Plastic

De slimme aanpak van Plastic Soup Surfer Merijn 

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, strijdt voor meer statiegeld en minder vervuiling
17-10-2018 - door Jessie
Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga weet inmiddels als geen ander hoe we slimme trucjes kunnen gebruiken om belangrijke veranderingen zoals statiegeld op kleine frisdrankflesjes een boost te geven. Eerder schreven we al over zijn eerste missie, 1200 kilometer peddelen over de Rijn, maar inmiddels is er heel veel gebeurd. Tijd voor een update dus!

Van surfboard naar boardroom

“De afgelopen jaren heb ik steeds meer manieren gevonden waarop ik het vertrouwen, de netwerken en de gang van zaken bij supermarkten en frisdrankmaatschappijen kan gebruiken”, vertelt Merijn. “Door deurwaarders op ze af te sturen en op een surfboard te klimmen om aandacht te vragen voor plastics in het milieu werk ik eigenlijk als een katalysator van verandering. Maar daarbij moest ik heel tactisch opereren, want ik moest iedereen natuurlijk wel te vriend houden”. En dat heeft effect gehad. Zo werd er afgelopen maart een akkoord bereik over de aanpak van kleine plastic flesjes, die vaak in het milieu belanden. Vanaf 2021 komt er statiegeld op deze flesjes, tenzij de industrie er voor die tijd in slaagt om het zwerfafval met 70-90% terug te dringen.

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Viral vervuiling

 “Toen ik hiermee begon was er eigenlijk nog helemaal geen aandacht voor dit probleem”, vertelt Merijn. “De afgelopen anderhalf jaar is dat, mede dankzij de welwillendheid van sommige politici, gelukkig enorm toegenomen. In december was er een rondetafelgesprek over dit onderwerp en na de vakantie, net na Nieuwjaar, besloot China geen bedrijfsafval meer te implementeren en dat nieuws werd helemaal viral. Toen was er dus echt even momentum. Maar nu moeten de ambities nog waargemaakt worden, ook als Rutte en Buma het blijven tegenhouden”.

Opstapje naar duurzaam gedrag

Wat volgens Merijn gelukkig helpt, is dat het plasticprobleem heel zichtbaar is. “Het is een heel tastbaar materiaal. En daarin zit ook meteen de hoop dat we met concrete oplossingen komen. Bovendien kan statiegeld op plastic flesjes en verpakkingen ook een opstap zijn naar ander duurzaam gedrag. Daarnaast is  80-90% van de Nederlandse bevolking vóór, dus ik heb hoop dat het goedkomt ”.

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Kleine keelsnoepjes, groot effect

In de tussentijd gaat Merijn ook zelf verder met de kleinere stapjes. “Waar een klein probleem is, zijn ook simpele alternatieven. We zoeken nu dus echt even naar het laaghangende fruit”, licht hij toe. Een recent voorbeeld daarvan is de actie die hij samen met ‘Zwerfinator’ Dirk Groot opzette. Samen gingen zij naar Pervasco; de producent van de per stuk verpakte Anta Flu-snoepjes, waarvan er ieder jaar zo’n 500.000 tot 750.000 in de natuur gevonden worden. “Vaak zijn producenten er zelf ook al mee bezig, maar wij lichten echt even een steen op en laten ons (camera)licht erop schijnen. Druk vanuit de maatschappij en media kan het proces enorm versnellen”.

Zelf aan de slag

Uiteindelijk hebben al deze acties één doel: de omgang met plastic veranderen en vervuiling voorkomen. “Het gaat niet alleen om verpakkingen maken van gerecyclede materialen, want daar kan een schildpad nog net zo hard in stikken. We moeten kijken hoe we effectief kunnen inzamelen en ervoor zorgen dat het niet in het milieu terechtkomt”. En ook jij kunt hier aan meedoen, door bijvoorbeeld mee te doen met de Pick Up 10-actie van de Plastic Soup Surfer, of een donatie te doen voor de komende projecten.

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Foto: Eelke Dekker via Plastic Soup Surfer

Van doel naar docu

“De paradox die aan plastic kleeft, namelijk dat het ons aan de ene kant gemak oplevert, maar het ons aan de andere kant juist veel ongemak brengt, wil ik nu in een documentaire samenvatten”, laat Merijn over zijn nieuwste project weten. “De Plastic Paradox gaat over persoonlijk gedragsniveau. Je koopt blind, want plastic is de stuwende kracht achter ons gemak. Maar als je je ogen opent heb je een ongemakkelijk materiaal in je hand, omdat het verantwoordelijkheid van ons eist ivm de gevaren in het milieu.

"In algemene zin zijn we er als maatschappij dus nu niet aan toe, zo blijkt. Dit betekent dat we drastisch ons gebruik van plastic moeten herzien in combinatie met een drastisch herzien van ons gedrag. Daarbij kunnen financiële prikkels zoals statiiegeld heel goed werken: zij werken diagonaal door de samenleving en dit raakt iedereen”. Hoe dat er uit komt te zien, weten we pas ergens in de winter. Maar dat het een eye-opener zal zijn is eigenlijk al zeker!

Meer lezen:

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.