De toekomst van vlees: kweek, plantaardig of algen? 

Wat leggen we in 2030 op de barbecue? Als het aan deze ondernemers ligt zit er een revolutie binnen de vleesindustrie aan te komen.
14-08-2018
De kweekvlees burger van Mosa Meat

De kweekvlees burger van Mosa Meat

De laatste jaren zijn we bewuster gaan nadenken over ons eetpatroon. Misschien zal het je worst wezen, maar er wordt steeds minder vlees gegeten en het vegetarische schap in de supermarkt wordt alsmaar groter. Er komen steeds meer ondernemingen die een alternatief voor vlees bieden, met het doel om de vleesindustrie op te schudden. We zetten een aantal innovaties op het gebied van vlees voor je op een rij.

Wat is kweekvlees?

In 2013 presenteerde Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. In een Londense zaal vol pers en voedselexperts werd de burger gebakken en geproefd. Het kostte zo’n 250.000 euro om te maken, maar het werd gezien als een doorbraak.

Maar hoe werkt kweekvlees dan? Door middel van een techniek waarbij de vleescellen van een koe worden vermenigvuldigd in een lab. Het slachten van dieren is hierbij dus niet meer nodig en het smaakt naar vlees, want het is gewoon vlees! Ondertussen heeft het team achter de gekweekte hamburger de onderneming Mosa Meat opgericht.

De eerste kweekvlees burger ter wereld

Mosa Meat

De missie van Mosa Meat? 'Om vleesproductie dusver te veranderen dat voldaan kan worden aan de groeiende vraag naar vlees op een gezonde, milieuvriendelijke en diervriendelijke manier.'

In de afgelopen jaren heeft dit Limburgse bedrijf de prijs van een gekweekte hamburger enorm naar beneden gebracht. Als de productie nu zou beginnen, kost een kweekvlees hamburger je zo'n  9 euro. Maar voordat het zo ver is wil Mosa Meat de smaak en textuur verbeteren door de juiste hoeveelheid proteïne en vet toe te voegen aan de vleescellen.

Sta je nou te popelen om zo’n burger van kweekvlees te proberen? Dan moet je helaas nog even wachten. Het doel is om over drie jaar de Nederlandse supermarkten te veroveren en binnen vijf tot zeven jaar een kweekburger te verkopen voor dezelfde prijs als ‘normaal’ vlees. Maar of dat wel gaat lukken wordt nog spannend…

Alhoewel Nederland een voorloper is op het gebied van voedselinnovatie, loopt de overheid nog ver achter met de regelgeving. Het is nog niet toegestaan om kweekvlees te verkopen aan de consument. Dit komt door strenge veiligheidseisen van de Europese Unie voor ‘novel foods’.

Een plantaardige revolutie

Naast de opkomst van vleeskwekers zijn er ook bedrijven bezig met het ontwikkelen van vleesvervangers. Deze beginnen de laatste tijd steeds meer qua textuur en smaak op echt vlees te lijken en zijn vaak gemaakt op basis van verschillende groentes en eiwitten.

Je bent vast al bekend met De Vegetarische Slager, maar er zijn een hoop andere plantaardige spelers die een duurzaam alternatief voor vlees bieden. Ken je bijvoorbeeld de Dutch Weed Burger of de Vegetarische Snackbar al?

Plantenvlees van Beeter

Beeter

Een grote Nederlandse aanbieder van vleesvervangers, of plantenvlees zoals ze het zelf liever noemen, is Beeter. In 2006 bedachten drie slimmeriken een proces om plantaardige eiwitten te ‘textureren’, ofwel te mengen, kneden, koken en persen. Per toeval leidde dit tot een product dat weinig verschilt van kipfilet, waarna besloten werd om hier verder mee te experimenteren.

Tegenwoordig levert Beeter plantaardig vlees dat lijkt op kip, koe en varken aan verschillende supermarktketens en restaurants. Daarnaast wordt gewerkt aan een tweede productiehal en neemt de vraag op buitenlandse markten toe.

Door te blijven experimenteren met de samenstelling van deze vegetarische versnaperingen komen de producten steeds dichter in de buurt van echt vlees. Niet alleen qua smaak, maar ook als het gaat om voedingswaarden zoals eiwitten en ijzer. Proef jij het verschil nog straks?

Volgens Beeter ziet de toekomst van plantenvlees er hoopvol uit: 'Het is vooral de jongere generatie die deze werkelijkheid al lang heeft omarmd en daarom is de ingezette transitie van een dierlijk naar een veel meer plantaardig dieet ons inziens onomkeerbaar.'

Ontwikkelingen om in de gaten te houden

Naast kweek- en plantenvlees zijn er nog een paar interessante ontwikkelingen die op dit moment in de kinderschoenen staan, maar wie weet over een jaar of vijf niet meer weg te denken zijn uit het Nederlandse dieet.

Heb je bijvoorbeeld al eens algen geprobeerd? Naast verse sapjes en spreads produceert het bedrijf Duplaco microalgen als vleesvervanger. Deze producten zitten boordevol eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen, maar behalve een algenburger voor It's Greenish zijn er nog maar weinig toepassingen te koop.

Ook lekker: insecten. In een hoop landen wordt er al volop gesmikkeld van sprinkhanen, meelwormen en krekels, maar in Nederland lopen we nog een beetje achter. Wel komt het vaker voor dat insecten verwerkt worden in vlees; beter voor het milieu en ook nog eens rijk aan eiwitten en vitaminen. Misschien duurt het nog even, maar wie weet gaan de eerste meelwormschnitzels en krekelworstjes binnenkort al over te toonbank.

De algenburger van Duplaco en It's Greenish

Nog meer lezen over de toekomst van vlees?