De kerstboom op de Dam krijgt een nieuw leven. Als parfum. 

03-01-2017

Noëlle en Boye op de Dam

Update: inmiddels is DEN, het geurtje van RUIK, te bestellen. Over de bijzondere reis van boom tot parfum schreven we dit blog.

Ken je finalist van de ASN Bank Wereldprijs RUIK nog? Tuurlijk ken je RUIK nog, want het is gewoon een awesome project. Ze maken heerlijk ruikende parfums van bijzondere materialen, zoals sinaasappelschillen. Hun nieuwste variant wordt wel heel bijzonder...

Van een metershoge denneboom naar een klein, nieuw parfum

De gemeente Amsterdam meldt namelijk dat het parfummerk de 21 meter hoge dennenboom op de Dam een 2e leven geeft. Inderdaad, als parfum. Volgens Noëlle Dorenbos, samen met broer Boye oprichter van RUIK, is de boom ook na de feestdagen nog goed te gebruiken. In het vakblad Tuin en Landschap vertelde ze: “Er zitten waardevolle ingrediënten in de boom waar wij een heerlijke geur van kunnen maken”. Roeland Rengelink van het Dagelijks Bestuur stadsdeel Centrum is logischerwijs zeer te spreken over de samenwerking met RUIK: "Wij zijn blij dat de kerstboom op de Dam op deze manier gerecycled wordt.”

Begonnen in de keuken

De broer en zus zijn sinds juni aan de slag als parfumproducenten onder de naam RUIK. Beiden hebben een opleiding aan de kunstacademie afgerond: hij in muziekdesign en zij in interieurarchitectuur.

Sinds hun jeugd zijn ze echter al gefascineerd door geuren en die fascinatie verdween nooit. Tot voor kort maakte ze zelfs thuis in de keuken parfums. Nu gaat het behoorlijk hard met RUIK. Naast de ASN Bank Wereldprijsfinale hebben ze ook al een succesvolle crowdfunding achter de rug. Ze werken samen met een kleine fabriek in Noord-Holland waar de olie wordt gedestilleerd. Maar die kleine ketel staat nog steeds bij Boye in de keuken om mee te experimenteren. Het volgende experiment: kerstboom.

De fascinatie voor geuren begon al vroeg bij de broer en zus, getuige ook deze foto. Hier maakten ze hun eerste parfum (foto: RUIK)

Duurzaam parfum

Voor de mensen die bang zijn dat ze straks naar kerstboom ruiken: wees gerust. Volgens de oprichters zal het ‘kerstboomparfum’ straks niet naar dennennaalden ruiken. “Het is een heel frisse groene geur, niet een typische kerstboomgeur”, aldus Boye. Het nieuwe parfum is, net als de andere producten van RUIK, vrij van aardolie, synthetische geurstoffen en kunstmatige conserveermiddelen. De boom wordt op 10 januari van de Dam gehaald.

Er is zóveel wat je met je oude boom kan doen

Wil jij je kerstboom ook laten recyclen? Dat kan! Helaas nog niet door het team van RUIK. Veel gemeentes hebben verzamelpunten waar kerstbomen naar toe kunnen worden gebracht die vervolgens duurzaam worden hergebruikt. De gemeente Amsterdam wekt er bijvoorbeeld groene energie mee op en maakt er compost van. Of kijk eens op Adopteer een Kerstboom. Deze organisatie haalt bomen na de feestdagen op om ze een jaar lang biologisch te verzorgen. Na een jaar haal je je eigen boom gewoon weer op! Zo kan een kerstboom tot wel vijf keer worden hergebruikt. Is je oude boom echt 'op', dan zwerven er op internet zwerven tal van goede ideeën rond wat je ermee kan doen. Gebruik je boom bijvoorbeeld als vissenhuis, plantenbeschermer of (voor de echte creabea's onder ons) als spiegel.