De magie van Studio Roosegaarde 

Daan Roosegaarde (1979) is een 'social designer' die met zijn ontwerpen de relatie tussen, mens, technologie en landschap verkent.
28-11-2014

Toen ik in mijn eerste jaar van mijn studie Liberal Arts & Sciences zat, hield ik een presentatie over Daan Roosegaarde. Ik liet een foto van hem zien en vroeg aan de zaal wie hem kende. Het bleef akelig stil.

Lotus Dome

Ik vertelde over een kunstwerk waar ik diep onder de indruk van was geraakt: de Lotus Dome die in een 16-eeuwse kerk in Lille stond. Als je langs de Lotus Dome loopt, dan vouwen de bladeren zich op door je lichaamswarmte. En zo werpen ze letterlijk een nieuw licht op de eeuwenoude kunst aan de muur.

De lotus dome in Lille

Die presentatie is nu 4 jaar geleden. Toevallig zat Daan Roosegaarde die avond voor het eerst bij De Wereld Draait Door en nam zijn carriére een vlucht. Ik denk dat als ik dezelfde vraag vandaag zou stellen, dat bijna iedereen zijn vinger op zou steken. Daan is hip. En dat is volledig terecht. Daan noemt zijn kunst techno-poëzie. Met de blik van een kunstenaar kijkt hij naar problemen en komt met slimme, veelal duurzame oplossingen. Daan Roosegaarde was vorig jaar ook te gast bij Zomergasten. Een gesprek van drie uur, maar ik heb drie uur lang met open mond gekeken. Een kijktip.

Smart Highway

Een van de projecten waar veel media-aandacht voor is geweest zijn de Smart Highways. Deze snelwegen zijn voorzien een speciale verf die zich overdag 'oplaadt' en 's avonds licht geeft. Zo hoef je geen straatverlichting meer te gebruiken en dat bespaart je enorm veel energie. Vooral in landen als India, waarin straatverlichting schaars is en het verkeer veel levens eist, heeft dit een enorm potentieel.

Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Studio Roosegaarde opende op 12 november het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Verschillende tinten glow-in-the-dark-verf geven het fietspad het idee van de Sterrennacht, een van van Gogh's bekendste werken. Een schitterend staaltje techno-poëzie. Wereldwijd werd dit project goed opgepakt.

Het Van Gogh-fietspad

Smogring

Een nieuw, spannend project van Studio Roosegaarde is de smogring. Een ring gemaakt van smog uit de binnenstad van Peking. Hij wil een smogvrij park creëren door de smog te 'vangen' en deze onder hoge druk om te zetten in diamant. Toekomstmuziek? Daan Roosegaarde heeft ons al vaker weten te verbazen.

Wat vind jij van de kunstwerken van Daan Roosegaarde? Laat het hieronder weten in een reactie!