Plastic

De schildpad en het plastic 

09-06-2014
Schildpad

Let op: deze blog komt uit 2014. Een aantal dingen zijn verouderd. Op zoek naar meer recente blogs over de Ocean Cleanup van Boyan Slat? Klik dan op de link!

Afgelopen vrijdag schoof de 19-jarige Boyan Slat aan bij Humberto Tan voor het programma RTL Late Night. Luttele dagen voordat de ZeroPlasticWeek van start ging, vertelde hij over zijn studie naar het plastic in de oceanen. Hij wil het plastic gaan opvissen. Of anders geformuleerd: hij wil dat de oceanen zelf het plastic gaan opvissen. Dit doet hij door een ingenieus verzamelsysteem, waar hij de stromingen van de oceanen gebruikt, de zogenoemde Ocean Cleanup.

Beelden van de excursie

Terwijl Slat over zijn project vertelde, zag je beelden van zijn excursies naar het midden van de oceaan. De problematiek werd duidelijk. Pijnlijk duidelijk. Je zag grote partijen plastic drijven in de oceaan. Je zag vogels die gesneuveld waren door het plastic. Er werd verteld over een walvis die maar liefst 17 kilogram plastic naar binnen had gewerkt. Toch bleef 1 beeld het meest op mijn netvlies branden. Het was een schildpad die hevig misvormd was door een plastic ring waarin hij verstrikt was geraakt. Dit was het moment dat ik definitief besloot om mee te doen met de ZeroPlasticWeek.

Steeds meer initiatieven

De plasticverslaving van de mensheid neemt chronische vormen aan. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om deze verslaving een halt toe te roepen. Zo krijgt België zijn eerste verpakkingsvrije winkel, maakt Ecover flessen die gemaakt zijn van gerecycled plastic uit de oceaan en zorgt Plastic Whale ervoor dat de Amsterdamse grachten vrij zijn van plastic. Allemaal goede initiatieven en ook de ZeroPlasticWeek is een geweldig initiatief om het bewustzijn over dit probleem te vergroten.

Dus het is tijd voor mij om ook mijn steentje bij te dragen. Immers, toen Boyan Slat werd gevraagd of zijn Ocean Cleanup niet een reden wordt voor mensen om nog meer plastic in het milieu te gooien, reageerde hij: ‘Mijn project moet het plastic uit de oceaan halen, maar is geen oplossing voor het gehele probleem. De kraan blijft druppen. Het probleem kan pas echt worden opgelost als de kraan stopt met druppen en mensen geen plastic meer verspillen.’

Vandaag zijn de zeven dagen zonder plastic ingegaan. Ik ga het lastig krijgen, dat geef ik eerlijk toe. Maar als ik straks in de supermarkt loop en op zoek ben naar eten zonder verpakking, schoonmaakmiddel zonder omhulsel of drinken dat niet in een flesje zit, dan zal de verminkte schildpad door mijn hoofd schieten. En dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe.