Klimaat

De onzichtbare vuilnisbelt heet ruimteafval 

Er cirkelen dagelijks miljoenen stukjes puin boven ons hoofd.
07-02-2019 - door Milou

Jeremy Thomas

Er wordt hard gewerkt aan een schonere wereld. Stranden vol afval worden aangepakt en slimme ondernemers gaan de drijvende plastic soep te lijf. Te gek! Onbekender is wellicht de enorme hoeveelheid puin die dagelijks boven ons hoofd cirkelt. Miljoenen afgebroken stukjes satelliet zweven rond onze planeet. Er zijn steeds meer initiatieven om iets te doen aan dit ruimteafval.

Wat is ruimteafval?

Ruimteafval is afval dat door mensen gemaakt is en zich in de ruimte bevindt, buiten de dampkring van de aarde. Dit afval is afkomstig van kapotte satellieten of rakketten. Objecten van 10 centimeter of groter zijn traceerbaar, alleen dat zijn er al 29.000. De stukken van 10 centimeter en groter zijn samen goed voor 8 miljoen kilo aan afval. Geheel zonder gevaar zijn deze rondslingerende onderdelen ook niet, het bemoeilijkt ruimtemissies (zo moest Andre Kuipers in 2012 nog met ruimtestation ISS uitwijken voor een stuk puin) en het afval kan satellieten en ruimtesondes die nog in gebruik zijn ernstig beschadigen. En dat kan weer gevolgen hebben voor onze digitale communicatie.

Ruimteafval vangen met een harpoen

Al jaren worden manieren onderzocht en uitgeprobeerd om ruimteafval op te ruimen. Zo heeft de ESA - European Space Agency - experimenten uitgevoerd met een 'ruimte-harpoen'. 'ESA wil dat de harpoen zich in een satelliet boort, waarna zowel de harpoen als de satelliet binnen kan worden gehengeld en in veiligheid gebracht.' Ook wordt gekeken naar een robotarm, die het afval uit de ruimte kan plukken, en een net dat ruimte-afval vangt.

Space Waste Lab

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde kennen we natuurlijk allemaal van het Van Gogh fietspad en de smog-ring. Met zijn nieuwste project Space Waste Lab richt hij zijn pijlen op ruimte-afval. Roosegaarde wil mensen bewust maken van dit afval en bijdragen aan een oplossing. 'Is het een probleem? Of kan het een ingrediënt zijn voor iets nieuws?' Zijn idee is om space waste te 'vangen' en te upcyclen naar duurzame producten. Zo zou je er bijvoorbeeld 'Shooting Stars' van maken, waarbij het afval dat door de dampkring gaat dient als alternatief voor vervuilend vuurwerk. Aan het Space Waste Lab is een educatieproject gekoppeld, meer dan 2000 studenten denken mee over mogelijke oplossingen.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!