De vegetarische slager: van boer naar grootste slager ter wereld?
 

De Vegetarische Slager wil laten zien dat je niets hoeft te missen als je stopt met vlees eten.
21-01-2016
Bron: Vegetarische Slager

Bron: Vegetarische Slager

Op dit moment wonen er in Nederland ongeveer 800.000 vegetariërs. Dat is 5% van de bevolking. Dit aantal blijft elk jaar stijgen, daarnaast neemt het aantal mensen toe dat af en toe vegetarisch eet. Als het aan Jaap Korteweg ligt wordt iedereen vegetarisch. Samen met chef-kok Paul Bom en conceptmaker Niko Koffeman en een toegewijd team werkt hij aan een ideaal: de vleesliefhebbers te laten proeven dat ze niks hoeven te missen als ze stoppen met vlees eten. “Ons doel is om het dier uit de voedselketen te halen door plantaardige alternatieven te bieden die even lekker smaken, of zelfs nog beter”, aldus Evelien van de Glind, die verantwoordelijk is voor de marketing en communicatie van De Vegetarische Slager. Samen met haar collega’s dromen ze er van om de grootste slager van de wereld te worden, en dat zou ze nog best eens kunnen lukken.

Tienduizenden kadavers

Jaap Korteweg groeide op tussen de koeien en akkerbouw op een boerderij. Toen in 1998 de gekke koeien-ziekte en de varkenspest heersten werd er een beroep gedaan op hem: zijn koelhuizen dienden als de opslagplek voor tienduizenden kadavers. Nadat hij getuige was van deze ramp overwoog hij om runderen te gaan houden op een diervriendelijke en biologische manier. Dat leek hem wel een mooi idee, tot de dag dat ook deze dieren naar de slacht zouden moeten. Tegelijkertijd besefte hij zich ook dat het eten van vlees niet alleen slecht is voor dieren, maar ook een negatieve impact heeft op andere vlakken zoals het milieu en het klimaat.

Ik vind het altijd zo heftig om te horen hoeveel water nodig is voor 1 kilo vlees op je bord.

“We moeten met z’n allen beseffen dat we de aarde niet langer moeten misbruiken,” zegt Evelien van de Glind. “Ik vind het bijvoorbeeld altijd zo heftig om te horen hoeveel water nodig is om 1 kilo vlees op een bord te krijgen! Dat is bizar. Het is zo belangrijk dat we met z’n allen andere keuzes gaan maken.”Jaap Korteweg maakte de keuze vegetariër te worden, maar als echte vleesliefhebber merkte hij al snel dat hij zich er niet aan kon houden. Misschien maar goed ook, want dat bracht hem op het idee om op zoek te gaan naar een formule om wel van de smaak, structuur en geur van vlees te kunnen genieten zonder die daadwerkelijk te eten. Dit was de start van zijn onderzoek en de eerste stappen richting De Vegetarische Slager.

Kipstukjes, loempia’s en saucijzenbroodjes

Samen met producenten van plantaardige eiwitten, wetenschappers en innovatieve koks test Jaap Korteweg verschillende processen om de smaak van dieren te vangen in vegetarische producten. Op dierendag in 2010 opent hij de eerste Vegetarische Slagerij. Het concept is direct een groot succes: steeds meer winkels en versspecialisten verkopen de producten, ze winnen de Triodos Bank Hart-Hoofdprijs in 2011 en in 2012 werken ze samen met de eerste supermarkten. De verkooppunten groeien, ze verschijnen op menukaarten en er komen steeds meer internationale verkooppunten bij: in 2014 starten ze zelfs export naar Zuid-Korea! Ook het aanbod groeit hard: van kipstuckjes tot loempia’s, van saucijzenbroodjes naar tonijn: de een nog lekkerder dan de ander. De vraag naar de producten groeit zo hard dat er een grotere plek nodig is om al deze heerlijke vleesvervangers te maken.

De Vegetarische Slager Fabriek

“Het is ongelooflijk hoeveel steun we hebben gekregen voor de bouw van de fabriek” vertelt van de Glind met een glimlach. “Tijdens onze crowdfunding actie hebben we binnen 3 weken 2,5 miljoen euro opgehaald aan obligatieleningen. Dankzij de hulp van 600 gulle obligatiemensen kunnen we de bouw van De Vegetarische Slager Fabriek financieren.Op dit moment is het team samen met The Peas Foundation, Wageningen UR en de TU Delft bezig om nieuwe productieprocessen te ontwikkelen. Niet alleen willen ze beter worden in de eigenschappen van vlees te imiteren, maar ze willen ook meer gebruik maken van regionale gewassen, zoals bijvoorbeeld biologische soja en lupine. Zo worden de producten steeds lekkerder, eerlijker en groener.

Toekomst

Albert Einstein en Albert Schweitzer zeiden het al: “Niets zal de gezondheid van de mensheid en de overlevingskansen van alle leven op aarde zo verhogen als de evolutie naar een vegetarisch dieet”. De Vegetarische Slager is er in ieder geval hard mee bezig om dit dieet zo smakelijk mogelijk te maken. De Vegetarische Slager Fabriek zal waarschijnlijk begin 2017 openen, en achter de schermen wordt er hard gewerkt om de meest appetijtelijke vleesvervangers te ontwikkelen. Wie weet wordt vlees eten in de toekomst wel als ongezond en ouderwets gezien.

“We willen graag de vleesliefhebber tegemoet komen. We doen juist ons best om die vleessmaak zo compleet mogelijk in onze vleesvervangers te krijgen zodat zelfs de meest fanatieke vleeseters vegetariërs worden. Op deze manier kunnen we zowel voor mens als dier de toekomst wat mooier maken, en toch blijven genieten van de meest heerlijke stukjes vlees.”