De mogelijkheden van schimmels zijn oneindig 

En kunnen daarom grote problemen oplossen (of in ieder geval een bijdrage leveren)
28-09-2016

Moeilijk voor te stellen, maar waarschijnlijk draag jij in de toekomst kleding van dit materiaal

We moeten het even hebben over schimmels. Je weet wel, die vieze plekken op je (voorheen) heerlijke appeltje. Of op het brood dat je net iets te lang hebt laten liggen. Nou, dat spul gaat dus de wereld redden.

De oplossing voor de plastic soep?

Oké, de wereld redden gaat misschien een beetje ver. Maar schimmels kunnen wél bijdragen aan het oplossen van een groot probleem: de plastic soep. Om dat uit te leggen, eerst een klein biologielesje. Notitieboek bij de hand? Goed, hier gaat ie.

Welkom in het schimmelrijk

De wereld van schimmels is complex. Zo heb je ééncelligen (gisten) en meercelligen (die we in het Nederlands gewoon ‘schimmels’ noemen). Voor het maken van alternatieven voor plastic komen we uit bij laatstgenoemde. Deze zijn opgebouwd uit een heel netwerk van microscopisch kleine, witte, plakkerige schimmeldraden (ook wel hyphen genoemd). Alle draden in zo’n netwerk samen heten een mycelium. En juist dat myceleum biedt hoop op een plasticloze toekomst.

Een jurk van schimmels

Een groep schimmelonderzoekers uit Utrecht, onder leiding van hoogleraar Han Wösten, werkt samen met de TU Delft aan de mogelijke toepassingen van mycelium. Inmiddels is het al gelukt om verschillende materialen te maken, zoals textiel, flexibel lederachtig materiaal, kurk, PVC- en houtachtig materiaal en zelfs transparante stoffen. Wösten: “Er zijn tien miljoen schimmels, dus er is altijd wel een schimmel die aan jouw verwachtingen voldoet." Ook op andere plaatsen in de wereld experimenteren ze met schimmels. Aan Scientias liet Wösten weten dat hij denkt dat schimmels op den duur plastic gaan vervangen: '“Ja, dat denk ik wel. Ik weet niet hoe groot die markt zal worden, maar er zal een markt komen, daar ben ik van overtuigd."

Wat vinden jullie van deze jurk van schimmels? Kunstproject van Aniela Hoitink. Foto: Neffa | Aniela Hoitink.

Welcome to the future

De toekomst van schimmels is dus hoopgevend (nooit gedacht dat ik die zin zou typen..). Maar er zijn nog andere alternatieven. Zo maken Nahm, Healthy Seas en Turtles&Trees kleding van gevonden visnetten. En wist je dat een Nederlandse designer bioplastic en textiel van koeienmest maakt? Yup, dat lees je goed. Of wat te denken van Capsel. Zij ontwerpen kleding gemaakt van menselijk haar. Welcome to the future!