Geldzaken
Duurzaam ondernemen
Sociaal

De Opstartfabriek helpt 50+-ers aan een bedrijf! 

De Opstartfabriek helpt 50+-ers weer aan een baan, óf aan een heel bedrijf.
12-12-2018 - door Jessie
Foto: Rawpixel via Unsplash

Foto: Rawpixel via Unsplash

Misschien zit je na een reorganisatie ineens thuis, of besluit je dat het tijd is om het roer compleet om te gooien, net als deze helden. Maar… waar begin je? En wil je liever iets voor jezelf starten, of ben jij juist degene die een familiebedrijf overneemt? Hans, Cornelis en Onno van de Opstartfabriek helpen je.

Een perfecte match

Elk jaar stoppen ondernemingen die er financieel nog helemaal gezond voor staan, waardoor 80.000 banen ‘verdampen’. De reden? Gebrek aan opvolging. Aan de ene kant verdwijnen banen en aan de andere kant zijn opvolgers nodig. De initiatiefnemers van de Opstartfabriek vonden dat maar al te zonde en besloten – in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – op zoek te gaan naar nieuwe overnemers. En daar ontdekten ze en kansrijke groep: 50+-ers die, bijvoorbeeld door een reorganisatie, ineens thuis op de bank belanden en vaak vanwege hun leeftijd niet meer uitgenodigd worden voor sollicitatiegesprekken. En dat terwijl ze nog heel graag aan de slag gaan. Één plus één is… een overname!

Foto: Rawpixel via Unsplash

Foto: Rawpixel via Unsplash

Begeleiding en coaching

De Opstartfabriek begeleidt mensen die 49 jaar of ouder zijn tijdelijk kosteloos vanuit het UWV, met een traject waarin training en coaching centraal staan. In drie tot negen maanden leer je alles over ondernemerskwaliteiten, bedrijfseconomische kennis, regelgeving en financiën. De belangrijkste aanmeldingseisen? Ambitie en de wil om te werken. Overigens is het overnemen van een bedrijf niet de enige uitkomst: deelnemers kunnen ook hun eigen bedrijf opzetten na het traject. Zo heeft Carolien van 49 inmiddels haar eigen bedrijf in jam en gelei, begon Marlies (52) haar eigen klusbedrijf en wil Leo (57) een autopoetsbedrijf beginnen. De 53-jarige Amandio besloot wél voor een overname te gaan, en nam een Toko in Rotterdam over.

Zelf een onderneming starten

Heb jij al helemaal voor ogen wat je wilt gaan doen, en heb je een goed idee voor een duurzame onderneming? Dan zijn de volgende artikelen ook zeker de moeite waard om eens te lezen:

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.