De Tiny House Movement in Nederland - een kleine update 

De Tiny House Movement wint steeds meer harten in Nederland. Hoe staat het er op dit moment voor met deze nieuwe woonvorm?
20-05-2016

Waterland-huisje - fotograaf Maartje Meesterberends & stylist Ingrid Hamels

Ondertussen hebben de meesten er wel eens van gehoord: tiny houses. Kleine zelfvoorzienende huisjes met alles er op en er aan. Van zonnepanelen tot drinkbaar water, van een zacht bed tot een handige keuken. Dankzij hun bescheiden formaat zien ze er niet alleen erg romantisch uit maar kan je ze ook overal naar toe rollen. Hoe staat het er voor met de Tiny House Movement in Nederland?

“Natuurlijk wonen er al eeuwen mensen in kleine huisjes, chalets en woonwagens.”, vertelt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland en Marjolein in het Klein. “ Toch zie ik dit als een nieuw woonvorm. Het is moderne architectuur met duurzame materialen en innovatieve technologie die vanuit een duidelijke filosofie fulltime bewoond wordt. Eenvoudig leven, je ecologische voetafdruk verkleinen, meer in contact staan met de natuur en/of mensen om je heen, een stukje meer zelfvoorzienend wonen en meer vrijheid ervaren.”

Tiny house gemeenten

In mei 2016 kreeg Marjolein Jonker toestemming van gemeente Alkmaar om haar kleine huisje een maand op een stuk land te zetten. In deze periode besluit gemeente Alkmaar of ze haar projectplan goedkeuren. Dit plan omvat 6 tiny houses waarvan er 5 bewoond zullen worden en één verhuurd kan worden aan mensen die willen ervaren hoe het is om zo te leven.

“Alkmaar is niet de enige hoor.”, glimlacht Marjolein Jonker. “Er zijn maar liefst 27 gemeenten in Nederland die de mogelijkheden voor tiny houses onderzoeken. Soms is dat een individu die contact opneemt met de gemeente en soms een groep toekomstige tiny house bewoners. Daarnaast zijn er ook politieke partijen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden. Een paar voorbeelden van gemeenten zijn Amsterdam, Utrecht, Wageningen, Nijmegen en Den Haag. Gaaf hé?”

Tiny house architecten

Er zijn in Nederland verschillende mensen bezig met het bouwen en ontwerpen van tiny houses. Deze wonderschone huisjes kan je helaas nog niet zo maar aanschaffen, maar dat kan snel veranderen.

De Porta Palace is de mobiele woonunit die Jelte Glas ontwikkeld heeft in samenwerking met Daniel Venneman. Het prachtige paleisje heeft o.a. een isolatielaag van hennep en zal op de lange termijn volledig autarkisch te zijn. Prijskaartje: €15.000.De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is volledig autarkisch. De Tiny TIM heeft o.a. een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een hele slimme inrichting. Prijskaartje: €50.000.

Het Waterland-huisje wordt in 2016 verhuurd al werkplek of bed & breakfast. De ervaringen van de tijdelijke bewoners worden gebruikt om het huisje te verbeteren met als ultieme doel een off-grid en zelfvoorzienend huisje te creëren. Overnachting: €75 

 Studio Walden en Dimka ontworpen en bouwden de tiny house van Marjolein Jonker. Zij was zelf onderdeel van het project en heeft een prachthuisje dat binnen een paar jaar afbetaald is. Zo zal zij over een aantal jaar alleen betalen voor de grond waar zij op woont. Prijskaartje: €40.000

5 kleine tips 

Marjolein Jonker gaf met alle liefde de volgende tips voor mensen die graag in een tiny house willen wonen:

  1.  Begin met informatie verzamelen. Pluis de site van Tiny House Nederland uit. Ga blogs lezen van mensen die in een tiny house wonen of er eentje aan het bouwen zijn. Sluit je aan bij de Tiny House Facebook groep. Lees er over, praat er over en stel veel vragen.
  2.  Bedenk wat jouw beweegredenen zijn om in een tiny house te wonen. Je zult keuzes moeten maken en het is belangrijk dat je jouw motieven op een rijtje hebt. Bedenk ook hoe de plek waar je wilt wonen er uit moet zien. Wil je bijvoorbeeld alleen gaan wonen of met meerdere huisjes bij elkaar? Landelijk of in de stad?
  3. Uiteraard moet je nadenken over de financiering. Of je nou zelf wilt gaan bouwen of je huisje wilt laten bouwen: het kost geld. 
  4. Neem goed de tijd voor het uitdenken van het ontwerp of het selecteren van een ontwerper en/of bouwer die bij jouw stijl past. Als je weet wat je belangrijk vindt in je huisje dan kun je makkelijker een ontwerp maken. Teken het uit, kijk kritisch en verbeter het. Het zal best een paar keer veranderen voor je tevreden bent. Teken met tape het ontwerp uit op de vloer van je huidige woning of op de parkeerplaats en kijk of het werkt voor jou.
  5. Er zijn nog bijna geen plekken waar je legaal mag wonen in een Tiny House. Er zijn wel steeds meer initiatieven om die plekken te realiseren. Sluit je bij een bestaand initiatief aan of start er zelf een. Tiny House Nederland kan je hier bij helpen.  

Grote avonturen beginnen klein

Marjolein Jonker sluit stralend af: “ Mijn avontuur op weg naar leven in een Tiny House in Nederland eindigt. Maar een ander avontuur begint: het wonen in een tiny house in Nederland. Ik blijf dus vrolijk doorschrijven op mijn blog en vertellen over mijn ervaringen. “

“Daarnaast ben ik met het team van Tiny House Nederland een stichting aan het oprichten om meer invloed uit te kunnen oefenen op de wereld van het wonen in Nederland en klein en duurzaam wonen voor meer mensen mogelijk te maken. Stichting Tiny House Nederland.

Meer tiny houses!

We schreven al vaker over deze populaire woonvorm. Bijvoorbeeld over hoe het werkt als je een tiny house wil, waar begin je dan? En als je dan inspiratie nodig hebt, deze 6 tiny houses staan in Nederland en deze staan er bijna!