Mode

De leukste duurzame tassen uit Nederland  

Met deze merken van eigen bodem zit je sowieso goed!
06-05-2021 - door Britt
Tassen van Denise Roobol

Foto: Denise Roobol

Nadat de horeca maanden gesloten was, kunnen we eindelijk weer flaneren op het terras. Het is dus tijd om die leuke outfit weer uit de kast te trekken! Ben je nog op zoek naar de perfecte (hand)tas om jouw look compleet te maken? Wij delen de leukste duurzame tassenmerken uit Nederland!

Fraenck

Sociaal én duurzaam ondernemen, dat is de visie van Ratna en Pascal, oprichters van het Arnhemse tassenlabel Fraenck. Het design duo vervaardigt tassen van gerecycled imitatieleer en zeildoek, een restmateriaal dat bij een zeilmakerij in de afvalbakken belandt.

Daarnaast betrekt Fraenck sinds 2017 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun bedrijfsvoering. Dit kunnen bijvoorbeeld jongeren in de Wajong zijn, of Syrische statushouders - iedereen is welkom! 

Fraenck verkoopt allerlei soorten tassen, van schoudertassen tot zelfs gave fietstassen. Je vindt ze bij een geselecteerd aantal verkooppunten en in de webshop van Fraenck. De prijzen variëren tussen de €24,50 en €179. Extra tof: Op het aangehechte kaartje van je tas lees je precies door wie de tas is gemaakt!

De tas 'Lucie' is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Foto: Fraenck

O My Bag

Oprichter Paulien wil met O My Bag eerlijke arbeidskansen creëren in ontwikkelingslanden, en werkt daarom samen met producenten in India. Eerlijke banen, veilige arbeidsomstandigheden, gelijke kansen en respect voor het milieu zijn prioriteit in de Indiase fabrieken van O My Bag. Het leer van de tassen wordt gelooid zonder schadelijke chemicaliën en de voering wordt gemaakt van 100% biologisch GOTS katoen.

Heb je nog een oude tas van O My Bag thuis liggen? Met hun speciale pre-loved program  kun je jouw oude tas inleveren in de O My Bag store in Amsterdam. In ruil daarvoor, krijg je 20% korting op een nieuw item óf kun je de tas inruilen voor een vergelijkbaar tweedehands model in de winkel. 

De tassen zijn verkrijgbaar in de webshop van O My Bag en bij verschillende verkooppunten, waaronder de Bijenkorf. De prijzen liggen tussen de €129 en €329. 

De Harper Accordion style midi handbag van O My Bag. Foto: O My Bag 

Denise Roobol

Rotterdamse designer Denise Roobol startte in 2013 met haar gelijknamige tassenlabel en wil laten zien dat veganistische tassen modieus en trendy kunnen zijn. 

Alle tassen van Denise Roobol worden gemaakt van microfiber met een sterke coating die het materiaal beschermt tegen zonlicht en water. Daarnaast maakt het de tassen supersterk en duurzaam in gebruik. Voor de voering van de tassen wordt gebruik gemaakt van 100% gerecyclede PET flessen.

De tassen worden gemaakt in een atelier in Guangzhou, zo’n 3 uur rijden van Hong Kong. In het BSCI-gecertificeerde atelier vervaardigt een team van ervaren vakmannen met veel tijd en aandacht de verschillende tassen.

Je vindt de tassen in de webshop van Denise Roobol of bij verschillende verkooppunten. De prijs van een Denise Roobol tas varieert tussen de €119 en €179,99.

De Nikki Bag van Denise Roobol: Foto: Denise Roobol 

MYoMY

In de mode industrie is ongelijkheid en milieuvervuiling orde van de dag. MYoMY is opgericht met de overtuiging dat dit anders kan. Het tassenlabel gebruikt uitsluitend leer met een Leather Working Group certificaat, wat betekent dat het leer op een duurzame manier wordt gelooid.

Daarnaast wordt de voering van de tassen gemaakt van 100% gerecycled PET in samenwerking met Waste2Wear. De tassen worden op een eerlijke en ethische manier geproduceerd in twee fabrieken in India en Bangladesh.

MYoMY brengt 2 keer per jaar een nieuwe collectie uit en heeft daarnaast een permanente ‘essential’ collectie, die bestaat uit tassen met een tijdloos design. Je vindt de tassen van MYoMY in winkels door heel Nederland of in de webshop van MYoMY. De prijzen liggen tussen de €79,95 en €299,95.

De Paper Bag is misschien wel de bekendste tas uit de collectie van MYoMY. Foto: MYoMY

Naomi Rachèl Timan

 

Communitylid Noami Rachèl Timan recyclet met haar gelijknamige tassenlabel leer van o.a. kantoorstoelen en autostoelen. Ze werkt samen met bedrijven om afval te verminderen en maakt zo de mooiste tassen van oude banken en stoelen. 

Naomi wil met haar tassencollectie bewustwording creëren rondom het weggooien van spullen. Ze vindt het belangrijk om het verhaal achter haar tassen te vertellen, daarom vind je aan iedere tas een kaartje dat de herkomst vermeld, zoals ‘I was a chair’ of 'I was a sofa'. 

De tassen zijn verkrijgbaar in de webshop van Naomi Rachèl Timan en kosten tussen de €49,95 en €129,95. 

Deze crossbody bag is gemaakt van een oude leren stoel. Foto: Naomi Rachèl Timan

Game On 

Ben je op zoek naar een tas met een sportieve look? Game On maakt tassen en accessoires van oude gymtoestellen die niet meer gebruikt kunnen worden. De tassen worden gemaakt in sociale werkplaatsen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de gehele opbrengst gaat naar Sports for Children. Deze stichting haalt oud gymmateriaal op bij Nederlandse scholen. Het materiaal wordt vervolgens opgeknapt en naar landen gebracht waar goed gymmateriaal ontbreekt. 

De tassen zijn verkrijgbaar in de webshop van Game On, je vindt in de beschrijving van de tassen precies van welk oud gymtoestel of materiaal de tas is gemaakt! De prijzen variëren tussen de €18 en €145, afhankelijk van het type tas. 

De tassen van Game On hebben een sportieve look. Foto: Game On

Meer duurzame tassenmerken... 

Heb je jouw perfecte tas bij bovenstaande merken niet kunnen vinden? Het Amsterdamse tassenlabel Monsak maakt tassen van 'gered leer', dat door de grote modehuizen is afgekeurd. Monsak maakt hier de mooiste tassen van en biedt ook de mogelijkheid aan om tassen om maat te maken.

Er zijn ook genoeg buitenlandse merken die leuke, duurzame tassen produceren. Het Canadese merk Matt & Natt maakt tassen van vegan leer en (deels) gerecyclede materialen. Ook het bekende vegan tassenmerk Hvisk werkt steeds vaker met duurzame materialen en bracht recent een collectie uit met 100% gerecyclede tassen.

 

Maak je duurzame look compleet!

Profile picture for user britt.keunen
Britt
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe duurzame ontwikkelingen en trends. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!