Lifestyle

De leukste podcasts waar je inspiratie van krijgt 

Ben jij dol op podcasts waarvan je inspiratie op doet? Dan zijn deze podcasts echt iets voor jou!
15-09-2016
Podcast voor een flinke dosis inspiratie

Afbeelding: hetkanWel

Podcasts zijn populairder dan ooit. Dat is ook niet zo vreemd, je kunt namelijk genieten van boeiende gesprekken en spannende avonturen terwijl je iets anders doet. Zo kan je bijvoorbeeld luisteren naar een filosofische discussie terwijl je een wandeling maakt, of nog even naar dat mooie verhaal luisteren voordat je gaat slapen. Om een mooi overzicht te krijgen van al die fijne podcasts schrijven we een driedelige series waarin elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het derde deel: podcasts waar je inspiratie van krijgt.

Ben jij helemaal dol op podcasts waar je inspirerende verhalen hoort? Of vind je het fijn om te horen met wat voor gave dingen andere mensen bezig zijn? Dan zijn deze podcasts echt iets voor jou. We selecteerden een aantal prachtpodcasts in het Engels én Nederlands waarvan je zomaar eens een frisse dosis inspiratie van op zou kunnen doen.

Over uitvinders en toekomstdenkers

Er zijn tal van podcasts te vinden over alle gave ontwikkelingen die er gaande zijn. We selecteerden drie podcasts voor je waar we zelf erg enthousiast van worden:

Science Weekly is een podcast van The Guardian. Hier kan je alles ontdekken over de wereld waarin we leven. In een van de nieuwste afleveringen gaat het over The Secret Live Of Cities. Hoe ziet de stad van de toekomst er uit en welke rol zal wetenschap en technologie er spelen?

TED Talks zijn ook als podcasts te beluisteren. In een van de nieuwste afleveringen vertelt Neha Narula over de toekomst van geld. Volgens haar zullen we in de toekomst geen banken meer nodig hebben, maar betalen met andere valuta zoals Bitcoins en Etherium.

Tijdens Kunst is Lang praat Luuk Heezen elke maandagavond een uur lang met één kunstenaar. Het is altijd een uitgebreid gesprek over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. De podcast gaat flink de diepte in zonder dat je bang hoeft te zijn voor allerlei ingewikkeld jargon. 

Over opvoeders en onderwijs

Onze kinderen zijn de toekomst. Deze podcasts gaan over ontwikkelingen in het onderwijs en over tips voor ouders en leraren die al die kleine helden (helpen) opvoeden

How to raise succesful kids — without over-parenting is een van de nieuwste TED Talks. Volgens Julie Lythcott-Haims moeten ouders stoppen om het succes van hun kinderen te meten aan cijfers en test scores. In plaats daarvan zouden we ons moeten focussen op een heel oud principe: onvoorwaardelijke liefde.

Voor De Correspondent gaat radiomaker Lex Bohlmeijer elke week in gesprek met inspirerende mensen die een bijzonder verhaal hebben dat je zelden hoort. Eén van de mooiste gesprekken is die met Bart Ongering. Als Meester Bart verzamelt hij bijzondere, hilarische, ontroerende uitspraken van zijn leerlingen. Dit gesprek is al iets ouder maar een feestje om naar te luisteren.

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Daarnaast leest er iedere maand iemand een stuk voor uit zijn of haar puberdagboek. Na alle verhalen van leraren en ouders is het erg verfrissend om het verhaal eens van de andere kant te horen. Hoe was het ook alweer om een puber te zijn?

Over gezondheidsgoeroes en zorgrobots

We worden steeds ouder. De volgende podcasts helpen je om dat op een gezonde en gelukkige manier te doen.

The Human Zoo is een podcast van BBC4 over het eigenaardige gedrag dat we als mens vertonen. Waarom kijken we bijvoorbeeld zo graag naar sport? Waarom willen we graag bij een bepaalde groep horen en waarom houden we eigenlijk zo vast aan tradities?

Bij de splinternieuwe Verhalenhuis Podcast hoor je verhalen en adviezen van ouderen. De allereerste aflevering gaat over de liefde en een klein beetje over seks. De bewoners van Vitalis Zorg Groep Eindhoven vertellen hun herinneringen en anekdotes, geven advies én commentaar. 

The Daily Boost is voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Scott Smith doet elke aflevering zijn best om jou te helpen vinden waar je gelukkig van wordt. Hij  probeert je te inspireren en te helpen om vaardigheden te ontwikkelen waarmee je (wat meer) in balans komt.

Over duurzame denkers en natuurliefhebbers

We worden met z’n allen gelukkig steeds duurzamer en groener. Deze podcasts gaan over duurzame helden en groenliefhebbers.

Big unknowns is een onderdeel van de Science Podcast van The Guardian.  De podcast gaat over de toekomst van de mensheid. Een van onze meest waardevolle vaardigheden als soort is dat we onze toekomst kunnen plannen. Dat is ook de reden dat we zo succesvol zijn. Maar hoe ver kunnen we vooruit plannen en zijn er ooit zekerheden?

Costing the Earth gaat over het effect van de mensheid op onze planeet. Wat gaat er mis en wat kunnen we zelf doen om de wereld mooier te maken? Eerdere afleveringen gingen bijvoorbeeld over steden zonder auto’s en over de impact van ons voedsel op de aarde.

 

Krijg je niet genoeg van alle podcasts of luister je liever naar verhalen in een andere categorie? Klik dan hier voor de leukste podcasts waar je wat van opsteekt en hier voor podcasts waar je vrolijk van wordt.

De afbeeldingen zijn van hetkanWel, Valentina Powers (Flickr) en Pixabay.