Sociaal
De duurzame zonde
Lifestyle

De duurzame zonde van....Maartje 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
27-09-2020 - door Redactie
De duurzame zonde van...

In deze nieuwe rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. We starten met Maartje, communitymanager van Voor de Wereld van Morgen en naar eigen zeggen een fanatieke duurzame doener. Hoe zondigt zij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De groene levensstijl van Maartje

Onze communitymanager Maartje maakte zich als kind al druk om het milieu. Zo eet ze al járen geen vlees, wordt er bij haar thuis afval gescheiden tot de max en hangt haar kast vol met duurzame kleding. Uiteraard bankiert ze lekker groen bij ASN Bank, hijst ze haar baby in wasbare luiers en stemt ze zelfs klimaatvriendelijk!

Ook in haar werkende leven is Maartje volop met duurzaamheid bezig. Als communitymanager van Voor de Wereld van Morgen helpt ze elke dag duurzame ondernemers groeien en schrijft ze artikelen over duurzame innovaties, tips en ontwikkelingen. "Ik volgde Voor de Wereld van Morgen al een tijdje toen deze vacature vrijkwam en ik wist niet hoe snél ik moest solliciteren. Ik ben nog steeds ontzettend blij met mijn werk, Milou en ik zeggen altijd dat we de leukste baan van de hele bank hebben."

Maartje tijdens de ASN Bank Wereldprijs. "Ik heb de leukste baan van de bank" Foto: ASN Bank

Maar dit mooie groene gedrag is niet het héle verhaal. Zo reist ze graag de wereld over en zou ze een klein regenwoud moeten aanplanten om alleen al haar vliegtuigkilometers te compenseren. Daarnaast kan haar superfijne hoekhuis nog wel wat isolatie gebruiken (hallo gasrekening!) en is ze lichtelijk verslaafd aan Sportlife peppermint. Daar moét een pakje van in haar tas zitten.

En nu biecht ze nóg een groene zonde op....

De groene zonde: saunabezoek

"Ik denk dat mijn grootste groene zonde toch wel de sauna is. Daar ga ik het liefst een paar keer paar jaar heen, die heerlijke droge warmte levert mij instant ontspanning op." Maar al die heerlijke warme ruimtes, bubbelbaden en relaxruimtes vreten wel behoorlijk wat stroom en gas. Energiebedrijven rekenen sauna's en wellnesscentra dan ook tot grootgebruiker van hun product.

Een kleine Google-zoektoch later vonden we in een eerder artikel uit de Volkskrant dat sauna's op jaarbasis al gauw evenveel gas en elektriciteit gebruiken als 40 huishoudens! De afgelopen 10 jaar zijn de sauna's in Nederland alleen maar populairder geworden en inmiddels telt ons land zo'n 200 sauna's en wellnesscentra. Die dus samen een behoorlijke hoeveelheid energie gebruiken.

De gemiddelde saunaganger lijkt zich er niet druk om te maken, vragen ontvangen de sauna's er nauwelijks over. Maartje: "Voordat ik moest nadenken over mijn grootste groene zonde had ik eigenlijk ook nog nooit stil gestaan bij het energieverbruik van de sauna. Misschien ook wel omdat je hem altijd samen met mensen gebruikt, dat voelt toch alsof je de lasten deelt."

Die heerlijk warme sauna kost helaas wel veel energie. Foto: pixabay

Kan de sauna duurzamer?

En dat terwijl sauna's best wel wat kunnen doen om hun negatieve milieuimpact te verkleinen. Allereerst natuurlijk hun ruimtes goed isoleren en gebruik maken van duurzaam opgewekte stroom en groen gas.

Verder wordt beweerd dat een sauna verwarmen met een houtkachel beter is dan een gas- of elektrische kachel. Het idee is dat als je de kachel stookt met hout of houtpellets gemaakt van bomen die ouder dan 30 jaar zijn, dat dit CO2 neutraal hout is. In hoeverre dat klopt kunnen we niet zo snel achterhalen.

Duurzamere sauna's

Kijk écht duurzaam zal een saunabezoek niet snel worden. Daarvoor is het toch een luxe die héél veel energie kost. Maar er zijn wel al een aantal sauna's in Nederland die duurzamer bezig zijn.

Zo heeft Thermen Bussloo het Green Key Goud keurmerk gekregen omdat ze onder meer gebruik maken van warmtepompen en ledverlichting en veel biologisch voedsel serveren.  Ook Thermen Berendonck en Thermen Nieuweschans, die van hetzelfde bedrijf zijn, hebben een Green Key Goud keurmerk. Daar kun je dus iets duurzamer van de hitte genieten.

Gaat Maartje nog iets doen aan haar groene zonde? "Uhm... ik heb een hele fijne sauna dichtbij mijn huis. Die staat helaas niet in het bovengenoemde rijtje, deze sauna's zijn voor mij ook wat te ver weg. Ik vrees dus dat ik ervoor kies om er dan maar met mate van te blijven genieten. Maar, bij mijn volgende bezoek zal ik wel eens vragen wat ze eigenlijk aan duurzaamheid doen. Hoe meer mensen laten weten dat dit voor hen belangrijk is, hoe groter de kans dat ze er wat mee gaan doen."

We gaan de uitdaging aan...

Je leven vergroenen gaat niet van de een op de andere dag. Je moet dingen uitproberen, testen, kijken wat bij jou past en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Daarom gaan we met onze redactie regelmatig een duurzame uitdaging aan. Lees hieronder hoe deze ons bevielen en leer vooral van onze fouten ;)

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.