De schoonste en meest gevaarlijke expeditie ooit 

Met een zelfontworpen voertuig op zonne-energie de Zuidpool over
26-07-2016
Avonturiers Edwin ter Velde (links) en Wilco van Rooijen (midden) met hun basecamp manager Cees Hebing (rechts). Foto: teamwilco.nl

Avonturiers Edwin ter Velde (links) en Wilco van Rooijen (midden) met hun basecamp manager Cees Hebing (rechts)

De schoonste expeditie ooit wordt het, maar ook één van de meest gevaarlijke. Met Clean2Antarctica vragen Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde op originele wijze aandacht voor klimaatverandering en het effect daarvan op onze aarde. Drie tot vier weken lang rijden de avonturiers over de pool, 24 uur per dag, tot ze de geografische Zuidpool bereiken. En dat alles met een zelfontworpen voertuig dat draait op zonne-energie. 

“Geregeld zeggen we tegen elkaar: het gaat met vallen en opstaan, maar we zullen laten zien dat het mogelijk is!”

Een teken om te stoppen

In eerste instantie kwam het idee voor de expeditie tijdens een andere tocht die Wilco van Rooijen en zijn toenmalige compagnon Marc Cornelissen maakten richting de Zuidpool. Toen ze na 2,5 maand hun doel hadden bereikt, spraken de mannen af dat ze het de volgende keer anders zouden doen: met een voertuig dat op zonne-energie werkt.

Die volgende keer komt er echter niet, want op 29 april 2015 overlijdt Marc onverwachts tijdens een trip op de Noordpool. Hij en mede-poolonderzoeker Philip de Roo zakken door het ijs, dat als gevolg van klimaatverandering is gesmolten. Wilco: “Een enorme klap. Zowel privé, als voor ons project. Toen ik het verschrikkelijke nieuws hoorde, waren we al een aantal jaar bezig en was er zelfs al een auto gebouwd door studenten uit Utrecht. Die bleek echter niet veilig genoeg voor een daadwerkelijke expeditie en ook de grote geldschieters bleven weg. Ik twijfelde of het overlijden van Marc een signaal was om er mee te stoppen. Als er namelijk iemand was met wie ik het aandurfde, dan was het Marc.”

Over een andere boeg

Vlak daarna ontmoet Wilco ondernemer Edwin ter Velde. Edwin is nog onbevangen en gelooft in het ambitieuze plan om een reis te maken naar het laatste ongerepte continent ter wereld. Hij stelt voor om de missie samen voort te zetten en het over een andere boeg te gooien.

“Zelf was ik in de loop der tijd al erg kritisch geworden en ik twijfelde of het dit keer wel zou lukken, maar Edwin wist me te overtuigen met zijn ervaringen. Hij is ook degene die opperde om de campagne meer te richten op een jongere doelgroep. En dat werkt, want kinderen durven net als wij te dromen en storten zich vol enthousiasme ergens in, terwijl veel volwassenen en bedrijven gelijk beginnen over rendement, terugverdientijden en leads.”

Positieve boodschap

Hoewel de heren een serieus onderwerp aansnijden met hun campagne, willen ze absoluut niet belerend zijn. “We kiezen bewust voor een positieve boodschap rond complexe thema’s zoals afvalvermindering (Zero Waste) en zonne-energie (Zero Emission).” Het voertuig waarmee Wilco en Edwin 2300 kilometer zullen afleggen bestaat deels uit afvalplastic, dat is opgehaald door jongeren zelf.

Uit plastics kan namelijk printerdraad worden gewonnen, waarmee met een 3D printer onder andere de carrosserie wordt gefabriceerd voor de zogenoemde ‘Solar Voyager’. “Daarmee dragen zij letterlijk bij en DOEN mee zonder dat het een ver-van-hun-bed-show blijft,” aldus Wilco.

Risico’s managen

Eind 2017 willen de heren vertrekken. Omdat het dan zomer is op Antarctica, zal het continu licht zijn en kunnen Wilco en Edwin elkaar afwisselen achter het stuur om steeds te blijven rijden. Snel zullen ze niet gaan, zo’n 10 tot 15 kilometer per uur. Harder rijden is geen optie onder zulke extreme omstandigheden. In noodgevallen kunnen Wilco en Edwin zich met een vlieger richting een basiskamp verplaatsen. Ook staat een medisch team stand-by.

Medio augustus 2016 willen Edwin en Wilco met de conceptwagen een eerste testrit maken op het strand van IJmuiden, om later dit jaar in Scandinavië te gaan toeren. “Want zodra er iets kapot zou gaan tijdens de daadwerkelijke expeditie, dan wordt dat een serieuze uitdaging.”

Dromen versus doelen

Volgens Wilco is het proces een continue afweging tussen grote dromen en kleine doelstellingen. En tussen het lef hebben om in vrijheid dingen te doen en tegelijk realistisch te blijven. “Edwin en ik hebben allebei het geluk dat we die vrijheid hebben, maar beseffen ook dat we heldere doelen moeten stellen. Die spanning zorgt dat we steeds iets verder komen. We zullen laten zien dat als je iets écht wilt, je dat ook kunt.”

 Foto: teamwilco.nl