De vijf mensenrechtenfilms die je gezien móet hebben 

08-02-2016

The Act of Killing

Welke vijf mensenrechtenfilms zou iedereen gezien móeten hebben? Dat vroegen we aan Marie-Pierre Furnée, Hoofd Marketing & Communicatie bij het Movies that Matter Festival. Dit jaarlijkse filmfestival wil via prachtige films onze ogen openen over mensenrechten.

Marie-Pierre over haar lijstje: “Ik vroeg me eerst af hoe ik in hemelsnaam uit de meer dan 1000 speelfilms, documentaires, en korte films die ik in de loop der jaren over mensenrechten heb gezien een keuze van vijf pareltjes kon maken? Onderstaande selectie is dan ook het resultaat van een gedwongen exercitie ‘kill your darlings’. Ik had echt talloze andere indrukwekkende films kunnen noemen. Ik hoop dan ook dat de redactie van VDWVM het verzoek nog eens zal vragen, zodat ik al die andere spraakmakende, onthullende, bijzondere, inspirerende films aan jullie mag tippen.”

The Heart of Jenin

Deze documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van de in november 2005 doodgeschoten Palestijnse jongen Ahmed Chatib. De reden: een Israëlische soldaat zag Ahmeds speelgoedgeweer voor echt aan. Vader Ismael neemt binnen twaalf uur na de dood van zijn zoon een opmerkelijk besluit; hij doneert de organen van zijn zoon aan zes Israëlische kinderen. "Deze in mijn ogen ongelooflijk onzelfzuchtige en verzoeningsgerichte daad maakte dat de film me diep raakte. De aanwezigheid van vader Ismael bij de vertoning op het Movies that Matter Festival 2009 leidde tot een minutenlang durende staande ovatie. Dergelijke ontmoetingen maken ons festival zo impactvol." Je kunt de film hier online bekijken.

The Act of Killing

In deze gedurfde documentaire gaat de regisseur samen met voormalige leiders van Indonesische doodseskaders vijftig jaar terug in de tijd en brengt deze leiders ertoe hun rol in de genocide van 1965 na te spelen in filmscènes. De film zorgde ervoor dat een vijf decennia lang onbespreekbaar onderwerp ter tafel kwam, hij doorbrak een oorverdovende stilte rond een door de destijds zittende regering gedoogde massaslachting. The Guardian beschrijft de film als ‘Unforgettable, unmissable, horribly brilliant.’ Kijk deze film via de website van The Act of Killing.

T-shirt

Een T-shirt speelt de hoofdrol in de gelijknamige korte, cynische zwart-wit productie die een ingenieus en geestig commentaar op extremisme en cultureel imperialisme biedt. Hoe een zwaar thema licht gebracht kan worden. De film is hier online te zien.

Yodok Stories

Wat in dit lijstje niet mag ontbreken is een film over het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. De meeste inwoners van dit land komen nooit buiten Noord-Korea en weten niets over de rest van de wereld. Maar ook wij weten nauwelijks wat zich achter de hermetisch gesloten grenzen afspeelt, daar zorgt het dictatoriale regime wel voor. In Yodok Stories maken we kennis met tegenstanders van het bewind die erin geslaagd zijn de gruwelen te ontvluchten. Zij besluiten in Seoul een bijzondere en controversiële musical te maken over hun ervaringen in het concentratiekamp Yodok.

"In het westen is bekend dat in Noord-Koreaanse strafkampen zo’n 100.000 gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven. De schaarse beelden die daarvan naar buiten komen, verdienen het door zoveel mogelijk mensen gezien te worden. Zo lang dergelijke beelden ons bereiken, is het lastig onze ogen voor onrecht te sluiten." Ook deze film is online te zien.

Krigen

"Omdat ik eigenlijk niet kan of wil kiezen uit al die geweldige Deense producties, noem ik hier eerst nog even In A Better World van de vermaarde regisseur Susanne Bier. Deze met een Oscar en een Golden Globe bekroonde film is opgenomen in de Movies that Matter DVD-box die in maart 2016 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Movies that Matter uitgebracht wordt."

En dan tot slot deze voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film genomineerde openingsfilm van het aankomende Movies that Matter Festival; Krigen. Deze film van Tobias Lindholm (Kapringen) met Pilou Asbæk (Borgen), vertelt hoe een commandant in Afghanistan vecht om het verschil te maken. Wanneer hij tijdens een missie besluit tot een bombardement, krijgt zijn strijd een heel andere wending. Een realistisch vraagstuk over de morele dilemma’s die een oorlog, ver van huis gevoerd, met zich mee kan brengen. Krigen is tussen 18-26 maart te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag, en vanaf 24 maart landelijk in de bioscoop.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.