Duurzaam wonen

De fijnste meubels voor op je wishlist 

Dit zijn dé musthave meubelmerken waar je voor wilt sparen
05-01-2018 - door Jessie
Een huis vol fijne bewuste meubels? Ja graag!

Een huis vol fijne bewuste meubels? Ja graag!

Als we de trendwatchers moeten geloven, wordt de kleur lavendel het nieuwe ‘millennial pink’. Daarnaast draait het in 2018 allemaal over hoge contrasten, cirkelpatronen, geweven texturen en natuurlijke materialen. Geheel in de lijn van deze trends – en eigenlijk vooral omdat het gewoon héle toffe ondernemers zijn – presenteren we je de tofste duurzame merken voor in huis. Of je nu in een studiootje in de stad of in een tiny house buiten de ring woont: Dit. Wil. Je. Hebben. 

Gym-vloer-tafel 

De meubels van PlanQ hebben allemaal een bijzonder verhaal – en ze gaan verder dan biobased of circulair. Deze circulaire designstudio, opgericht door Anton, Dennis en Joris, ontwerpt namelijk meubels van natuurlijk materiaal met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Denk aan riet van Amsterdamse oevers en reststromen textiel. Gelukkig zie je het er niet aan af, want de meubels zijn stuk voor stuk musthave designeritems. Bovenaan onze wishlist? De tafels gemaakt van oude gymvloeren uit 1985 http://www.planqproducts.com/gymfloor-line– inclusief de herkenbare kekke gekleurde strepen, die de strakke lijnen van de tafel nog beter tot hun recht doen komen.

Gymvloertafel van Planq ©Planq

DIY vintage 

Zelf je eigen opgepimpte vintagestoel samenstellen? Uh… yes please! Kersverse moeder Laura hopt met haar meubelmerk Vintage Revival van pop-up shop naar pop-up shop, om haar gerestaureerde parels onder de aandacht te brengen en oude designmeubels nieuw leven in te blazen. Daarnaast heeft ze een showroom én werkplaats van 200m2 in De Meern, waar je zelf je stofjes en meubels kunt uitkiezen (of je eigen meubelstuk kunt laten restaureren). Mocht je op zoek zijn naar een Scandinavische vintage toonbank of fuchsiaroze bureaustoel, check dan ook even haar online webshop.

Modulair met statiegeld

Unieke en provocerende ontwerpen, die niet misstaan in een creatieve broedplaats: Luwies wil laten zien dat je van ‘afval’ nog perfecte bedrijfsmeubelen kunt maken. Dit piepjonge merk van drie studenten van de opleiding Fashion & Textile Technologies te Saxion Enschede neemt in rap tempo de bedrijfsmeubelbranche over. Alle meubels zijn recycle-, refurbish- en update-ready; wat inhoudt dat de meubels een levenlang mee kunnen gaan. Zelfs wanneer je meubelstuk kapot gaat krijg je 30% statiegeld terug. Dat is pas productvertrouwen!

© Luwies Zero waste design

Om bij weg te dromen

Dit merk draait al wat aantal jaren mee, maar is nog steeds een voorloper op de beddenmarkt. De Coco-Mat bedden van 100% natuurlijke materialen zijn een begrip in de luxere hotels. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met tafels, nachtkastjes, banken, stoelen en krukken, die je allemaal kunt uitproberen in één van de winkels in Amsterdam, Rotterdam of Arnhem. Als je daar toch bent, bezoek dan eens een filmavond of workshop, die regelmatig in de winkels georganiseerd worden.

Een ander perspectief

Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over de kracht van het social design van Studio Perspective. Deze meubels zijn zo mooi, dat je eigenlijk niets anders in je huis meer wilt zetten, én ze hebben ook nog eens een goed verhaal. Je kunt de items, die in Nederland gemaakt zijn door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in de online webshop bekijken. Maar pas op: wij kunnen niet garanderen dat je het okergele velvetkussen kunt weerstaan! Van dit kersverse merk, Studio Perspective is pas een jaartje oud, ga je nog héél veel horen; geloof ons.  

© Studio Perspective

Meubels waar je van hou(d)t

Ook al had je er tot een seconde geleden nog nooit van gehoord: vanaf nu wil je een (walnoot)houten meubelstuk van Ethnicraft. Dit Belgische designmerk denkt haar meubelstukken tot in de allerkleinste details uit. Van fijne lijnen tot grove hoeken, en alles in het hout. Hierbij wordt onder andere hout gebruikt van vervallen gebouwen en oude pakhuizen en worden de zaagresten zorgvuldig voor andere doeleinden ingezet. Scroll uren rond op de website – of bezoek meubelwinkel VanBinnen in de Groene Passage in Rotterdam om je vingers stiekem over al die mooie vormen te laten glijden, terwijl je uitrekent hoe je dit item in vredesnaam gaat betalen.

©Ethnicraft

Back to Basic

Ook buiten wil je natuurlijk stylish én sustainable verantwoord van designmeubels genieten. Dat snappen we. En Weltevree ook. Een transparant productieproces, eerlijke materialen en oneindige houdbaarheid: dit designmerk snapt hoe je interieurliefhebbers gelukkig kunt maken. Hun statement “it’s a luxury to choose the basics” komt dan ook tot uiting in de producten. Een zomerse patiostoel, een verrijdbare bank of een houtgestookte jaccuzzi; dat wordt moeilijk kiezen!

Platenkasten van papier

Bij het ontwerpen van een papierbak van gerecycled papier ontstond de basis voor het merk Way Basics. Dit designlabel verkoopt meubelstukken van gepatenteerd materiaal, gemaakt van post-consumer recycled papier. Het resultaat? Superhandige modulaire producten, die 62% minder wegen dan spaanplaat en vrij zijn van formaldehyde en gifstoffen. Move over, KALLAXkast van IKEA! De platenkasten van het label zijn inmiddels een must onder muziekliefhebbers, nadat media als NBC, Treehugger en Apartment therapy er vol lof over schreven. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.