De leukste podcasts waar je iets van opsteekt 

Ben jij dol op podcasts waar je iets van leert? Dan zijn deze echt iets voor jou!

01-09-2016
Podcasts waar je iets van leert

Afbeelding: hetkanWel

Podcasts zijn populairder dan ooit. Dat is ook niet zo vreemd, je kunt namelijk genieten van de meest boeiende gesprekken en grappige avonturen terwijl je ondertussen iets heel anders doet. Zo kan je bijvoorbeeld alles leren over innovatie terwijl je onderweg bent naar je werk, of nog even naar dat spannende verhaal luisteren voordat je gaat slapen. Om een fris overzicht te krijgen van al die fijne podcasts schrijven we een driedelige serie waarin elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het eerste deel: podcasts waar je iets van opsteekt.

Ben jij ook zo dol op podcasts waar je wat van leert? Of vind je het belangrijk dat je bij blijft op een bepaald gebied? Dan zijn deze podcasts echt iets voor jou. We selecteerden een aantal prachtpodcasts in het Nederlands én Engels waarvan je brein op volle toeren gaat draaien.

Over uitvinders en toekomstdenkers

Er zijn tal van podcasts te vinden over allerlei gave ontwikkelingen. We selecteerden er drie waarvan we zelf erg enthousiast worden:

De Wereld van Morgen is een maandelijkse podcast van Nick Kiran en Lorenzo van Galen over innovatie en verandering. Ze bespreken de veranderingen die in de lucht zitten en vragen zich af hoe de wereld van morgen er eigenlijk uit ziet. Hier hoor je alles over futuristisch voedsel, drones en virtual reality, het onderwijs van de toekomst en nog veel meer.

De Kennis van Nu is een dagelijkse podcast van NTR. Iedere week gaat Karin van den Bogaert in gesprek met een wetenschapper over een bepaald onderwerp. Verder wordt er door andere verslaggevers onderzoek gedaan naar onderwerpen als klimaatverandering, onderbuikgevoelens en de politiek, wiskunde voor blinden en andere interessante onderwerpen.

Rush Talks  is een podcast over de impact van innovatie op onze maatschappij. Eerdere afleveringen gingen bijvoorbeeld over waarom Snapchat zo populair is, over hoe je kinderen enthousiast kunt maken over nieuwe technologie en over zelfrijdende auto’s.

Over opvoeders en onderwijs

Onze kinderen zijn de toekomst. Deze podcasts gaan over ontwikkelingen in het onderwijs en over tips voor ouders en leraren die al die kleine helden (helpen) opvoeden.

Bij Every Classroom Matters gaat het over innovatie in het onderwijs vanuit de praktische kant van de leraar. Zo helpen leraren van over de hele wereld elkaar (en ouders) elkaar met allerlei (moderne) uitdagingen in het klaslokaal. Hoe maak je schrijven aantrekkelijk voor leerlingen en hoe werkt game based leren eigenlijk?

In Kennisnet worden de recente ontwikkelingen in ICT-technologie in relatie tot onderwijs besproken. Zo interviewen ze mensen uit het onderwijs over actuele thema’s. Eerdere afleveringen gingen over kennisuitwisseling en samenwerking vormgeven in de Cloud, virtual reality in de persoonlijke leeromgeving en onderwijs met iPads.

UNICEF heeft een podcast over de gezondheid, educatie, gelijkheid en bescherming van kinderen. Verslaggevers van over de hele wereld vertellen je alles over onderwijs voor meisjes, klimaatverandering en andere belangrijke onderwerpen. Over gezondheidsgoeroes en zorgrobots

We worden steeds ouder. De volgende podcasts helpen je om dat op een gezonde manier te doen.

In Project Leven vraagt Peter Joosten zich af hoe je een Superhuman wordt. Hij probeert daar achter te komen door in gesprek te gaan met experts en door masterclasses van specialisten te volgen. Zijn podcasts gaan over biohacking, Crossfit, voeding, technologie, quantified self, apps, duursport, wearables, mindfulness en nog veel meer.

In Healthlovers geeft Anne Neijnens tips om gezond en bewust te leven. Zo interviewt ze foodbloggers en healthy ondernemers over hun voedingspatroon, sportroutine en ontspanningstechnieken.

De Universiteit van Nederland zet elke werkdag een hoorcollege online. Dit zijn helaas geen podcasts, maar ze zijn zo boeiend dat we ze er toch tussen zetten. Zo vertelde prof.dr.ir. Stefano Stramig onlangs over de toekomst van de zorg. Volgens hem zullen wij als we oud zijn verzorgd worden door robots.

Over duurzame denkers en natuurliefhebbers

We worden met z’n allen gelukkig steeds duurzamer en groener. Deze podcasts gaan over duurzame helden en groenliefhebbers.

Sustainable World Radio is een podcasts met interviews, nieuws en gesprekken over ecologie, permacultuur, biologisch tuinieren, duurzaamheid, natuurlijk bouwen en nog veel meer onderwerpen. Sinds 2004 interviewen ze allerlei experts uit de hele wereld: van docenten tot ontwerpers, van milieuactivisten tot inspirerende duurzame denkers.

Bij Duurzaam BNR spreekt Harm Edens mensen over hun duurzame ideeën. Bijvoorbeeld duurzame festivals, gelijkstroomparken of de groene menukaart.

Volgende week geven we je de leukste podcasts waar je vrolijk van wordt. Bijvoorbeeld over geluk en grappige anekdotes. De afbeeldingen zijn van hetkanWel, Global Panorama en Franklin Heijnen. (Flickr)