Zero waste

De Poep-Up Store maakt wasbare luiers weer hip 

Wist je dat het restafval in Nederland voor 5 procent uit wegwerpluiers bestaat? De wasbare luier kan daar verandering in brengen.
07-12-2017
Sanne Schotting promoot de komende weken een wasbare luier die in niets lijkt op de versie van vroeger | Sanne Schotting

Sanne Schotting promoot de komende weken een wasbare luier die in niets lijkt op de versie van vroeger | Sanne Schotting

Het leven van kersverse ouders werd in één klap een stuk makkelijker met de komst van de wegwerpluier. Babybilletjes waren weer schoon en droog in een poep en ’n scheet. Maar de productie en recycling van luiers is alles behalve eenvoudig en zelfs schadelijk voor het milieu. Sanne Schotting promoot de komende weken een alternatief: een wasbare luier die in niets lijkt op de versie van vroeger. Voor de Wereld van Morgen sprak met Sanne.

Begin december opende Sanne haar Poep-Up Store aan de Zwaanhals in Rotterdam. Het is de komende weken hét domein voor wasbare luiers. Sanne: “De wasbare luier van nu heeft niks meer te maken met de natte lap van vroeger. Het is een mooi, nieuw en makkelijk product. Ik wil het hip maken.”

Bah!

De wasbare variant heeft nu nog een stoffig en vies imago, omdat men denkt aan de saaie, arbeidsintensieve luiers van vroeger. Die moesten in een emmer weken en in de kookwas, maar dat hoeft met de moderne luier allemaal niet meer. ‘Ik wil geen poep in de wasmachine waarin ik ook mijn kleding was!’ is een veel gehoorde eerste reactie. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een stinkende wasmachine, benadrukt Sanne. “De baby poept en plast op een wegwerpvelletje dat je net als een gewone luier kunt weggooien. Anno 2017 doet de wasmachine het vuile werk. En je kunt voor de zekerheid één keer per maand de wasmachine schoonspoelen op 90 graden.”

Hoge drempel

Volgens Sanne is de drempel om wasbare luiers te gebruiken nog te hoog, onder meer omdat de luiers alleen online verkrijgbaar zijn. “Er komt heel veel informatie op je af over de soorten, merken, materialen en het wassen. Het lijkt heel ingewikkeld en helaas haken mensen daar op af. Dat gebeurde bij mij in eerste instantie ook.” Daar komt nog bij dat je bijna nergens een wasbare luier ‘in het echt’ kunt zien. Om de drempel te verlagen bieden veel webshops daarom huurpaketten of een gratis consult aan met iemand die het wel en wee van de wasbare luier met je doorneemt. Met de Poep-Up Store wil Sanne de wasbare luier zichtbaarheid geven en toegankelijker maken. “Als je eenmaal weet hoe het werkt, is het heel simpel en als je al die leuke printjes ziet, word je gegarandeerd enthousiast!”

Beeld: Sanne Schotting

Slecht voor het milieu

Wegwerpluiers hebben een grote negatieve impact op het milieu. Voor de productie van één luier is 35 liter water nodig. Maar ook gebruikte luiers zijn belastend voor het milieu. Het restafval in Nederland bestaat voor 5 procent uit wegwerpluiers. De wasbare luier kan daar verandering in brengen. “De wasbare variant kun je jarenlang gebruiken en weer opnieuw uit de kast pakken bij een tweede of derde kindje”, aldus Sanne. "Bovendien valt twee wasjes draaien in de week in het niet bij de waterfootprint van wegwerpluiers."

Als je volledig overgaat op wasbare luiers, heb je gemiddeld 24 exemplaren nodig om ervoor te zorgen dat je altijd schone luiers tot je beschikking hebt. “Je hebt voor drie dagen een voorraad nodig, want je moet rekening houden met wassen en drogen (als je geen wasdroger in huis hebt).” Maar je kunt ook één of twee dagen in de week wasbare luiers gebruiken, op de dagen dat je vrij bent bijvoorbeeld, stelt Sanne voor. “Dat scheelt al een hele hoop voor het milieu en het is om te beginnen veel makkelijker.”

Een stuk goedkoper

Een andere drempel om wasbare luiers te gaan gebruiken is de investering. “Sommige exemplaren zijn 25 euro per stuk. Pakketten zijn 200-500 euro. Daar schrikken mensen van”, aldus Sanne. “Je moet het zien als een eenmalige investering. Op de lange termijn ben je namelijk veel meer geld kwijt aan wegwerpluiers. Bovendien kun je wasbare luiers ook nog verkopen als je kindje zindelijk is geworden.” En op het gebied van zindelijkheid kunnen wasbare luiers extra voordelig zijn. Volgens Sanne worden veel kinderen sneller zindelijk als zij wasbare luiers dragen. "Ze worden zich bewust van hun plasgedrag, omdat ze eerder hun natte billetjes voelen en daar vanaf willen. Dat scheelt ook een hoop kosten en gedoe." 

Workshop

In de Poep-Up Store kun je uiteraard terecht voor de luiers, maar misschien is een praatje kunnen maken wel veel belangrijker. “Ik kan mijn ervaringen delen en vertellen dat het heel goed te doen is. Ik geef ook twee keer in de week een workshop voor beginners. Dan nemen we alles door: de voordelen van wasbare luiers, waarom wasbare luiers beter zijn voor het milieu, hoe het werkt, welke soorten er zijn en hoe je het wassen het beste aanpakt. Gezellig én handig!”

Je kunt nog tot en met 15 januari een kijkje nemen in de Poep-Up Store van Sanne. Adres: Zwaanhals 273 in Rotterdam. Is Rotterdam te ver weg of heb je geen tijd? Laat je inspireren en informeren door deze 6 duurzame trends voor baby en kind.

Beeld: Sanne Schotting