Lifestyle
Duurzaam ondernemen

De ondernemerslessen van Happy Towels  

De grote, zachte hamamdoeken van Happy Towels veroveren Nederland. Wij vroegen ondernemer Cor naar zijn succesformule.
14-02-2017 - door Maartje
De kleurige Happy Towels

De kleurige hamamdoeken van Happy Towels

Ruim drie jaar timmert Cor Sandburg al aan de weg met zijn Happy Towels. En met succes, want zijn grote hamamdoeken van biologisch katoen en zachte bamboe worden steeds populairder. We spraken Cor, vroegen hem naar het geheim van zijn succes én zijn tips voor andere duurzame ondernemers.

Hamamdoeken worden al eeuwenlang gebruikt in Turkse badhuizen en sinds een paar jaar winnen ze ook in Nederland aan populariteit. Je kunt ze namelijk compact opvouwen, ze zijn licht en ze drogen snel. Ideaal voor op vakantie dus en ook gewoon heel mooi in je badkamer thuis.

Cor ontdekte de voordelen van hamamdoeken tijdens een vakantie in Turkije en nam ze vervolgens overal mee naartoe. Niet lang daarna raakte hij aan de praat met een producent van de doeken. Die was zó enthousiast dat hij Cor inspireerde om Happy Towels op te richten en samen te gaan werken met deze hamamdoekenwever. Inmiddels maakt Metin alweer drie jaar de hamamdoeken van Happy Towels tot beider tevredenheid.

Stroeve start leidt tot betere samenwerking

"Mijn allereerste bestelling bij wever Metin deed ik in de maand april. Hij schatte de doeken binnen acht weken af te hebben, mooi op tijd voor de zonnige zomermaanden dus. Uiteindelijk kreeg ik de hamamdoeken op de laatste dag van augustus binnen. Tja, toen was de zomer voorbij.

En de volgende levering was wéér erg laat. En die daarna wéér. En elke keer had het volgens Metin een andere oorzaak:

  • de leverancier van het bamboegaren leverde laat
  • het verfbedrijf stelde het verven steeds uit 
  • het weefgetouw weefde traag en was vaak stuk
  • de katoenleverancier leverde langzaam

Ik had moeite het te geloven maar ik kwam er achter dat het klopte. Toen ben ik samen met Metin gaan zoeken naar oplossingen. Zo zijn we gaan werken met een andere bamboeleverancier en een ander verfbedrijf. Verder hebben we samen een tweedehands volautomatisch weefgetouw gekocht. Zo waren drie van de vier problemen al opgelost, alleen de biokatoen-leverancier levert nog langzaam. Dit komt echter omdat de bestellingen die we plaatsen relatief klein zijn waardoor grotere klanten voorrang krijgen bij de katoenleverancier. Het heeft me geleerd heel vroeg te bestellen. Liefst al in september voor het jaar daarop. Dan komen ze nét op tijd, ook als er iets tegen zit en dat zit er altijd."

Wijze lessen

Ondernemen gaat met vallen en opstaan, het is dus vooral de kunst om te kunnen leren van je fouten. Zo werkte Cor in het begin met nog een andere wever maar dat bleek geen succes...

"In het prille begin had ik naast Metin een tweede wever, deze man was supervriendelijk en zijn hamamdoeken waren prachtig. Ik bestelde ter plekke drie dozen vol. Toen maanden later de hamamdoeken aankwamen, zaten ze vol weeffouten en elke kleur voelde alsof ze van verschillende soorten garen waren gemaakt. Verder kregen de doeken na krimp allemaal een andere lengte. Die hamamdoeken kon ik niet verkopen en de moed zakte in m’n schoenen. Bijna gooide ik de jeweetwel in de ring.

Ik besefte dat ik te weinig wist van hamamdoeken. Het was dom van me om mijn vertrouwen te baseren op iemand die alleen vriendelijk doet. Om meer kennis te vergaren ben ik terug naar Turkije gegaan, daar sprak ik met deskundigen over materialen, weven en weeftechnieken. Het prettige was dat iedereen tijd vrijmaakte voor die nieuwsgierige Nederlander die in zijn kromme Turks niet ophield met vragen."

Cor in de fabriek waar het bamboegaren wordt gemaakt

Ken je producent en het proces

"Al gauw kwam ik erachter dat iedereen in het hamamdoek-wereldje elkaar kent en ze eerlijk vertelden welke wever een goede reputatie heeft. Elke textielexpert noemde namen van andere hamamdoekwevers, maar één naam kwam steeds terug: die van Metin. Inderdaad, ‘mijn’ wever Metin, die ik al kende.

Nu, drie jaar later, zie ik steeds opnieuw dat zijn goede reputatie terecht is. Mijn wijze les: neem de tijd voor onderzoek. Je moet je producent kunnen vertrouwen. Hoe staat hij bekend? Vergaar ook kennis over het maakproces van je producten. Hoe onderscheid je goede van minder goede kwaliteit? Wat kan er fout gaan tijdens het productieproces? Maar ook: waar haalt je producent de grondstoffen vandaan? Wat voor kwaliteit hebben die?

Hoe beter je de productieketen kent, des te scherper je ziet wat duurzamer kan. Laat je rondleiden op werkplaatsen en in fabrieken. Stel vragen en laat dingen uitleggen. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook leuk om te doen!"

Wereldverbeterend ondernemen

"Ik maak me zorgen over wat er in de wereld gebeurt en wil niet verantwoordelijk zijn voor vervuiling of uitbuiting.  Wat ik wél kan, is zorgen dat Happy Towels niet vervuilend zijn, dat ze duurzaam worden gemaakt. En ik kan iets moois doen met de opbrengst van de hamamdoeken; een deel ervan gaat naar het Turkse goede doel ‘Papa Laat Me Naar School Gaan’. Daarmee kunnen meisjes uit arme en traditionele gezinnen een beurs krijgen om na hun 14e verder te leren.

Van elke verkochte Happy Towel gaat er 2 euro naar dit goede doel. Dit kan ik doen doordat ik direct inkoop bij mijn wever en dus geen kosten heb aan een tussenhandelaar. Sinds twee jaar bekostigt Happy Towels 10 studiebeurzen via deze stichting. Mijn droom is dat dit er veel meer gaan worden, zo hoop ik een beetje verschil te kunnen maken."

Sleutel tot succes

Happy Towels is een succes geworden dankzij de deskundigheid van wever Metin. Niet voor niets geef ik ieder compliment dat ik krijg over Happy Towels door aan Metin. Maar het succes komt ook door onze prettige samenwerking. Daarbij is mijn beheersing van de Turkse taal essentieel, want Metin spreekt geen vreemde talen. Samen hebben we het doel om 'onze' hamamdoeken steeds een beetje beter en duurzamer te maken.

Als ik het even lastig heb is het fijn om de verhalen van andere ondernemers uit de VDWVM-community te lezen. Dan weet ik dat er vele andere ploeterende wereldverbeteraars zijn. Gelukkig maar."

Je kunt op de hoogte blijven van de groei van Happy Towels via hun Instagram of Facebook account.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!