met het voeren van hun klimaatzaken.

Tip van Dennis: ga aan de slag als vrijwilliger

Hoe vind je nu net zo’n impactvolle, duurzame baan als Dennis? Zijn tip: start als vrijwilliger.

“Probeer in eerste instantie op vrijwillige basis bij een leuk en interessant project aan te sluiten. Dat kan ook iets zijn dat buiten je huidige competenties ligt. Al doende leer je wat jouw bijdrage in de duurzame sector kan zijn en leer je mensen kennen die je weer op volgende ideeën kunnen brengen. Ik had het geluk uit mijn toenmalige baan te kunnen stappen om een nieuw opleiding te volgen. Dat was een goede brug van mijn oude werk richting een baan in de duurzame sector.” 

Ook adviseert Dennis om kansen aan te gijpen waarvan je niet van te voren weet waar ze naartoe leiden. “Toen ik mijn baan opzegde had ik nooit kunnen voorstellen dat ik zou zijn waar ik nu ben!”.

 

Meer duurzame banen

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.