Mode

De jasjes van JUNGL zijn gemaakt van plastic flesjes 

Het slimme jasje van dit Amsterdamse modemerk is ook nog eens heel veelzijdig.
02-02-2018 - door Milou
De slimme jasjes van JUNGL zijn aan twee kanten te dragen.

Het Amsterdams modemerk JUNGL maakt kleding van gerecyclede materialen. In de jasjes zitten zo'n 23 plastic flesjes en ze kunnen aan twee kanten gedragen worden. Wij spraken met initiatiefneemster Natascha over haar duurzame business.

1 jasje, 2 kanten

Al van jongs af aan had ze aandacht voor mens, dier en milieu. Het was dan ook snel duidelijk dat ze een eigen bedrijf op wilde zetten en met duurzame producten wilde werken. 'Ik ben me gaan verdiepen in de mode-industrie, omdat hier naar mijn mening veel fout gaat. Het is milieuvervuilend, de arbeidsomstandigheden vaak niet goed en dieren worden slecht behandeld.' Ze besloot zich te richten op plastic als part of the problem and solution. In Waste2Wear vond ze een betrouwbare en transparante producent, gespecialiseerd in het verwerken van plasticafval tot kleding. Modemerk JUNGL was geboren en Natascha ontwierp een jasje dat draagbaar is aan twee kanten. 'Zo hoeft er maar één jasje geproduceerd hoeft te worden en kan de consument er twee dragen.'

23 plastic flesjes

In de jasjes zitten gemiddeld 23 plastic flesjes van 0,5 liter verwerkt. Dit zijn gebruikte plastic flessen die anders in de natuur of de verbrandingsoven terecht zouden komen. Door ingezamelde plastic flessen te gebruiken wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen. 'In vergelijking met polyester is het waterverbruik 86% lager, het energieverbruik 70% lager en de CO2-uitstoot 75% lager. De jasjes worden onder goede omstandigheden geproduceerd in Shanghai en per vrachtschip naar Nederland vervoerd, dat is in dit geval de meest duurzame optie.' Ook voor de overige zaken houdt JUNGL zoveel mogelijk rekening met het milieu. De verzenddozen, flyers en visitekaartjes zijn van gerecycled papier en voor de verzending van de producten wordt geen plastic gebruikt.   

JUNGL Amsterdam

Het kleine leed dat microplastics heet

Net als polyester kleding van nieuwe grondstoffen, geven de jasjes microplastics af tijdens het wassen. 'Waste2Wear zorgt er echter voor dat de kwaliteit van de garen zo goed mogelijk is, zodat ze minder snel slijten. Hierdoor laten er minder microplastics los tijdens het wassen.' Om de vervuiling van microplastics te minimaliseren adviseert Natascha haar klanten om het jasje zo min mogelijk te wassen. En als je het wast dan zo koud mogelijk en zonder gebruik van de droger. 'Dit helpt niet om micro-plastics te verminderen, maar het is wel een stuk duurzamer.' Uiteindelijk hoopt de jonge onderneemster dat er een oplossing gevonden wordt voor de kleine schadelijke deeltjes. Die oplossing is misschien al wel in aantocht, want deze Berlijnse ondernemers hebben een waszak ontwikkeld die microplastics vangt.

Laat je niet verleiden

Natascha's tip voor andere startende ondernemers is heel helder. 'Blijf bij je duurzame standpunt en laat je niet ‘verleiden’ door de vervuilende markt, die in veel gevallen makkelijker te betreden is. Blijf doorzetten en houd in gedachte dat alle kleine beetjes helpen.' Haar eigen plannen voor de toekomst zijn ook al duidelijk. 'Ik wil de collectie graag uitbreiden. Met wat voor product weet ik nog niet, maar sowieso gemaakt van duurzaam of gerecycled materiaal.' Haar missie is pas net begonnen: mensen bewust maken van de noodzaak van het verminderen van plastic afval. 'Ik wil de consument een alternatief bieden voor vervuilende kleding. En uiteindelijk open ik mijn eigen fairtrade fabriek, gespecialiseerd in het recyclen van materialen.'

Natascha en haar zus, de ondernemers achter JUNGL, gaan zich volledig toeleggen op duurzame badmode en dus ruimen ze hun voorraad op. De jasjes die nog beschikbaar zijn, voornamelijk heren, vind je in de webshop van JUNGL.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!