Eten en drinken
Mensenrechten
Duurzaam ondernemen

De eerste blockchain koffie is een feit! 

Token is het eerste koffiemerk dat volledig transparant is met behulp van blockchain technologie. Het is vanaf vandaag te koop.
21-06-2018 - door Maartje

Dat blockchain voor hele mooie dingen kan worden gebruikt blijkt maar weer. Vanaf vandaag kun je namelijk 's werelds eerste blockchain koffie kopen: Token. Dit nieuw opgerichte koffiemerk is een inititiatief van Moyee Coffee en Stichting FairChain die jou volledige transparantie willen bieden over waar jouw koffie vandaan komt.

Via de site van FairChain kun je precies zien waar het zwarte goud van Token vandaan komt en welke kosten zijn gemaakt in welke stap van het productieproces. En dat is eigenlijk heel verfrissend, gewoon laten zien dat er bij het roosteren €0,60 waarde wordt toegevoegd bijvoorbeeld. “Blockchaintechnologie maakt de enorme ongelijkheid in de koffieketen transparant voor consumenten. Token omarmt die transparantie en biedt een oplossing”, zegt Guido van Staveren van Moyee Coffee.

Even opfrissen: Zo werkt blockchain.

Maakt blockchain koffie eerlijker?

De meeste koffie wordt geproduceerd door een handjevol grote koffiebedrijven die de winsten niet erg eerlijk verdelen. Zo kan het overgrote deel van de 25 miljoen koffieboeren ter wereld amper hun productiekosten dekken. Gelukkig zijn er steeds meer koffiemerken die geloven dat blockchain kan worden gebruikt om koffie eerlijker te maken. Deze technologie biedt de transparantie en efficiëntie die nodig is om dit oneerlijke systeem te veranderen.

De initiatiefnemers van Token laten nu zien dat het zelfs mogelijk is om een volledig end-to-end blockchain koffiemerk in de markt te zetten. Of zoals Guido het zegt: "Token gaat all-in. Met onze eerst lading van 60.000 kilo koffie geproduceerd door kleine koffieboeren en blockchain-traceerbaar, willen we bewijzen dat een eerlijke waardeketen mogelijk is. We hebben lang genoeg gepraat over leefbaar inkomen voor boeren. Met blockchain hebben we nu het middel! Waarom wachten?"

Token blockchain coffee De koffie van Token valt in ieder geval goed op

Zelf investeren in de koffieketen

Om de voordelen van blockchain tastbaar te maken, is ieder zakje Token koffie voorzien van, ja ja, een token. Iedere token is 50 eurocent waard dat je via het platform van KrypC Technologies kunt investeren in een deel van de koffieketen. Je kan het bijvoorbeeld geven aan de boeren die de koffie produceren maar ook aan jezelf door jezelf korting te geven op je koffie.

"In plaats van de winsten in de eigen zakken te steken, zoals de meeste bedrijven zouden doen, geven wij het aan de mensen die er het meest toe doen: de boeren en de koffiedrinkers. Token stelt mensen in staat het geld te investeren dat ze besparen dankzij blockchain. En hoe ze dat doen is helemaal aan hen." aldus Guido.

Proef Token 

Wil je een kopje van 's werelds eerste blockchain koffie proeven? Dan kun je vanaf donderdag 21 juni een van de limited edition 250 gram zakjes bestellen via de website van Token. En leuke extra, ben jij een van de eerste 100 mensen die een zakje Token kopen dan ontvang je een speciale ‘Token van waardering’ en word je uitgenodigd om Token’s smaakprofiel te perfectioneren.

UPDATE: De eerste limited edition zakjes Token koffie waren in no time uitverkocht! Wil jij hem proeven? Schrijf je dan nu in voor de tweede batch die as we speak wordt geproduceerd. 

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!