De duurzame zonde
Lifestyle

De duurzame zonde van....Jessie 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
25-10-2020 - door Redactie
De duurzame zonde van...

De duurzame zonde van...

In deze nieuwe rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. We startten met Maartje, communitymanager van Voor de Wereld van Morgen en vandaag is Jessie aan de beurt. Hoe zondigt zij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De groene levensstijl van Jessie

Onze freelancer Jessie is 24/7 met duurzaamheid bezig. Ze houdt zich bezig met een zero waste levensstijl, verkiest de trein of elektrische auto boven een vliegtuig, koos bewust voor een duurzame hypotheek, verzekering en bank en koopt geen meuk van Aliexpress of andere niet-zo-duurzame winkels. 

In haar werkende leven probeert Jessie zoveel mogelijk anderen te laten zien hoe leuk, gemakkelijk en stijlvol een duurzame levensstijl eigenlijk is. Of dat nu de buurvrouw of de duurzaamheidsmanager van een multinational is: iedereen kan wat haar betreft meewerken aan een duurzame toekomst. Hoewel... haar duurzame zonde draagt daar niet echt aan bij. 

De groene zonde: huisdieren

"Mijn grootste groene zonde zijn mij furr babies. In mijn appartementje lopen twee katten rond, die hun behoefte op de kattenbak doen en waarvan er eentje ook nog eens niet-biologisch dieetvoer moet eten van de dierenarts. Waar we zelf elke avond een plantaardige maaltijd op tafel toveren, krijgen de poezenkinderen vis, kip of zelfs rund".

Jessie met haar grootvervuilers 

Dierenvoer heeft grootste impact

Niet zo heel duurzaam, want huisdieren zijn niet echt eco conscious. Hoewel ze volgens MilieuCentraal maar voor 1% van de klimaatimpact van Nederlandse huishoudens zorgen, zijn ze wel flinke vleesverbruikers. Amerikaanse huisdieren eten evenveel vlees als alle Fransen bij elkaar, aldus Babette Porcelijn in een interview met Trouw. 'De westerse vleesconsumptie kan dertig procent dalen door vegetarische huisdieren' (dus bijv. een cavia ipv kat, red.). Daar zit dan ook gelijk de grootste milieu-impact, als je MilieuCentraal raadpleegt. Honden- en kattenvoer bestaat voor 20 tot 45% uit vlees. Onderzoekbureau ESU Services berekende dat het hebben van een kat jaarlijks gelijk staat aan 1.413 kilometer rijden met een SUV. 

Kan een huisdier duurzamer? 

Met het vervangen van het voer kun je al veel verschil maken. "Mijn katten waren allebei veel te dik toen we ze kregen, dus zitten nu op een dieet. Mijn ene kat krijgt biologisch voer van Edgard & Cooper, die het meest duurzame huisdierenmerk ter wereld willen worden. Ze letten daarbij bijvoorbeeld ook op hun verpakkingen en doneren een deel van hun omzet aan het goede doel". Andere duurzame voermerken zijn Yarrah, Biofood, Schesir en Defu . "Mijn andere kat moet vanwege blaasgruis en diabetes speciaalvoer krijgen. Dit kopen we in een (peperdure) zak van 9 kilo om zoveel mogelijk kleine verpakkingen te besparen". Je kat op een vegetarisch dieet zetten is overigens geen goed idee. Wel kun je kiezen voor brokjes in plaats van blikvoer; die zijn net wat duurzamer. 

De meeste uitstoot zit in het kattenvoer

Houtkorrels voor de kattenbak

"Naast bewust bezig zijn met voer kijken we ook hoe we verder onze impact kunnen verminderen waar het kan. Zo hebben we kattenbakken met houtkorrels van Peewee, waardoor je veel minder korrels nodig hebt". De houtkorrels zijn ook duurzamer dan bijvoorbeeld witte bentoniet of silicagel. "Gelukkig vinden onze katten het prima om op houtpellets te plassen; ik ken genoeg vrienden die het tevergeefs hebben geprobeerd bij hun kieskeurige kat". 

"En daarnaast kiezen we voor tweedehands drinkbakjes, die je heel makkelijk in de kringloop kunt vinden, hoogwaardige speeltjes van natuurlijke materialen en een biologisch wollen kleedje om op te slapen. Jep, ze zijn behoorlijk verwend, haha!". 

Katten in plaats van kinderen

"Ik krijg vaak de vraag waarom ik katten heb als ze 'zo onduurzaam zijn' en ik juist duurzaam probeer te leven. Daarop antwoord ik altijd dat mijn katten in ieder geval tweedehands zijn, want ik heb ze uit het asiel geadopteerd, en dat het milieuvriendelijker is dan een kind. Voor mij compenseren deze furr babies hun klimaatuitstoot met heel veel stressverlagende knuffels en geluksmomentjes. Scheelt toch weer een pilstrip met medicijnen, haha! Grapje natuurlijk, uiteindelijk gaat het natuurlijk om een balans; niemand is perfect.".

Geen uitstoot, wel een kat? Bezoek een kattencafé! Deze foto is gemaakt in kattencafé Kat & Koffie in Amersfoort. 

Gaat Jessie iets doen aan haar groene zonde? "Eh... nee. Ik moet me inhouden om niet nóg meer katten uit het asiel te halen, want ik smelt als ik die schattige snoetjes zie. Maar voor nu geniet ik volop van mijn katten en neem ik de uitstoot voor lief. Ik vind het wel interessant om op de hoogte te blijven van duurzame ontwikkelingen omtrent huisdieren. Om me heen zie ik bijvoorbeeld ook dat steeds meer mensen overstappen op goed voer en andere korrels". 

We gaan de uitdaging aan...

Je leven vergroenen gaat niet van de een op de andere dag. Je moet dingen uitproberen, testen, kijken wat bij jou past en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Daarom gaan we met onze redactie regelmatig een duurzame uitdaging aan. Lees hieronder hoe deze ons bevielen en leer vooral van onze fouten ;)

 

 

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.