Groene stad
Duurzaam wonen

De eetbare woonwijk Rijnvliet  

Bewoners van de Utrechtse wijk Rijnvliet plukken (letterlijk!) de vruchten van deze eetbare, groene woonwijk.
01-03-2021 - door Britt
Eetbare woonwijk Rijnvliet. Foto: Felixx Landscape Architects & Planners

Eetbare woonwijk Rijnvliet. Foto: Felixx Landscape Architects & Planners en Æ - Food Forestry Development.

Een wijk vol met eetbare planten en bomen, het klinkt als een droom. Toch is dit binnenkort de realiteit in de Utrechtse wijk Rijnvliet. In de wijk wordt 15 hectare openbare ruimte als voedselbos ingericht. Een voedselbos van dit formaat in een woonwijk is uniek in Europa!

Momenteel wordt er nog volop gebouwd in Rijnvliet, zo worden er circa 1.100 (sociale) huur- en koopwoningen gebouwd. Rijnvliet is onderdeel van de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn en ligt in het zuidwesten van de stad. 

Stedelijk voedselbos

De woonwijk zal worden ingericht volgens de principes van een stedelijk voedselbos. Deze vorm van stadslandbouw zorgt voor een aantrekkelijke leefomgeving, voor mens en dier. Het voedselbos wordt opgebouwd in verschillende lagen, van fruitbomen tot bessenstruiken en allerlei soorten kruiden. Op deze manier kan er het hele jaar door geoogst worden! Naast het centrale voedselbos worden er in de wijk zoveel mogelijk eetbare planten, struiken en bomen geplant. Ook wordt aan nieuwe bewoners gevraagd om eetbare planten in hun tuin te plaatsen. Rijnvliet wordt op deze manier een woonbuurt én eetbare omgeving.

Foto: Felixx Landscape Architects & Planners en Æ - Food Forestry Development.

Initiatief van buurtbewoners

De eetbare woonwijk is een initiatief van bewonersgroep “De Groene Longen van Rijnvliet”, een groep enthousiaste buurtbewoners. Zij kwamen in 2016 op het idee om in de wijk een voedselbos te creëren en hebben toen de hulp ingeschakeld van voedselbos expert. Het plan werd met enthousiasme ontvangen door de wethouder van Leidsche Rijn. Samen met de buurtbewoners is toen een bijzonder concept bedacht: de eetbare woonbuurt. 

Het plan voor de eetbare woonbuurt is uitgewerkt door stedenbouwkundigen van De Zwarte Hond, landschapsarchitecten van Felixx en voedselbosdeskundige Xavier San Giorgi van Æ - Food Forestry Development.

Spelend leren over de natuur

Bewoners en hun kinderen kunnen samen de verschillende bloemen, noten en vruchten plukken en op deze manier kennis maken met alles wat de natuur te bieden heeft. Voor de leerlingen van de basisschool gelegen naast het voedselbos komt een buitenleslokaal. Kinderen kunnen zo in het voedselbos al spelend meer leren over de natuur.

En dat is nog niet alles! In het voedselbos komt ook een buurtboomgaard, speciaal voor buurtactiviteiten. De boomgaard vol fruitbomen wordt een plek om samen te komen en activiteiten te organiseren. Het voedselbos is dus niet alleen van meerwaarde voor de natuur, maar ook een mooie recreatieplek.

Foto: Felixx Landscape Architects & Planners en Æ - Food Forestry Development.

Wonen in Rijnvliet 

Ben je benieuwd naar het woningaanbod in de eetbare woonwijk Rijnvliet? Binnenkort opent de voorinschrijving voor fase 10 van de koopwoningen in Rijnvliet. Ook worden er de komende jaren nog zo’n 100 sociale huurwoningen in Rijnvliet gebouwd en zijn er nu een aantal vrije sector huurwoningen beschikbaar!

Bewoners moeten helaas wel nog even wachten voordat ze volop gebruik kunnen maken van het voedselbos. Het eerste groen wordt momenteel aangelegd, de rest van het voedselbos zal worden geplant in de volgende plantseizoenen. Na ongeveer 2 jaar kunnen de eerste vruchten geplukt worden.  

Plattegrond Rijnvliet. Foto: Felixx Landscape Architects & Planners en Æ - Food Forestry Development.

De voordelen van een voedselbos

Een voedselbos is op verschillende manieren waardevol voor mens en dier. Naast een overvloed aan voedsel biedt een bos ook onderdak en voedsel voor allerlei insecten en dieren. Ook dragen voedselbossen bij aan vermindering van CO2 in de lucht. Op deze manier ontstaat een stabiel en veerkrachtig ecosysteem, midden in de stad!

Ook op het platteland kan een voedselbos een uitkomst bieden. Het voedselbos kan namelijk één van de oplossingen zijn voor de stikstofcrisis. Boeren kunnen een gedeelte van hun landbouwgrond omvormen tot voedselbos. Dit levert niet alleen voedsel op, maar bevordert ook de biodiversiteit. En dat is nodig, nergens in Europa is het zo slecht gesteld met de biodiversiteit als in Nederland.

Voedselbossen in jouw buurt?

In 2017 hebben verschillende partijen, waaronder de overheid, de Green Deal Voedselbossen ondertekend. Deze Green Deal heeft als doel om meer voedselbossen in Nederland te verwezenlijken. Gelukkig zijn er op dit moment al tientallen voedselbossen in ons land! Ben je benieuwd of er een voedselbos bij jou in de buurt is? Op deze kaart vind je alle voedselbossen in Nederland.

Als je meer wil weten over voedselbossen, neem dan ook eens een kijkje bij ARBRES VoedselbossenDeze coöperatie realiseert voedselbossen voor overheden, particulieren en boeren. Extra tof: ARBRES vindt inclusie belangrijk, daarom leiden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot (assistent) voedselboswachters en transitieboeren.

Meer over biodiversiteit in de stad:

 

Profile picture for user britt.keunen
Britt
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe duurzame ontwikkelingen en trends. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!