De evolutie van Peerby 

Peerby wil graag de Spotify voor spullen worden.
25-07-2016

Afbeelding: Peerby

Peerby streeft al een paar jaar naar een wereld waar mensen spullen delen in plaats van nieuw kopen. Eerder dit jaar haalden ze binnen 4 dagen maar liefst 2 miljoen euro op bij een crowdfundingsactie. Dit indrukwekkende bedrag gaan ze investeren in het ontwikkelen van een duurzaam verdienmodel. Sinds kort kan je via Peerby namelijk ook spullen van je buren huren i.p.v. lenen. We spraken Hugo van der Spek, marketingmanager van Peerby, over de evolutie van dit bijzondere deelplatform.

Een terugblik

“De afgelopen jaren leerden wij ontzettend veel en vonden wij onszelf steeds opnieuw uit. Dat eerste, snelle leren, is een van cruciaal belang wanneer je een totaal nieuwe dienst ontwikkelt met een ambitieus doel. In ons geval iedereen toegang bieden tot de overvloed aan spullen om ons heen. Daarop terugkijkend hebben we gedurende onze reis prachtige aannames bevestigd zien worden. Mensen helpen elkaar graag door spullen te delen. Tegelijk leerden we steeds beter een breder publiek beroep te laten doen op de spullen van een ander. Dit resulteerde in honderd duizenden ontmoetingen over de wereld en enorme besparing aan grondstoffen. Daar is het hele team maar wat trots op.”

Van lenen naar huren

“Peerby Go is aan de Peerby leendienst toegevoegd nadat we zagen dat wanneer je een groter publiek bereiken wilt, daarbij gegarandeerde beschikbaarheid, gemak en betaalde, verzekerde diensten horen. Je kunt het zien als het verschil tussen liften en een auto huren als middel om op plek van bestemming te komen. De ene keer neem en heb je meer tijd, de andere keer kies je voor de snelste en gemakkelijkste oplossing. Bij beiden diensten maken we gebruik van dat wat er al is doordat de spullen afkomstig zijn van buren. Wij scharen dat onder collaboritve economy. “

Peerby en Peerby Go

“Wij noemen onszelf wel eens een laboratorium voor deeleconomie, bestaande uit een team gedreven mensen dat ernaar streeft om een slimmere manier van consumeren te ontwikkelen. Dit doen we door middel van constant technische, sociale en logistieke experimenten die ons helpen te ontdekken hoe we de wereld van morgen kunnen vormgeven. Zo ontstonden de Peerby leen- en huurdienst die nu naast elkaar draaien. Wij zien dat beiden diensten elkaar versterken. Hoe de beide diensten naast elkaar bestaan, of wie weet, samen komen gaan we leren.”

Community

“Peerby Go is ontstaan uit vele interviews onder allerlei soorten en maten Peerby gebruikers. Van hele actieve leners en uitleners tot minder actieve of zelfs slapende leden. Aan de hand van die uitkomsten zijn we aan de slag gegaan om verschillende diensten te testen. Mijn ervaring is dat de bestaande community de toegevoegde waarde van Peerby Go, de spullenhuur service, zien en tegelijkertijd blij zijn dat de leendienst ernaast bestaat.”

“Het mooiste blijk van vertrouwen van de bestaande community kregen wij tijdens onze crowdfunding campagne die we startte voor de uitbreiding van Peerby Go naar binnen- en buitenland. In recordtijd van 4 dagen haalden we twee miljoen euro op, grotendeels onder bestaande Peerby-leden. Je kunt zeggen dat onze eigen gebruikers de volgende stap van Peerby financierden. Dat is uniek!”

Toekomst

“Wij zien Peerby in de toekomst als de Spotify voor spullen. Peerby als slimme community die staat voor de transitie van wegwerp cultuur naar circulaire economie. Een community bestaande uit een logistiek, sociaal en economisch netwerk waar producten dankzij slimme technologie van hand tot hand gaan en worden afgerekend op basis van prestatie. Zo geven we consumenten en producten een prikkel om spullen te gebruiken en produceren die écht goed zijn, geoptimaliseerd gebruik, niet voor verkoop. Dat is onze droom die we over vier jaar, in 2020 willen verwezenlijken.”

 

Wil jij meer weten over Peerby? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.