Geldzaken

De impact van je euro 

Goed doen vanuit je luie stoel: als je deze zaken 1x goed regelt krijg je direct (en voor altijd) een goed gevoel.
28-03-2022 - door Milou
geldzaken2

Met geld kun je invloed uitoefenen. Veel invloed. Want waar jij je kleding koopt, voor welke producten je kiest in de supermarkt of waar jij je bankzaken doet maakt verschil. En dat laatste, waar jij je bank- en verzekeringszaken doet, daar zoomen we in dit artikel op in. Sterker nog, we laten zien op welke manieren jij goed kunt doen vanuit je luie stoel. Alvast een tipje van de sluier: it's all about the money.

Je geld ligt niet in een kluisje

Hoe een bank werkt is misschien best abstract. Want waar is eigenlijk het geld dat op jouw rekening staat? Het ligt niet in een kluisje onder het bankgebouw te wachten tot jij het opneemt.

Een bank dóet iets met jouw geld, en dat van alle andere klanten. Er worden leningen mee verstrekt aan bedrijven en organisaties. Ook wordt een deel van het spaargeld ondergebracht in beleggingen, bijvoorbeeld staatsobligaties - ook wel staatsleningen genoemd. Over de leningen die het verstrekt en de beleggingen die het doet ontvangt een bank rente. Zo wordt er geld verdiend. 

Een bank beslist dus waar jouw geld in wordt geïnvesteerd. En daar zit nu net de crux. Want dat kunnen zaken zijn die goed zijn voor de wereld, of niet. 

Duurzaam bankieren

Een duurzame bank zoals ASN Bank werkt precies als andere banken. Je kunt er terecht voor betalen, sparen, beleggen, verzekeren of het afsluiten van een hypotheek. Maar dan met één heel groot verschil. Het verleent alleen kredieten aan bedrijven en projecten die voldoen aan de duurzaamheidscriteria.

Activiteiten die niet duurzaam zijn worden uitgesloten. Dat betekent dat er niet wordt belegd in bedrijven die 'fossiele energie produceren of actief zijn in mijnbouw, wapens, bio-industrie, palmolie en tabak.' Ook worden landen uitgesloten waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Net als landen die belangrijke verdragen op het gebied van klimaat en biodiversiteit niet hebben ondertekend. 

Je geld wordt wél gestoken in zaken die goed zijn voor de wereld. Bedrijven, organisaties en projecten die respect hebben voor mens, dier en natuur. Door te kiezen voor bankieren bij een duurzame bank doe je dus direct iets goeds. En het mooie is, je hoeft er niets voor te doen. Behalve even overstappen natuurlijk, maar dat is zo gepiept. 

Koester je bezit én de wereld

Net als een bank doet een verzekeraar ook iets met jouw geld. De premie die jij iedere maand betaald, wordt geïnvesteerd. Van al die premies samen worden leningen verstrekt en beleggingen gedaan. Ook hier geldt; dit geld (jouw geld) kan in zaken worden gestoken die goed zijn voor de wereld, of niet. 

Sinds het voorjaar van 2022 kun je bij ASN Bank ook terecht voor duurzame verzekeringen. Een verzekering is in sommige gevallen verplicht of gewoon een prettige gedachte. Als je dan toch een verzekering afsluit dan kun je het net zo goed duurzaam doen. Bij de verzekeringen die je via ASN Bank afsluit weet je zeker dat je premie wordt geïnvesteerd aan de hand van de duurzaamheidscriteria. Ook gaat een klein deel van je premie naar innovatieve projecten die de wereld een beetje mooier maken. Een project met Naturalis bijvoorbeeld, waarbij onze leefomgeving natuurbestendig gemaakt wordt.

Ook niet onbelangrijk, als er een keer iets kapot gaat of als er schade aan je huis ontstaat dan wordt eerst gekeken of de schade op een duurzame manier hersteld kan worden. Herstellen is namelijk duurzamer dan vervangen. Met een duurzame verzekering koester je dus niet alleen je bezit maar ook de wereld. 

Meer over de impact van euro's

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!