Natuur
Duurzaam ondernemen
Tech

De komende 60 seconden gaat 23 hectare landbouwgrond verloren 

Dit wist je niet: woestijnvorming gaat sneller dan je denkt
16-09-2015
zoutstad

Zo zou de zoutstad er in de toekomst uit kunnen zien (foto: SALT project)

Termen als klimaatverandering, plastic soep en milieuvervuiling worden te pas en te onpas gebruikt, zonder dat mensen weten waar het nu werkelijk om gaat. In deze wekelijkse serie worden de schokkende feiten achter deze termen blootgelegd. Daarnaast lichten we een project uit dat zich richt op deze problemen. Vandaag deel 1: woestijnvorming gaat sneller dan je denkt.

Het probleem: landbouwgrond valt ten prooi aan de woestijn

Woestijnvorming is een groot probleem. Precieze cijfers verschillen, maar naar schatting leeft ongeveer een derde van alle mensen op aarde (zo’n 2.1 miljard) in een gebied dat woestijn dreigt te worden. Volgens Eric Goebers van het SALT project gaat er elke minuut 23 hectare vruchtbare landbouwgrond verloren. Hij baseert zijn bevindingen op een rapport van UNESCO. Jaarlijks valt er dus ongeveer een gebied ter grootte van Griekenland ten prooi aan de woestijn.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zullen ongeveer 135 miljoen mensen tegen 2045 moeten migreren als gevolg van woestijnvorming. Vooral in het Midden-Oosten en in Afrika gaat het snel, maar ook bijvoorbeeld China, het zuiden van Spanje en Midden-Amerika hebben te maken met toenemde woestijnvorming. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselzekerheid van mensen die in deze gebieden wonen. Ook de watervoorziening verloopt moeizaam.

De natuur levert de oplossing: steden van zout

De Nederlandse architect Eric Goebers denkt een mogelijke oplossing te hebben. Hij wil een circulair systeem bouwen en door middel van zonne-energie zeewater splitsen in zout en water. Met het zout kun je bouwen en en met het water irrigeren. Heel handig voor in de woestijn. En laten de meeste woestijnen nou toevallig dicht bij zee liggen. Architect Eric Geboers is twee maanden geleden aan de TU Delft afgestudeerd op zijn onderzoek naar bouwen met zeewater. “Wat grappig is aan zout, is dat het zich ongeveer net zo gedraagt als beton”, aldus Geboers. “Op druk is het sterk, maar op trek niet zo. Dat maakt het aantrekkelijk om bogen en gewelven te gebruiken. En dan krijg je een vormgeving die erg lijkt op de traditionele woestijnarchitectuur.”

Om te zorgen dat het zout niet weer oplost in regen, voorzie je de zouttegels van een beschermend laagje. “Wat ik nu nodig heb, is een team van ingenieurs om samen mee verder te gaan. En een plek om een klein paviljoentje te bouwen.”

Lees meer over het SALT project of luister naar Eric Geboers tijdens BNR Eyeopeners