Natuur
Lifestyle

De mooiste zomertips voor natuurliefhebbers 

Trek er op uit deze zomer. Gewoon in Nederland vind je deze maanden genoeg leuks te doen & beleven.
12-07-2018
De Veluwe

De Hoge Veluwe is echt ontzettend mooi

Ook in ons eigen land is er deze zomer een hoop moois te beleven. Van bruisende steden tot groene gebieden, van avontuurlijke plekken tot kleurrijke musea. Om een overzicht te krijgen van al die fijne zomeruitjes maken we een vierdelige serie waarin er elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het eerste deel: de mooiste uitjes voor natuurliefhebbers.

Wist jij dat een natuurlijke omgeving op verschillende manieren kan bijdragen aan je gezondheid? De natuur kan je helpen te herstellen van stress, het kan je socialer maken, je helpen bij zelfontwikkeling, je zingeving bevorderen en je stimuleren om te gaan bewegen. Het is dus niet alleen leuk maar ook heel gezond om een dagje de natuur op te zoeken. We selecteerden een aantal prachtplekken en activiteiten buiten én binnen de stad waar je volop in het groen kunt duiken.

1. De mooiste musea

Als natuurliefhebber kan je je hart ophalen bij de volgende musea en tentoonstellingen:

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de wonderschone tuin en kassen staan meer dan 4.000 soorten planten uit verschillende klimaten. Het hele jaar door zijn er verschillende evenementen, zoals tentoonstellingen, muziekoptredens en bijzondere rondleidingen. 

Het Kröller-Müller is een prachtig museum midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hier vind je o.a. de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld en topstukken van Monet, Picasso en Mondriaan. Verder is er een mooie beeldentuin en kan je dit museum goed combineren met een picknick, wandeling of fietstocht.

2.  In het groen

Deze groene plekken moet je absoluut eens gaan bezoeken:

Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt niet voor niets de groene schatkamer van Nederland genoemd. Het park beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen en is het leefgebied van onder andere herten, moeflons en wilde zwijnen. Wandelend of op een gratis Witte Fiets kan je alle landschappen ontdekken en je bezoek combineren met het Kröller-Müller museum of het informatieve bezoekerscentrum.

Wildernis Amsterdam, Plant Den Bosch, Plantaardig en STEK de Stadstuinwinkel zijn prachtige winkels met een liefde voor groen. De initiatiefnemers delen een missie: de stad groener maken. Zo verkopen ze de mooiste planten, tuinspullen en andere groene schatten. Verder geven ze workshops, cursussen en kan je gezellig bij de aanschuiven voor een kop koffie of thee. Hier kan je genoeg inspiratie op doen om jouw huis in een groene oase om te toveren.

Wildernis AmsterdamWildernis Amsterdam

3.  Avontuurlijke uitjes

Op deze uitjes ben je niet alleen volop in de natuur, je draagt er ook nog een steentje aan bij:

Plastic Whale is het eerste professionele plastic visbedrijf ter wereld. Je kunt er varend door de Amsterdamse grachten een bijdrage leveren aan de gracht en de zeeën in het algemeen. En dat dat terwijl je geniet van de leukste highlights van de stad!

Loop van 1 t/m 15 augustus een etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour! Of ga op een ander moment het strand opruimen met je gezin of vrienden, op het strand kan je immers goed afstand houden. Kijk bijvoorbeeld op de site van Doe Mee, Verlos de Zee. Zij plaatsen jutbakken bij verschillende strandopgangen om zo samen het strand schoon te houden. Plastic Whale Gezellig plastic vissen met Plastic Whale

4. Borrelende plekken

Gelukkig zijn er veel groenliefhebbers in ons land. Op de volgende plekken kan je er een aantal vinden:

Dakakker in Rotterdam is het eerste grote oogstbare dak in Nederland. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en er worden honingbijen gehouden. Je kunt er langs komen om te genieten van de daktuin, het dakcafé en allerlei leuke activiteiten.

Foto: Dakakker Rotterdam Foto: Dakakker Rotterdam

Een leuke hotspot in Haarlem is de Dakkas. Deze groene oase bevind zich op het dak van een grijze parkeergarage en biedt een geweldig uitzicht op deze historische stad.

En in de polder van Flevoland kun je terecht bij Netl de Wildste Tuin. In deze enorme natuurspeeltuin kun je genieten van onder meer een gigantisch bamboebos, een obstacle parcours, strand en zwemwater.