Lifestyle

De (on)zin van minimalisme 

Het nieuwe jaar is het perfecte moment om te ontspullen en boekhandels liggen vol boeken met tips hoe je dat het beste (niet) kunt doen
20-07-2018 - door Jessie
Foto: Luisa Azevedo via Unsplash

Foto: Luisa Azevedo via Unsplash

Minimalisme. Ontspullen. Materiële obesitas. Stuffocation… je hoeft maar een boek in de kiosk open te slaan of je komt wel iets over het verminderen van je spullen tegen. Maar er zijn ook tegengeluiden.

Rommel veroorzaakt al eeuwen stress

Overconsumptie is een aandoening, net zo erg als obesitas, zei de Amerikaanse trendvoorspeller en auteur van het boek Stuffocation James Wallmann al in 2016. Een eeuw daarvoor, in 1899 om precies te zijn, bedacht de Amerikaanse econoom Thorstein Veblen al de term ‘conspicuous consumption’, ofwel opzichtige consumptie: het consumeren van goederen en diensten met als voornaamste doel het laten zien dat iemand een goed inkomen of flink vermogen heeft.

Al dit kopen en consumeren leidt volgens psychologen tot stress. Want: de spullen moeten ergens blijven en het opruimen, gebruiken en onderhouden van alles kost tijd en energie. Niet zo gek dus dat we anno 2018 smachten naar een alternatief.

Een witte kamer

Dat alternatief vinden veel mensen in de smetteloze (en altijd opgeruimde) kamers, lege keukenkastjes, simpele kledingrekjes en reiskoffers voor handbagage, die online worden gedeeld door populaire minimalisten. Het ziet er fris, rustig en vaak ook nog luxe uit. Iets waar je in je ontplofte randstadappartement vol kleren, rommel en impulsaankopen nog mijlenver vanaf lijkt te staan.

Volgens Joshua Becker, auteur van de bestseller The More of Less, komt deze toegenomen populariteit onder andere door de toegankelijkheid van nieuwe manieren van werken, grotere online zichtbaarheid, minimalistische kunst, toegenomen persoonlijke schulden en de wereldwijde financiële crisis. Ook de populariteit van het Scandinavisch interieurontwerp zal een rol spelen. Daar lijkt alles immers goed georganiseerd.

De geliefde witte kamer - Foto: Liana Mikah via UnsplashDe geliefde witte kamer - Foto: Liana Mikah via Unsplash

Stapels boeken over minimalisme

Om je handvatten te geven zijn er daarom stapels met boeken over minimalisme verschenen. Van Opgeruimd (van opruimgoeroe Marie Kondo, ook in manga verschenen) en Vaarwel Spullen van de extreme Japanse minimalist Fumio Sasaki tot het boek Minimalism van de Amerikaanse Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus, die samen ‘The Minimalists’ vormen.

Ook Nederlandse auteurs verschenen dit voorjaar in de schappen. Jelle Derckx bijvoorbeeld schrijft in zijn boek Verlangen naar Minder over hoe hij op het strand van Brazilië besloot zijn leven te veranderen. Hij verkocht al zijn troep via Marktplaats, ging eerst op de bank van zijn vader en later in het studentenkamertje van zijn vriendin wonen en stortte zich volledig op persoonlijke groei. In zijn boek lees je, naast zijn eigen verhaal, tips uit zelfhulpboeken en bestsellers en oefeningen om zelf aan de slag te gaan.

Ook Dennis Storm beschrijft in zijn boek Weg ermee hoe hij door minimalisme een omslag maakte: van ‘leven om te werken’ (Dennis maakte tien jaar lang programma’s voor de publieke omroep) koos hij voor ‘werken om te leven’ en dingen doen die hij écht belangrijk en leuk vond. Je vindt er overigens geen tips om zelf minimalist te worden. “Ik probeer vooral te beschrijven wat er zo mooi is aan het minimalisme en wat voor winst je eruit kan halen in het echte leven.”, vertelt Dennis daarover tegen LindaNieuws.

In Steeds Leuker, de bestseller van Jelle Hermus, wordt minimaliseren ook behandeld maar dan onder de noemer ‘schrap de ellende’. Speciaal voor gezinnen schreef Gera van den Berg het boek Op Orde! – Minimaliseren in het gezin.  

Boeken over minimalisme

Er valt genoeg te lezen over minimalisme!

Rommel zorgt voor creativiteit

Het lijkt haast wel of er geen weg terug is: we moeten allemaal gaan ontspullen. Hoewel, niet iedereen denkt daar zo over. De Amerikaanse Jennifer McCartner schreef er, heel verrassend, zelfs een boek over: The Joy of Leaving Your Sh*t All Over the Place: The Art of Being Messy. In een artikel voor Architectural Digest legt ze uit dat een rommelige omgeving juist tot creativitiet leidt. Niet voor niets zijn Albert Einstein, Tina Fey en Roald Dahl beroemde rommelkonten. Onderzoek van de Universiteit van Minnesota en Northwestern toonden aan dat mensen in een rommelige ruimte avontuurlijker waren en meer out-of-the-box dachten. Ze kwamen bijvoorbeeld met creatievere toepassingen voor ping-pongballen (de stimuli) en kozen ongebruikelijkere menu-items dan mensen in een clean en opgeruimde kamer.

Ook David Freedman, auteur van het boek A Perfect Mess is voorstander van rommel. Volgens hem hebben rommelige mensen zelfs een geheim systeem om alles te organiseren: de stapel. Of het nu een stapel kleren of documenten is; volgens David hebben ze een chronologische betekenis. Mensen weten hoe diep ze in een stapel moeten graven om een aantal dagen, weken of maanden terug in de tijd te gaan en kunnen daardoor heel makkelijk dingen vinden.

Het ingenieuze systeem dat stapel heet - Foto: Freddie Marriage via Unsplash

Het ingenieuze systeem dat stapel heet - Foto: Freddie Marriage via Unsplash

Zorgt minimalisme voor aankopen?

Minimalistische winkelinterieurs waren dé trend van het afgelopen jaar. En dat is fijn voor mensen die van overzicht houden. Maar volgens sommige critici is deze strakke look vooral bedoeld om je dingen te laten kopen. Volgens Courtney Devereux is minimalisme vooral #trending omdat de media er vol bovenop gedoken is en maken winkeliers hier handig gebruik van door een gevoel van schaarste te creëren. Hierdoor lijken de items van perfecte kwaliteit en belangrijkheid, in plaats van dat ze tussen uitpuilende rekken met andere producten gepropt zitten. Tegelijkertijd zeggen andere onderzoeken, waaronder die van psychologieprofessor Tim Kasser, juist dat minimalisten minder geld uitgeven en daardoor op een ecologisch duurzame manier leven. Volgens Kasser scoren deze mensen significant hoger op levenstevredenheid en positieve emoties.

Het lijkt wel of er twee kanten zijn: ga je deze zomer voor het ontspullen of stort je je vol op je creatieve projecten in je rommelige omgeving? Wat je ook doet: een beetje bewust zijn van wat je koopt en waar(van) het gemaakt is kan natuurlijk nooit kwaad.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.