Klimaat
Lifestyle
Reizen

Dé vakantiehotspots in Nederland 

Nu we met zijn allen minder willen vliegen is het tijd dat we deze groene hotspots in Nederland gaan ontdekken.
11-02-2019 - door Maartje
Nederlandse veluwe

Winterswijk | Foto: Peter Jan Rijpkema

Nederland wordt langzaam maar zeker een héle toffe vakantiehotspot. Er komen steeds meer creatieve, mooie en duurzame plekken om een klimaatvriendelijke vakantie door te brengen. En na de vakantie ben je ook nog eens zó thuis!

In Nederland op vakantie gaan heeft een paar grote voordelen:

  • Je hebt minder reistijd en dus méér vakantietijd
  • Je bent lekker bezig voor het klimaat doordat je bespaart op vlieg- of autokilometers (je hebt er vaak niet eens een auto voor nodig!)
  • Je komt er achter hoe veelzijdig ons miniland eigenlijk is

Want Nederland heeft heel veel onontdekte pareltjes, zoals de twee Dark Sky parken, het grootse zoetwatergetijdengebied van Europa of de Hollandse Big Five safari's bijvoorbeeld. Voor een avontuurlijke, of juist een ontspannen, vakantie zijn wij voor jou op zoek gegaan naar inspirerende accomodaties.

Unieke duurzame vakantiehuisjes

Geweldig tiny natuurhuisje in Ermelo

Van boomhut tot ecolodge, je hebt in ons land heel veel unieke vakantiehuizen voor een rustgevende vakantie. Zo schreven we eerder al over deze tiny houses om te huren.

Een van onze favorieten is de Lemelerberg Lodge: een vrijstaand, off-grid chalet bovenop de Lemelerberg met een geweldig uitzicht. De energie komt van de eigen zonnepanelen en een houtkachel houdt het binnen lekker warm. Er is een toilet, een wastafel en stromend water maar voor een douche moet je naar de nabijgelegen camping. Vanaf de veranda loop je zó de natuur in om Hollandse wildlife te spotten.

Ook mooi:

Kamperen in de Nederlandse natuur

Kamperen op het terrein van Netl de Wildste Tuin

Kamperen is natuurlijk de ultieme manier om de natuur te beleven. Lekker de hele dag buiten en 's avonds lekker rozig naast je eigen gestookte kampvuur nagenieten. Op de onderstaande campings kun je met je eigen tent terecht maar  bijvoorbeeld ook overnachten in een yurt of luxe ingerichte tent.

Een van onze favorieten is Natuurkampeerterrein de Mig dat onderdeel is van Netl de Wildste Tuin; een enorme natuurspeeltuin in Flevovoland. Het terrein omvat twee campings, een eigen strand met beachclub, een obstacle course van 4 km en is gelegen naast het grote Voorsterbos. Je kunt dus lekker actief bezig zijn. Op het natuurkampeerterrein heb je geen stroom maar wel je eigen kruidentuin én je kunt je eigen kampvuur maken.

Voor de groene hotelliefhebber

QO Hotel in Amsterdam

Hou je van wat meer luxe? Dan kun je heerlijk ontspannen in deze duurzame hotels met het Green Key Gold certificaat. Dit certificaat wordt alleen toegekend aan accomodaties die zuinig omgaan met energie & water, duurzaam inkopen & schoonmaken, duurzaam voedsel serveren en goed omgaan met hun afval. 

Een van onze favorieten is het in 2018 geopende QO Hotel in Amsterdam. De kamers zijn niet goedkoop maar het hotel zit zo tjokvol slimme, duurzame toepassingen dat je je afvraagt waarom niet àlle hotels zo zijn gebouwd. Zo bespaart de innovatieve gevel heel veel energie, heeft het hotel haar eigen kweekkas om de keuken te voorzien van voedsel en wordt het water van de douche en wasbakken gebruikt om de toiletten door te spoelen.

Onze Nederlandse citytrip tips

DLC Restaurant in Amersfoort

Onze Nederlandse steden zitten tjokvol leuke koffietentjes, creatieve broedplaatsen en fijne conceptstores. Bekijk hier onze tips voor de volgende steden

Wil je toch wat verder weg? Dan zijn dit 7 plekken in Europa waar je gegarandeerd heen wil, en net over de Belgische grens vind je de Nutchel Cabins die oogstrelend mooi zijn. Ook Belgisch maar op maximaal 2 uur rijden van Utrecht vind je de zelfvoorzienende design slow cabins.

We weten zeker dat er nog veel meer onontdekte, duurzame, parels zijn in Nederland. Wil jij die van jou met ons delen? Mail ons dan!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!