Lifestyle

De leukste duurzame festivals van 2019 

Van clean-up raves tot circulaire toiletten, steeds meer festivals zijn bezig met duurzaamheid.
14-06-2019 - door Birger
Young women at a music festival

Bij deze festivals bouw je een fantastisch feestje én scoor je karmapunten | Foto: Aranxa Esteve via Unsplash

Het festivalseizoen is weer spetterend van start gegaan dit jaar. Een jaar vol toffe nieuwe bekendmakingen, sprankelende line-ups én duurzame innovaties. “Groen doen” staat namelijk steeds hoger op de agenda van Nederlandse festivals, die zich graag lenen als proeftuin om te experimenteren met duurzaamheid. Benieuwd naar de leukste groene festivals en innovaties van dit jaar? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor festivals?

Festivals zijn fantastisch, een paar dagen niets anders doen dan bier drinken met je vrienden en tot in de late uurtjes naar livemuziek luisteren bij zwoel zomerweer. Helaas blijft er na al dat gefeest een hoop afval achter: bergen plastic bekertjes, etensresten, poncho’s, tenten en opblaasdieren. In 2017 liet een bezoeker zo’n 2,3 kilogram afval achter op het festivalterrein.

Alhoewel het gekraak van de duizenden plastic drinkbekertjes onder je voeten een oud en vertrouwd geluid is op festivals, kan en moet dit anders. Vier jaar geleden sloegen daarom festivalorganisatoren, gemeenten, bedrijven en de overheid de handen ineen om de grote (plastic) afvalstromen aan te pakken en festivals te verduurzamen. In een Green Deal spraken de partijen af om hun afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen.

Zo ziet een gemiddelde festivalprullenbak eruit. Gelukkig zijn er steeds meer festivals die plastic (water)flessen weren. | Foto: Bob B. Brown via Flickr

Waarom zijn festivals belangrijk voor duurzaamheid?

Net zoals duurzaamheid belangrijk is voor festivals, zijn festivals belangrijk voor duurzaamheid. Veel innovaties falen, vaak omdat de prototypes niet (voldoende) zijn getest voordat het product op de markt wordt gelanceerd, of omdat er geen klantenfeedback wordt opgevraagd.

Innofest, partner van ASN Bank, probeert dit probleem te tackelen door grote Nederlandse festivals te koppelen aan innovaties die de wereld verbeteren. Festivalbezoekers eten, slapen, produceren afval en bewegen. Deze “tijdelijke minimaatschappijen” vormen ideale levende laboratoria voor startups om te testen met experimentele technieken en prototypes. “Als een innovatie op een festival werkt, dan werkt het ook in de echte wereld” luidt het credo van Innofest.

Naast proeftuin zijn festivals belangrijk voor duurzaamheid omdat het in korte tijd een groot publiek op een laagdrempelige manier met duurzaamheid kennis kan laten maken. Dit jaar verwachten de 1100 Nederlandse festivals circa 20 miljoen bezoekers, waaronder veel jongeren. Door duurzame innovaties te laten zien aan al deze mensen creëer je draagvlak. Zo wordt duurzaamheid steeds meer mainstream.

De leukste groene festivals en innovaties van 2019

De start van de kaartverkoop voor festivals is al in volle gang. Tijd dus om keuzes te maken: waar ga jij deze zomer helemaal los met je vrienden? Op steeds meer plekken kan je een feestje bouwen én tegelijkertijd groene karmapunten scoren. Wij hebben de leukste groene festivals en innovaties van dit festivalseizoen op een rijtje gezet.

Een impressie van het ACT. Festival 2018. Ben jij er dit jaar ook bij? | Foto: ASN Bank

ACT. – 22 september, Rotterdam

ACT. is hét duurzaamheidsfestival voor mensen die nú bezig zijn met duurzaamheid. Het festival, georganiseerd door ASN Bank, is werkelijk een duurzaamheidswalhalla. Naast livemuziek zijn er duurzame (voedsel)ondernemers aanwezig van onze ondernemerscommunity, Voor de Wereld van Morgen. Probeer bijvoorbeeld een heerlijk broodje Knakwortel of fairchain koffie van Moyee!

Verder kan je ook workshops volgen over hoe jij je leven kan verduurzamen en zijn er inspirerende sprekers met mooie verhalen over de impact van klimaatverandering.

Houd de Facebookpagina van ACT. in de gaten voor meer informatie en tickets. Om alvast in de stemming te komen: hier een korte aftermovie van ACT. 2017.

Welcome to the Village – 18 t/m 21 juli, Leeuwarden

Welcome to the Village wordt wel het mooiste festivaldorp van Nederland genoemd. Op dit festival in Leeuwarden kan je vier dagen feesten tijdens zeventig acts. Het festival is opgericht om na te denken hoe de wereld van de toekomst er uitziet.

Innovatie en duurzaamheid staan centraal tijdens het festival. Vandaar heeft het Friese festival het traject DORP gecreëerd. In DORP testen startups hun duurzame innovaties met het doel om de transitie naar een circulaire economie in 2050 te versnellen. In 2022 wil Welcome to the Village zelf volledig circulair zijn.

Dit jaar staat bijvoorbeeld de Circulaire IJskar op het festivalterrein, dat de eerste CO2-neutrale en zelfvoorzienende ijskar moet worden. Verder is er een bijenhotel en wordt er geëxperimenteerd met het gebruik van droge toiletten, dat uitwerpselen omvormt tot compost.

Paradigm – 9 t/m 11 augustus, Groningen

In Groningen beeft het van de aardgaswinning, maar tijdens 9 t/m 11 augustus ook van de beats van Paradigm. In de afgelopen jaren groeide het kleine dancefestival uit naar een van de grootste festivals van het Noorden.

Het festivalterrein van Paradigm, gelegen op het Suikerunieterrein, is uniek. Anders dan bij andere festivals blijft het Groningse festival het hele jaar door staan. Doordat niet alles weer op- en afgebouwd hoeft te worden, wordt een hoop bespaard op materiaal en vervoer. Daarnaast worden alle podia gebouwd met gerecycled materiaal.

De wens van Paradigm om zelfvoorzienend te zijn gaat ver: ze verbouwen de aardappelen voor patat op het terrein zelf, spoelen het toilet door met regenwater en experimenteren met het opwekken van stroom uit uitwerpselen.

Woar ist klainder? In Grunn ist klainder! (Waar is het feestje? In Groningen is het feestje).

Zo zag het Woodstock podium eruit tijdens het Paradigm Festival | Foto: Merlijn Hoek via Flickr

Mysteryland – 23 t/m 25 augustus, Haarlemmermeer

Mysteryland is niet alleen een van de grootste festivals van Nederland, maar ook een van de groenste ter wereld. Dit dancefestival heeft de afgelopen jaren al verschillende duurzame prijzen en certificaten gewonnen.

Al het eten is biologisch en de hele camping draait op groene energie, opgewekt uit frituurvet. Dit jaar wordt 25% van al het energie van de camping van Mysteryland opgewekt uit zonnestroom.

Er is ook een Camping Recycle Store waar je tweedehands kampeergerei, zoals tenten en opblaasbedden, kunt huren. Daarnaast kan je de CO2-uitstoot van je vervoer compenseren door een boom te planten via Trees for Traffic (let op: dit redt het klimaat niet).

Na afloop wordt al het afval opgeraapt en kan je je slaapzak doneren aan de organisatie 10,000 HOURS, die het doneert aan daklozenorganisaties.

Zo zag de mainstage van Mysteryland 2018 eruit, een van de grootste en duurzaamste dancefestivals ter wereld. | Foto: Marrleen via WikiMedia Commons

Meer lezen

Heb je nog wat festivalleesmateriaal nodig voor je begint aan je volgende feestje?

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.