De strijd tegen kinderarbeid 

11-06-2016 - door Dine

Meisjes in Nepal

12 juni is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, omdat wereldwijd zo'n 215 miljoen kinderen werken. Zij kunnen niet of nauwelijks naar school en lopen kans op lichamelijke en geestelijke mishandeling. Bovendien hebben ze geen tijd om te spelen en dragen een te zware verantwoordelijkheid voor hun leeftijd. Kinderarbeid is daarom een ernstige schending van mensenrechten. Op de Dag tegen Kinderarbeid wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd.

Wat kun je doen?

  • Wist je dat je goud in handen hebt? In de meeste smartphones zit goud gewonnen door kinderen. Teken de petitie om hiertegen in opstand te komen.
  • Wil je er nu al zeker van zijn dat jouw smartphone fair gemaakt is? Koop een fairphone!
  • De schone kleren campagne geeft tips hoe je zonder schuldgevoel kleding koopt.
  • De website van Rank a Brand kan jou vertellen hoe duurzaam én fair jouw favoriete merk is. Uit hun onderzoek kwam bijvoorbeeld een hele slechte uitslag voor Perry Sport en Scotch & Soda. Zelfs slechter dan die van Primark!
  • Word boos. Dat is de tip van Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi die boos werd om kinderarbeid en daardoor duizenden kinderen bevrijdde.

Plan Nederland

Plan Nederland werkt aan uitbanning van kinderarbeid. Veel gezinnen kunnen het hoofd alleen boven water houden als ook de kinderen werken. Plan bestrijdt kinderarbeid en geeft gezinnen de mogelijkheid de armoedespiraal te doorbreken. Plan ondersteunt bijvoorbeeld de BLOP-centra, wat staat voor Better Life Options Program. In BLOP-centra leren kinderen levensvaardigheden. Ook praten ze over kinderrechten en hun dagelijkse leven. Je kunt Plan Nederland steunen door een kind te sponsoren of fiets mee met Cycle for Plan.

De ASN Bank

Namens haar klanten werkt de ASN Bank op allerlei manieren aan haar missie de wereld rechtvaardiger en duurzamer te maken. Dat doet ze via financieringen, investeringen, sponsoring, donaties, kennisuitwisseling en samenwerkingsverbanden. Zo ondersteunt de ASN Bank het project "Stop Kinderarbeid op het platteland in Nepal" van Plan Nederland en het project "Onderwijs voor kinderen in Congo" van Cordaid. Als je een betaalrekening opent, spaart of belegt bij de ASN Bank draag je dus bij aan een rechtvaardigere wereld.

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.