De toekomst van ons voedsel ligt in zee  

Zeewier: die glibberige plantjes zijn het voedsel van de toekomst.
23-06-2015
Zeewier: voedsel van de toekomst

Zeewier: het voedsel van de toekomst

Misschien herken je het gevoel. Het is zomer. Je gaat zwemmen. Als je in het water springt, glibberen je voeten tussen de plantjes. De rillingen lopen over je rug. Maar als je er bij stilstaat dat die plantjes het superfood van de toekomst zijn, dan is dat glibberige ineens niet meer zo erg. Misschien stellen deze plantjes zelfs onze voedselzekerheid op aarde wel veilig. Tijd om in de wondere wereld van het zeewier te duiken.

Op zee is er ruimte genoeg

In 2050 moeten we naar schatting negen miljard mensen kunnen voeden op aarde. Onze huidige landbouwproductie kunnen we moeilijk uitbreiden. Die staat al onder druk, door de ruimte die het inneemt en de druk op het milieu. Maar op zee is er nog ruimte genoeg. De Universiteit Wageningen doet onderzoek naar de mogelijkheden van zeewier en ziet veel kansen. Zo heeft zeewier geen zoet water nodig, kan het duurzaam verbouwd worden, brengt het geen schade aan het (zee)milieu toe en is de kwaliteit van het voedsel hoog. De universiteit heeft zelf geïnvesteerd in een zeeboerderij en onderzoekt de mogelijkheden van duurzaam teelt. Zij verwachten dat ze de zeewier kunnen gaan exporteren naar bijvoorbeeld Japan.

Een bron van mineralen

Dus verbouwen zou moeten kunnen. Dat is belangrijk. Maar daarnaast zijn de zeewieren ook zeer voedzaam. Het zijn de planten op aarde die de meeste mineralen bevatten. Ze helpen je om giftige stoffen af te voeren. Het enige dat je moet doen, is het wier weken in water en daarna goed kauwen. Maar je kunt ze ook koken of thee van maken. Maar hoe smaakt dat dan?

Koken met zeewier

The Dutch Weed Burger

We kennen zeewier natuurlijk allemaal het zeewier dat voor sushi gebruikt wordt. Of de zeewiersalades die je bij alle grote supermarkten kunt kopen. Maar Lisette Kreischer ontwikkelde het beste alternatief voor een hamburger van zeewier: The Dutch Weed Burger. Een burger die niet alleen ontzettend lekker is, maar ook heel voedzaam. En wil je thuis aan de slag met wieren? Dan biedt het kookboek van Lisette "Groente uit Zee" je genoeg recepten en inspiratie. Op naar zee en smullen maar!