De jongen die wind oogste

Een windmolen gemaakt van restmateriaal | Foto: Wired
William Kwamkamba is een geboren uitvinder. Toen hij 14 was bouwde hij een windmolen om zijn huis in Malawi van energie te voorzien.
Windenergie door restmateriaal
William komt uit een gezin van 7 kinderen; 6 meiden en 1 jongen. Hij groeide op in Malawi waar in 2001 een verschrikkelijke hongersnood gaande was. Bij William thuis werd er nog maar 1x per dag gegeten. Vastberaden om de uitzichtloze toekomst van zijn vader, die maisboer was, niet te accepteren begon hij boeken te lezen over wetenschap en fysica. Echt goed Engels lezen kon hij niet. Hij gebruikte de diagrammen om de tekst eromheen te begrijpen.
Het boek 'Using Energy' bracht hem uiteindelijk op het idee van de windmolen. De materialen ervoor scharrelde hij bij elkaar. Een stuk PVC, onderdelen van een fiets, een gedeelte van een tractor. Het resultaat was een eigen windmolen! Al snel stonden mensen uit het dorp voor zijn electriciteit in de rij, maar ook de journalisten en bloggers wisten hem te vinden. Nu is William 22 en spreekt hij voor de tweede keer op TED. Zijn indrukwekkende verhaal 'the boy who harnassed the wind' is hier te zien.
Bijzondere windmolens
We schreven al eens eerder over bijzondere windmolens. Zo ook 'New Wind' van Jérôme Michaud-Larivière. Deze windmolen ziet eruit als een boom maar via de 'blaadjes' wordt windenergie opgewekt. Bijna genoeg om een Nederlands huishouden van energie te voorzien.