Biodiversiteit
Groene stad
Lifestyle
Duurzaam ondernemen

De flower movement van kwekerij VELD & VAAS 

Ze kweken uitsluitend in het seizoen, op een bloemenveld dat ze ook wel hun laboratorium noemen.
06-05-2019 - door Milou

Denise en Mariette bij de kas op landgoed Op Hodenpijl | Foto: Daniel Nicolas

VELD & VAAS is de bloemenkwekerij en werkplaats van landschapshistoricus Mariette en kunstenaar Denise. Een fascinatie voor de wonderlijke bloemen- en plantenwereld bracht hen bij elkaar. Hun bloemenveld op landgoed Op Hodenpijl noemen ze ook wel hun laboratorium.

Slowflowers van VELD & VAAS

VELD & VAAS kweekt lokaal en duurzaam bloemen, alles in het passende seizoen. Dat betekent dat de oogst en dus het werk ook per seizoen verschilt. 'Wanneer er weinig bloemen zijn werken we met takken, gedroogde materialen maar ook met papier en textiel', zo vertelt Denise. De gekweekte slowflowers en andere plantaardige materialen worden door Mariette en Denise verwerkt tot indrukwekkende ontwerpen voor allerlei gelegenheden.

Hoe het allemaal begon. 'Mariette had al een bloemenkwekerij toen ze aan mij [red. Denise] vroeg of ik haar bloemenveld wilde gebruiken om te expertimenteren met haar plantaardige materiaal. Al snel bleek dat onze achtergronden en omgang met bloemen een enorme klik gaf en dus besloten we om samen verder te gaan.' De kweker en de bloemist: farmerflorist. Inmiddels geven de ondernemers ook cursussen, hebben ze een bloemenclub en ontwikkelen ze producten samen met andere ontwerpers en producenten. De heerlijke VELD & VAAS bloemen- en tuinzeep bijvoorbeeld.

bloemenzeepDe bloemenzeep van VELD & VAAS | Foto: Aad Hoogendoorn

Hardcore seasonal

Denise en Mariette werken zogenaamd hardcore seasonal. Dat wil zeggen in de herfst en winter met droogbloemen en zodra het seizoen het toelaat met verse bloemen van het veld. 'We kopen nooit gangbaar in. We willen niet meedoen met de vervuilende bloemenindustrie, waar jammer genoeg weinig mensen zich van bewust zijn.' Volgens Denise is de consument zich niet bewust van het feit dat het abnormaal is dat alle soorten bloemen jaarrond beschikbaar zijn.

'Juist omdat wij hardcore seasonal zijn geven we mensen iets bijzonders wat bij het seizoen past, hierdoor groeit in de winter het verlangen naar vers en verrassen we onze klanten enorm met wat we doen. Het is wat ons betreft een win-win situatie. Door deze duurzame keuze scheppen we ook onze creatieve kaders en dat maakt het des te interessanter.'

veld en vaas

Een creatie van VELD & VAAS op MAKART | Foto: Daniel Nicolas

Ecologische voetafdruk

VELD & VAAS kweekt alle bloemen en materialen zo duurzaam mogelijk. 'We noemen onszelf geen biologische kwekerij omdat wij nog niet gecertificeerd zijn, we zitten op dit moment in het proces van skall certificering.' Met hun onderneming willen Denise en Mariette bijdragen aan de bewustwording over onze ecologische voetafdruk en het herstellen van de natuurlijke relatie met de seizoenen. 'Plantaardige materialen zijn vanouds een rijk expressiemiddel. Wij voelen ons onderdeel van een lange traditie en zetten die voort. Naar eigen, actuele inzicht, ecologisch en met een dosis humor.'

Denise en Mariette hebben ook nog een tip voor andere duurzame ondernemers. 'De route van ondernemerschap is niet altijd even makkelijk. Houd vast aan je principes. Onze ervaring is dat je hierdoor een sterk en compleet verhaal hebt en doordat je consequent bent gaan mensen je vanzelf zien en vinden.'

veld & vaasDenise en Mariette aan het werk in de kas | Foto: Daniel Nicolas

Meer lezen over duurzaam groen?

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!