Mode

De leukste kledingbibliotheken van Nederland 

Nieuwe kleding kopen? Nee joh, we ruilen het gewoon in één van de kledingbibliotheken die Nederland rijk is.
05-12-2019 - door Jessie
Kleding ruilen? Yes please!

Kleding ruilen? Yes please!

Wereldwijd geven we miljoenen euro's uit aan kleding en mode. De mode-industrie is hierdoor zelfs één van de grootste milieuvervuilers! Dat kan anders, vonden deze initiatiefnemers. Daarom startten ze een kledingbibliotheek. Bij de kledingbieb kun je outfits lenen voor speciale gelegenheden of voor een aantal weken. Ben je het zat? Dan ruil je het item gewoon weer om. Halló oneindige inloopkast! Wij selecteerden de leukste kledingbibliotheken van Nederland. 

LENA the Fashion library: de eerste (online) kledingbibliotheek

We moeten dit artikel natuurlijk eigenlijk wel beginnen met LENA the fashion library. Deze kledingbibliotheek is de eerste gedeelde inloopkast van Nederland. Bij LENA geldt het principe "Pay-as-you-borrow". Hoe meer je leent, hoe meer korting je krijgt. Zo staan honderd punten gelijk aan 1 euro lenen per dag, of 25 euro per maand. De collectie bestaat uit hoogwaardige items van opkomende designers, vintage topstukken en duurzame merken. LENA werkt met verschillende stijlen: Elegant Chic, Mix & Match en Casual Street. Daarnaast hebben ze een exclusieve collectie voor dat ene bijzondere evnement. 

Je vindt LENA the Fashion Library aan de Westerstraat 174h, 1015 MP Amsterdam en je kunt ook online lenen.

Outfit Library LESS in Arnhem 

Nog zo'n leuke kledingbibliotheek is Outfit Library LESS in Arnhem. Oprichtster Maria Kuznetsova wil met haar kledingbibliotheek een plek creëren waar vrouwen voor een vast bedrag per maand allerlei kledingstijlen kunnen ontdekken. Daarnaast houdt ze zich druk bezig met empowerment van vrouwen via allerlei workshops en activiteiten die in de ruimte gegeven worden. "Belangrijk is dat LESS een warme plek wil zijn voor alle vrouwen, ongeacht afkomst, religie, seksuele oriëntatie, leeftijd, maat of levensverhaal. Wie LESS bezoekt, wint al met al aan zelfvertrouwen en voelt zich gewaardeerd", vertelt Maria hierover. Tof!

Je vindt Outfit Library LESS aan de Nieuwe Plein 13, 6811 KP Arnhem en op Facebook.

 

 

Kleding ruilen bij de kledingbibliotheekMet een Kledingbibliotheek heb je toegang tot een megagrote garderobe! 

Bij Priester: kledingbibliotheek in Den Haag

Bij Priester wil de wereld leuker maken met eerlijke en mooie producten. Daarom kun je hier niet alleen terecht voor leuke spullen om te kopen, maar ook voor het ruilen van je kleding. Bij Priester is de eerste kledingbibliotheek van Den Haag. Bovendien vind je in deze kledingbieb alleen maar Nederlandse merken van duurzame designers. Daarnaast biedt Bij Priester ook een reparatie- en maatwerkservice, zodat jouw kleding helemaal perfect past. Geen miskopen meer; wel zo fijn!

Je vindt Bij Pirester aan de Zoutmanstraat 12a, 2518 GD Den Haag en op Facebook

Online designer items shoppen bij Spinning Closet

Wil jij een bijzondere outfit van een échte ontwerper, maar denkt je portemonnee daar anders over? Check dan eens Spinning Closet. Dit platform heeft online een ontzettend grote collectie aan designerkleding. Kies je outfit uit of maak een pasafspraak, en krijg je outfit gewoon thuisbezorgd. Is het feestje afgelopen? Dan kun je je outfit afgeven bij een PostNL afleverpunt (of op het kantoor in Amsterdam) en kan iemand anders het weer huren. Naast de online kledingbibliotheek organiseert Spinning Closet ook evenementen waar je kunt passen en lenen. Leuk! 

Je vindt Spinning Closet op Roelof Hartstraat 5 en op spinningcloset.com 

Permanente kledingruil bij The Swapshop (Amsterdam, Rotterdam en online)

The Swapshop verlengt de levensduur van kledingstukken én helpt je aan een nieuwe garderobe! Op deze plek kun je kleding die in je kast ligt te verstoffen inleveren waarvoor je punten krijgt, die je weer kunt gebruiken om niet gescoorde items af te rekenen. Per 'swapbeurt' kun je maximaal 5 items tegelijk inwisselen. Superleuk! De collectie wisselt hierdoor vaak door, waardoor je een constante afwisselende garderobe hebt. Van kleding en schoenen tot de leukste accessoires: dit is the place to be in Rotterdam, Amsterdam en online

Je vindt de The Swapshop aan de Sing-Agathastraat 54, 2027 SH Rotterdam en Haarlemmerdijk 89, 1013 KC Amsterdam

#AWESOME kledingatelier Eindhoven

Het #AWESOME kledingruilatelier is speciaal in het leven geroepen voor mensen met een kleine beurs. Dat betekent niet dat niet iedereen welkom is, maar maakt het kleding ruilen voor iedereen haalbaar. In het kledingruilatelier vind je gekregen kleding. Veel kleding wordt gepimpt of geupcycled door vrijwilligers en is dus extra uniek. Voor kledingstukken die je inlevert krijg je een '#'. Dit is het ruilmiddel van #AWESOME. Met de hashtags kun je in de winkel weer andere kleding uitzoeken. Kom je hashtags tekort? Dan kun je ook met geld betalen. 

Je vindt #AWESOME op de Bloemfonteinstraat 62 in Eindhoven en online

De modeindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Huren is dus altijd beter dan kopen!

Luxe designerkleding huren bij Masterpiece

Designeritems voor een kleine prijs kun je ook huren bij Masterpiece! Deze kledingbibliotheek heeft een flinke collectie aan luxe designerkleding. Is je chique dinerparty weer achter de rug, dan retourneer je je designerkleding gewoon weer. Boek dan ofwel een afspraak bij de boetiek in Den Haag, of stuur het met de post! Standaard kun je elk item voor één week huren, maar wil je dit vaker doen of stukken langer kunnen houden dan kun je ook een abonnement afsluiten. 

Je vindt Masterpiece aan de Saturnusstraat 14 in Den Haag en online.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.