De Speelgoedsmokkelaar 

Al 28 keer in 5 jaar ging Rami Adham naar Syrië om speelgoed uit te delen.
26-09-2016 - door Marly
Rami Adham geeft knuffels weg

Rami Adham geeft een knuffel aan een Syrisch meisje Foto: The Telegraph

Vlak voordat de Fins-Syrische Rami Adham voor de eerste keer naar Syrië ging, kreeg hij van zijn dochtertje al haar knuffels en speelgoed om weg te geven aan kinderen in Syrië.

Een held voor Syrische kinderen

Zijn oorspronkelijke plan was om voedsel en medicijnen te verspreiden, maar toen hij in Syrië de knuffels uit zijn tas haalde verzamelden er zich tientallen kinderen om hem heen. ‘Ik realiseerde me dat deze kinderen helemaal niet nadachten over eten, zij wilden gewoon speelgoed om mee te spelen’, vertelde Adham aan The Telegraph.

Risico

Al 5 jaar lang reist Rami Adham nu elke 2 maanden van Finland naar Syrië om bij heel veel kinderen een lach op het gezicht te toveren. Dit is niet zonder risico. De smokkelroutes zijn gevaarlijk. De laatste keer dat hij ging en wilde terugkeren naar Finland werd hij geconfronteerd met de aanslag op het Ataturk Airport in Turkije. Toch maakt hij al weer plannen voor zijn volgende speelgoed-smokkelactie. ‘De gezichten van die kinderen als ze mijn tas met speelgoed zien, dat is geweldig, gewoon onbeschrijflijk’, zegt Rami Adham.

Kinderen in oorlog

Kinderen zijn helaas vaak het slachtoffer van oorlog. Gelukkig zijn er mensen (zoals Rami Adham) en initiatieven die iets kunnen betekenen voor kinderen die in oorlog leven of leefden. Hope North in Oeganda is ook zo'n plek. Daar leren kinderen om hun leven op te bouwen na een oorlog.

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?