Klimaat
Lifestyle
Duurzaam ondernemen

De producten van Woodlink geven hout een tweede leven 

De houten portemonnees van Woodlink worden met de hand gemaakt van 100% duurzaam hout.
30-04-2019 - door Milou

De handgemaakte houten portemonnees van Woodlink | Foto: Woodlink

Sofie en Thijs zijn de ondernemers achter het bedrijf Woodlink, dat houten portemonnees voor visitekaartjes en pasjes maakt. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van hout dat gekapt moet worden. Door gemeenten of particulieren bijvoorbeeld. Bomen die normaliter versnipperd worden krijgen door Woodlink een tweede leven. Wij spraken met Sofie over hun onderneming.

Houten portemonnees van Woodlink

Het begon allemaal met de wens van Thijs voor een houten portemonnee, toen hij er geen kon vinden besloot hij ze samen met een vriend zelf te maken. 'Vanuit de kenniskring was er eigenlijk direct vraag naar en is Thijs ze op aanvraag gaan maken. Later ben ik erbij gekomen en zijn we gaan kijken hoe we meer portemonnees konden produceren en hoe we het product en proces konden verduurzamen.'

100% duurzaam

De producten van Woodlink worden met de hand gemaakt, in Nederland. Sterker nog, ze maken de producten zelf in hun werkplaats aan huis. Dat scheelt flink in CO2 uitstoot schetst Sofie. De ondernemers hebben bewust gekozen voor hout als materiaal. 'Hout is makkelijk met de hand te bewerken. Ook worden er geen dieren voor geslacht en is hout veel minder schadelijk voor het milieu dan plastic. Ook onze olie en lijm bevat geen dierlijke stoffen, dit maakt onze producten helemaal vegan.'

woodlinkSofie en Thijs zijn de oprichters van Woodlink, ze maken de producten zelf en met de hand

Gekapte bomen een nieuw leven geven

Woodlink maakt voor haar producten gebruik van gekapte bomen en heeft daarvoor een samenwerking met Treetment. 'Deze onderneming kapt bomen in Nederland voor bijvoorbeeld gemeenten en particulieren. Het gaat dan om bomen die sowieso gekapt moeten worden. Die worden veelal versnippert. Een deel van het hout wordt door Treetment opgeslagen en natuurlijk gedroogd. Dit is het hout dat wij opkopen en een nieuw leven geven.' Niet elke houtsoort kan door Treetment worden geleverd, simpelweg omdat het in Nederland niet groeit. Mahonie, Zebrano en Wengé bijvoorbeeld wordt elders ingekocht, altijd met een FSC-keurmerk.

Ook plant Woodlink bomen via het bedrijf Trees For All, voor elke 4 verkochte producten wordt 1 boom in Nederland geplant en 1 in Oeganda. Een andere duurzame investering zit in energie. 'We vinden (echte) groene stroom erg belangrijk en hebben daarom geïnvesteerd in 24 windvangers. Een windvanger is een stroomdeel afkomstig van een windturbine. Hiermee wekken we minimaal 80% van onze energie zelf op.'

woodlinkIn deze infographic zie je hoe Woodlink haar materiaal compenseert

Plannen voor de toekomst

In de toekomst willen Sofie en Thijs graag meer handgemaakte producten van duurzaam hout op de markt brengen. 'We zijn al met prototypes bezig. Daarnaast zouden we graag een grotere werkplaats willen met opslag, om daar ons eigen hout op te slaan en natuurlijk te kunnen laten drogen.' Tot die tijd is het huidige assortiment van Woodlink te koop via de website.

Voor andere startende duurzame ondernemers hebben Sofie en Thijs 2 tips.

  1. Wees niet bang om dingen te proberen. Heb je een idee? Ga er dan voor.
  2. Durf om hulp te vragen en werk samen. Zie andere (startende) ondernemers niet als concurrent maar als potentiele samenwerkingspartner. Daar kunnen beide partijen vaak veel van leren.

Meer verhalen van duurzame ondernemers

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!