Energie
Groene stad
Duurzaam ondernemen
Reizen

De elektrische deelscooter van Felyx is een hit 

Met haar elektrische deelscooter biedt felyx al een mooi alternatief voor vervuilende vervoersmiddelen in de stad.
10-05-2019 - door Maartje
Quinten en Maarten met hun Felyx scooter

Quinten en Maarten met hun Felyx scooter

Quinten en Maarten werkten beiden in de consultancy toen ze in in 2016 begonnen te werken aan hun idee voor een elektrische deelscooter. Nu, drie jaar later, is felyx een groeiend succes en zijn er al ruim 650 deelscooters te vinden in de Randstad. Tijd om meer te weten te komen over dit lid van onze community.

Quinten: "Ik ontmoette Maarten tijdens een studie-uitwisseling in Stockholm en daarna werden we huisgenoten in Amsterdam. Samen zijn we in 2016 begonnen met felyx om elektrische deelscooters in de stad te introduceren. Als oprichters van felyx zijn wij full-time gecommitteerd aan dit project, het is dé reden waarom we beiden de overstap van consultancy naar ondernemen hebben gemaakt."

E-scooters in drie grote steden

Op dit moment is felyx actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, met in totaal bijna 650 e-scooters. Deze worden veelal gebruikt door studenten en young professionals die felyx een aantrekkelijk, snel en duurzaam alternatief vinden voor het OV of de (deel)auto.

Via de felyx-app kan men in deze drie steden makkelijk een e-scooter in de buurt vinden, inclusief twee helmen in de steden waar een helm verplicht is. Huren kost 30 cent per minuut en parkeren kan gratis op een reguliere scooterparkeerplek. Zodra je je bestemming hebt bereikt kun je je rit afmelden in de app, waarna de scooter automatisch op slot gaat.

In 2018 kreeg de onderneming een investering van 2 miljoen om verder uit te breiden. Quinten: "We hebben de ambitie om dit jaar uit te breiden in Nederland en we maken ook al plannen voor internationale expansie." Om dit mogelijk te maken is het team van de jonge onderneming hard gegroeid van zes naar ruim 50 FTE in de afgelopen 12 maanden en zijn ze hard op zoek naar nieuwe mensen.

UPDATE: Juni 2019 kondigde Felyx aan dat ze gaan starten in Brussel waar ze 614 e-scooters gaan laten rondrijden.

Groen vervoer in de stad

De ondernemers van felyx schatte dat ze met hun e-scooters nu al 70 ton CO2 hebben bespaard. Quinten: "Als we ons baseren op het TNO-rapport 'Brommers in stedelijke omgeving' uit 2016 zou een gewone scooter 80 gram CO2 per kilometer uitstoten. Dat zou dus 800 gram CO2-uitstoot besparing per 10 kilometer betekenen met een felyx scooter, aangezien die CO2-neutraal rijden."

De elektrische scooter van Felyx is een mooie, groene optie maar het allergroenste vervoersmiddel is natuurlijk de fiets, helemaal als je rijdt op een fiets van deze duurzame merken! Even geen geld voor een nieuwe fiets? Check dan deze handige fietsdeelinitiatieven, de blauwe banden van Swapfiets zijn ook al enorm populair.

De fiets blijft het groenste vervoermiddel

Over water kun je je in Rotterdam al elektrisch laten vervoeren met de toffe Watertaxi van Minos. En in 2020 komt deze geweldige zonneauto van Nederlandse bodem op de markt! Kan je niet zo lang wachten en heb je een auto nodig? Kijk dan eens bij deze autohuur en -deelinitiatieven.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!